שתף קטע נבחר
 

העובדים הפלסטינים במפעל "ימית" בשומרון שובתים

90 עובדי מפעל מוצרי ההשקייה טוענים כי המפעל משלם להם פחות משכר המינימום ומשביתים אותו בדרישה להעלות את שכרם. יו"ר הוועד שקם במפעל: הבעלים לא מכיר בחוק הישראלי

90 העובדים הפלסטינים במפעל "ימית" למערכות סינון והשקיה באזור התעשייה ניצני עוז הסמוך לטול כרם שבשומרון, פתחו השבוע בשביתה ומשתקים את פעילות המפעל. העובדים דורשים שהמפעל ישלם להם שכר מינימום לפי החוק הישראלי, יאפשר להם לעבור בדיקות רפואיות ויעניק להם 2 ימי חופשה בשבוע (שישי ושבת).

 

עובדי המפעל טוענים כי הם מקבלים פחות משכר מינימום. לטענתם, יש במפעל עובדים שמרוויחים כ-10 שקלים בשעה בשעות היום ופחות מ-20 שקלים במשמרות לילה. בנוסף, טוענים העובדים כי המפעל מעכב את תשלום שכרם זה כמה ימים. "בנאדם עובד 13 שנה ומקבל 17 שקל בשעה", אומר ראש ועד העובדים שקם במפעל, עמאד דרוויש, "זה בלתי נסבל, אי אפשר לחיות ככה. המעסיק לא מכיר בחוק הישראלי, כמו חוק שכר מינימום".

 

עוד טוענים העובדים, כי הם חשופים בעבודתם למפגעי חול, אבק ורעש שניתנים להקלה אם יוגברו התברואה והבטיחות במפעל. לטענתם, לא ניתנים להם אביזרי בטיחות בסיסיים כמו אטמי אוזניים והעובדים סובלים מכאבים, אלרגיות ובעיות שמיעה קשות. עוד טוענים העובדים כי במפעל אין אף אדם הממונה על הבטיחות בעבודה.

 

זוהי השביתה השלישית במפעל. בשביתה הראשונה, בשנת 1998, הצליחו העובדים להעלות את שכרם ולקבל הסכם קיבוצי, אך לטענתם לא הצליחו לשכנע את הנהלת המפעל לשלם להם שכר מינימום. "הפעם אנחנו מתכוונים להמשיך לשבות עד שייענו לדרישתנו", אומר חבר ועד העובדים, חליל שהב.

 

האם הדרישה שלכם מהמעסיק לכבד את החוק הישראלי אינה אמירה שמשמעותה: כאן זה ישראל?

 

"לא. אנחנו אומרים שאם הרווחים שהמפעל עושה הולכים לישראל, הכסף הוא ישראלי, הלקוחות ישראלים, והמפעל נמצא בשטח שממילא צמוד לישראל - גם המשכורת והתנאים צריכים להיות כמו שנותנים בישראל". 

 

לאחרונה יצרו עובדי המפעל קשר עם עמותת "קו לעובד", המנסה לסייע להם מול הרשויות הישראליות ומתכוונת להגיש בשמם תביעה משפטית לתשלום שכר מינימום. בשביתה השנייה, שהתקיימה לפני חודש, לא השיגו העובדים, לטענתם, שום תוצאות.

 

אתמול פסק בג"ץ כי עובדים פלסטינים המועסקים בהתנחלויות ישראליות בשטחים זכאים לתשלום שכר מינימום ותנאים סוציאליים כפי שמחייב החוק הישראלי, כיוון שההתנחלויות מוגדרות כמובלעת שבה החוק הישראלי חל בכל התחומים האחרים.

 

מפעל ימית עוסק בייצור ושיווק מערכות סינון למים. מוצרי החברה נמכרים ביותר מ-50 מדינות. בין לקוחותיה בישראל נמנים חברת המים הלאומית מקורות וענקית ההשקייה נטפים.

 

בעלי חברת ימית סירבו להגיב. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים