מתחת לרעלה, גם האיראניות מקנאות באנג'לינה
בטהרן של 2007 הנשים מעיזות לרצות יותר ומנסות לשמור על טיפוח ויופי למרות חוקי השריעה. "זה נותן לי ביטחון עצמי שיש לי פנים יפות מפני שזה החלק היחיד שאני יכולה להשוויץ בו", אומרת לקוחה במכון. "עכשיו אני נראית כמו אנג'לינה ג'ולי". הצצה נדירה לפנים שמתחת לרעלה
"העובדה שאנחנו עוטות רעלה לא אומרת שאנחנו לא צריכות לדאוג לאיך שאנחנו נראות" - כך אומרת פריבה, אשה איראנית שפוקדת בקביעות את מכון הספא בטהרן. המכון, שנשים רבות נמנות עם לקוחותיו, מציע שירותים כמו עיסוי, שיזוף וניקוי פנים. למכון מגיעות כ-40 לקוחות בכל יום, במיוחד בקיץ "כשיש יותר מסיבות", אומרת שרה, מנהלת המקום. נשמע מוזר? מתברר שבטהרן של 2007 הנשים מעיזות לרצות יותר ומנסות לשמור על טיפוח ויופי למרות חוקי השריעה, ההלכה האיסלמית, הנהוגה במדינה מאז המהפכה ב-1979.
על פי ההלכה האיסלמית הנשים באיראן מחוייבות ללבוש צ'אדור, רעלה ארוכה המכסה את כל גופן, או לעטות מטפחת ראש (חיג'אב) ומעיל שמכסה את קימורי גופן עד הברכיים. מי שחורגת מקוד הלבוש הזה עלולה לקבל קנס, להישלח לכלא או להיענש במלקות. כל זה לא מונע מבעדן של הנשים באיראן להיות מודעות למראה החיצוני שלהן. יותר ויותר נשים פונות לעשות ניתוח פלסטי באף, שאיבת שומן, הזרקת בוטוקס לשפתיים, הרמת גבות והגדלת חזה. בשנים האחרונות הפכה איראן למדינה בה שיעור הניתוחים ביחס לאוכולוסיה הוא אחד הגבוהים, אפילו יותר ממדינות אירופה.
סלון כלות באיראן. נשים מטופחות במסיבות פרטיות (צילום: רויטרס)
מאחר שהרווקים באיראן לא יכולים להתרועע עם נשים, ודאי שלא בפומבי, הדרך היחידה שלהם לפגוש נשים היא במסיבות פרטיות שנערכות הרחק מעינו של המשטר בבתים פרטיים ובווילות מרוחקות. "יש לי גם לקוחות שלובשות צ'אדור, הן רוצות להיראות טוב במסיבות פרטיות", אומרת שרה, מנהלת מכון הספא. לדבריה,"כל עסק שקשור למראה החיצוני של הנשים האיראניות מרוויח טוב".
שרה והמכון שלה בטהרן לא לבד. עשרות מרכזי יופי, מועדוני ספא ומכוני יופי, צצו בטהרן כפטריות לאחר הגשם והם מבטיחים לשפר לנשים האיראניות את ההופעה החיצונית שלהן. זיבה (יפה בפרסית), היא סטודנטית לאמנות בת 25 שביקשה לעשות ניתוח אף והגדלת חזה. "עכשיו אני רוצה לעשות שיזוף ולהיראות יותר מושכת", היא אומרת בזמן שהיא ממתינה לתור שלהה במועדון ספא בטהרן.
אלף דולר בחודש על המראה החיצוני
"אני חייבת להיראות רעננה ויפה כדי לשמור על הנישואין שלי", אומרת שוקופה מולאא'י, רופאת שיניים בת 35, המוציאה אלף דולר בחודש על המראה החיצוני שלה. היא משלמת בערך 11 דולר למפגש במכון השיזוף. בעוד שהיא מורחת על פניה שכבה נוספת של קרם יוקרתי בעלות של 250 דולר היא נזהרת שלא לפגוע בציפורניים המטופחות שלה, ואגב כך מותחת ביקורת על החוקים באיראן שלא מעניקים מספיק תמיכה לנשים.
לאור העובדה שמספרן של הנשים באיראן גדול יותר ממספר הגברים, הנשים מתחילות ליהנות מיותר זכויות והזדמנויות מנשים אחרות בשאר מדינות המזרח התיכון. נשים רבות מנהלות עסק משל עצמן ומועסקות בעמדות ניהול בכירות - הן יכולות למלא כמעט כל תפקיד רשמי חוץ מלהיות שופט או נשיא.
הסוציולוגית מהטאב סרווארי הסבירה שמספרן ההולך וגדל של נשים הפועלות לשפר את הופעתן החיצונית הוא חלק מהניסיון שלהן לשפר תפקידן בחברה. "הנשים האיראניות עצמאיות יותר ומקדישות תשומת לב למראה שלהן כחלק מהתהליך הזה", היא אומרת.
להיראות כמו אנג'לינה
השימוש הגובר באינטרנט והפופולריות של רשתות הטלויזיה בלוויין חשפו את החברה האיראנית, ובעיקר את הצעירים והצעירות, לעולם המערבי ועוררה בהם את הרצון לחקות את אידיאל היופי של האשה המערבית, בעלת מבנה הגוף רזה והאף קטן. כך למשל המכון לעיצוב שיער "ג'אם א-ג'אם" מציע "תוספות שיער" בכמעט אלף דולר לאלה ש"מוכנות להיראות כמו ידועניות מערביות". "אני נראית כמו אנג'לינה ג'ולי עכשיו. שיער ארוך יותר וצפוף יותר הוא סמל ליופי", אומרת הלקוחה מרים, בת 25.
מאחר שהפנים הן החלק העיקרי שאותו מורשות הנשים באיראן לחשוף בפומבי הן מוכנות לשלם לא מעט כסף ולהקריב לא מעט על מנת לתקן את מה שהאל נתן להן במקור. "זה נותן לי ביטחון עצמי שיש לי פנים יפות מפני שזה החלק היחיד שאני יכולה להשוויץ בו", אומרת האסתי, עקרת בית מן המעמד הבינוני בת 30 שמכרה את מכוניתה על מנת לגייס 5,000 דולר כדי לעשות ניתוח אף.
ניתוחים פלסטיים אינם שמורים לעשירים בלבד והם נפוצו גם בקרב משפחות בעלות הכנסה נמוכה יותר בהן לדוגמא מורה מרוויחה 200 דולר בחודש. במקביל הביקוש הרב מעודד נהירה של רופאים לתחום
של ניתוחים פלסטיים ובצד זאת מביא לתופעות של שרלטנות ומחירים "שוברי שוק" בניסיון להתעשר במהרה על חשבון האופנה הנוכחית.
המנתח הפלסטי, מיטרה חלילי, אומר כי הזרקת סיליקון 'בוטוקס' מאוד פופלרית אפילו בקרב נשים איראניות שלא מרוויחות משכורות גבוהות. "נשים מכל שכבות האוכלוסיה רוצות להעלים את הקמטים. זה עולה בערך 200 דולר", אומר חלילי. העלות של ניתוח להגדלת חזה יכולה להגיע עד 10,000 דולר ולכן המעמד הבינוני לא יכול להרשות זאת לעצמו, אומר מנתח פלסטי שביקש להישאר בעילום שם. על אף זאת, ציין המנתח הפלסטי כי הוא מבצע שני ניתוחים כאלה מדי יום.