שתף קטע נבחר

 

ויכוח בממשל על המודיעין שהוביל לתקיפת סוריה

מצד אחד טוענים סגן הנשיא צ'ייני ונצים שמרנים אחרים כי המודיעין הישראלי שקדם לתקיפה בסוריה אמין ולפיכך יש לשקול מחדש את היחסים עם סוריה וצפון קוריאה. מנגד, מזכירת המדינה רייס ובעלי בריתה, הסבורים כי אין די במודיעין כדי לשנות את עמדת הממשל

מחלוקת קשה התגלעה בממשל האמריקני בכל הנוגע לאיכותו של המודיעין הישראלי שהוביל לתקיפה הישראלית בסוריה, כך דיווח הבוקר (יום ד') העיתון "ניו יורק טיימס", בהסתמך על גורמי ממשל בהווה ובעבר.

 

השאלה היא האם המודיעין שישראל הציגה לבית הלבן לפני כמה חודשים - כדי לתמוך בטענותיה שסוריה החלה בפעילות שיכלה התפתח לכדי תוכנית לייצור כלי נשק גרעיניים בסיוע של צפון קוריאה - מספיק כדי להצדיק את התקיפה והאם יש לשנות את המדיניות האמריקנית כלפי שתי המדינות הסוררות.

 

בצדו האחד של הוויכוח, סגן הנשיא ריצ'רד צ'ייני והנצים השמרנים הטוענים כי המודיעין הישראלי אמין ולפיכך יש לשקול מחדש את מחדש את היחסים הדיפלומטיים עם סוריה וצפון קוריאה. מנגד, מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ובעלי בריתה בממשל, הסבורים כי אין די במודיעין שהוצג כדי לשנות את עמדתה של ארה"ב.

 

בכיר בממשל אמר לעיתון האמריקני כי "יש שחושבים שהמשמעות היא שהשמיים עומדים ליפול, בעוד שאחרים אומרים כי אינם משוכנעים שהמודיעין מציג איום של ממש". בכירים אחרים אמרו כי גם שר ההגנה, רוברט גייטס, נזהר מלתמוך באופן מלא באזהרות הישראליות על כך שסוריה הולכת בדרך שיכולה להוביל אותה לפצצת אטום. אחרים בממשל אינם משוכנעים שתחילתה של תוכנית גרעינית סורית יכולה להוות איום מיידי.

 

ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי אין כל מחלוקת על כך שמדענים צפון קוריאנים סייעו לסוריה בפיתוח טכנולוגי של טילים בליסטיים וכי אותם מדענים ביקרו באתר במדבר הסורי שמטוסי חיל האוויר תקפו ב-6 בספטמבר. המחלוקת נוגעת לראיות שהצטברו בישראל לכך שתוכנית הגרעין הסורית מהווה איום ממשי על יציבות המזרח התיכון.

 

עוד דווח כי צ'ייני ובעלי בריתו הביעו בשבוע שעבר אי נוחות מהחלטת הנשיא, ג'ורג' בוש, ורייס להתקדם בהסכם עם צפון קוריאה ולסייע לה כלכלית בתמורה לפירוק תוכניתה הגרעינית. אותם גורמים בממשל טענו כי המודיעין הישראלי מודיח שאי אפשר לסמוך על פיונגיאנג. הם גם אמרו כי על הממשל להיות מוכן לבטל את ההסכם אם צפון קוריאה לא תודה בהסכמיה עם הסורים.

 

לפי הדיווח, בתחילת החודש הציבו רייס וראש צוות המשא ומתן עם צפון קוריאה, כריסטופר היל, בפני בוש את הדילמה: האם להמשיך בהסכם פירוק הגרעין עם צפון קוריאה או לשוב למדיניות הקודמת של בידוד המשטר הקומוניסטי. צ'ייני ויועץ הביטחון הלאומי, סטיבן האדלי, נכחו אף הם בפגישה. בינתיים, כך נראה, החליטה ארה"ב שלא לשוב למדיניות הבידוד.

 

בשבוע שעבר, דיווח העיתון, הציגו בכירים טורקים את "התיק הישראלי" ובו המידע על תוכנית הגרעין הסורית. הסורים הכחישו בתוקף את הטענות שהועלו בפניהם ואמרו כי הישראלים פגעו במחסון שנועד לאחסון טילים. צפון קוריאה הכחישה אף היא כי סיפקה חומר גרעיני כלשהו לסוריה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
צ'ייני: לשנות המדיניות כלפי סוריה וצפון קוריאה
צילום: איי פי
רייס: המודיעין הישראלי לא מספיק
צילום: איי אף פי
מומלצים