שתף קטע נבחר

 

פרס נובל לשלום הוענק לאל גור

גור חולק את הפרס עם הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים. הבחירה משקפת את המגמה הרווחת של ועדת הפרס בשנים האחרונות להרחיב את היריעה ולהתרחק מנושאים "מסורתיים" של השכנת שלום וזכויות אדם. גור אמר כי הוא גאה לחלוק את הפרס עם חברי הפאנל והודיע כי יתרום את סכום הזכיה לארגון לשמירה על האקלים

פרס נובל לשלום יוענק לסגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור, כך הודיעה הבוקר (שישי) ועדת הפרס בנורווגיה. גור חולק את הפרס עם הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים. גובה הפרס - 1.5 מיליון דולר. ועדת הפרס נימקה את החלטתה בכך ש"הפרס מוענק לגור ולפאנל על מאמציהם להגביר ולהפיץ ידע רב יותר על שינויי האקלים להם גורם האדם – ולהניח את היסודות לאמצעים הנחוצים כדי לפעול נגד שינויים אלה".

 

גור אמר בתגובה כי הוא גאה לחלוק את הפרס עם חברי הפאנל הבין-לאומי וכי בכוונתו לתרום את כספי

הזכיה לארגון "הברית להגנת האקלים". "אני גאה מאוד לזכות בפרס נובל לשלום", כתב גור בהצהרה מטעמו. "הפרס אף משמעותי יותר משום שזכיתי לכבוד לחלוק אותו עם הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים - גוף המחקר הבינלאומי הממוקדש כולו לשיפור הבנת המשבר האקלימי".  

 

גור, שגם זכה בפרס האוסקר לסרט תעודה על סרטו "אמת מטרידה", היה אחד המועמדים המובילים לזכיה בקרב מומחים בנושא, לאחר שמועמדותו הוכרזה כבר בפברואר האחרון. "מחויבותו החזקה באה לידי ביטוי בפעילות פוליטית, סרטים וספרים, וחיזקה את המאבק בשינויי האקלים", נימקו חברי הוועדה והוסיפו: "הוא ככל הנראה האדם הבודד היחיד שעשה כל-כך הרבה על-מנת ליצור הבנה בינלאומית גדולה יותר".

 

עוד נכתב בנימוקי הוועדה כי "השינויים העתידיים באקלים חייבים להיות מטופלים במלוא הרצינות. שינויים באקלים עשויים לשנות ולאיים על תנאי החיים של כלל האנושות. הם עשויים להוביל להגירה מאסיבית ולהוביל לתחרות גדולה יותר על משאבי כדור הארץ. השינויים האלה יגבירו את העומס בעיקר על המדינות הפגיעות ביותר. הם עשויים להגביר את סכנת העימותים האלימים והמלחמות, בתוך ובין מדינות".

 

הוועדה הסבירה כי החליטה להעניק את הפרס לגור, שבמשך שנים היה הפוליטיקאי הסביבתי המוביל בעולם, בזכות פעילותו הענפה למניעת ההתחממות הגלובאלית. "כבר בשלב מוקדם הוא היה מודע לאתגרי האקלים עמם העולם מתמודד", נכתב. הפאנל הבין-ממשלתי זכה לחלוק בפרס "בשל הדו"חות המדעיים שפרסם במהלך שני העשורים האחרונים, שמיקדו והבהירו את הקשרים שבין פעילות האדם לבין ההתחממות הגלובאלית".

 

החלטת הוועדה הנורווגית היא בראש ובראשונה החלטה פוליטית, הממקדת את תשומת לב העולם באחד הנושאים החשובים ביותר על סדר היום של האנושות כולה: כדור הארץ ואקלימו. בהעניקם את הפרס לגור ולפאנל הבין-לאומי מבהירים חברי ועדת הפרס לעולם כולו: בהתחממות הגלובאלית יש לטפל כאן ועכשיו, לפני ששינויי האקלים יובילו את כולנו לנקודת האל-חזור.

 

אל גור: האיש שלא ויתר

המחויבות לאיכות הסביבה בכלל ולהתחממות הגלובאלית בפרט מלווה את דרכו הציבורית של גור בן ה-59 מאז שהפסיד לנשיא המכהן, ג'ורג' בוש, במרוץ על הנשיאות בשנת 2000. לאחר שניצח בספירת הקולות אך הפסיד במנין האלקטורלים, במערכת בחירות שהוכרעה על-ידי בית המשפט העליון, הצטייר גור כדמות שנויה במחלוקת.

 

בעיני הימין האמריקני הוא הפך לאיש עליו אוהבים לצחוק, "מחבק העצים" המשעמם, שמדבר ללא הרף על נושאים רחוקים מלב הציבור, כמו איכות הסביבה. אנשי השמאל, מצד שני, הפכו אותו למעין אורקל. ולא בכדי, גור הוא זה ש"חזה" הן את פריחתה המטאורית של רשת האינטרנט והן את ההשפעה העצומה של שינויי האקלים על חיינו.

 

נושא איכות הסביבה, בו התמקד גור לאחר ההפסד ובזכותו זכה כעת בפרס, אף עשוי לסלול את דרכו בחזרה למרכז הקונצנזוס של הפוליטיקה האמריקנית. תומכיו מנסים כבר מזה זמן מה לשכנעו לקחת חלק כלשהו במירוץ הנשיאותי של 2008, והחלטת הוועדה הנורווגית צפויה לסייע להגברת הלחצים.

 

התרחקות מהתחומים "המסורתיים" 

פרס נובל לשלום הוא פרס הנובל היחידי שמוענק על-ידי ועדה נורווגית; שאר הפרסים מוענקים בשבדיה. מאפיין נוסף של הפרס הוא העובדה שזהות הזוכה בו קשה מאוד לחיזוי. זאת, מאחר שוועדת הפרס, המונה חמישה חברים, שומרת באדיקות על חשאיות המועמדים ותוכן דיוניה.

 

הפרט היחידי שמוכנה הוועדה לחשוף היא כמה מועמדויות התקבלו - השנה הוגשו בפניה 181 מועמדים, בהם 46 מוסדות וארגונים. מאז 1901, אז הוענק הפרס לראשונה, זכו בו 94 אנשים, מתוכם 12 נשים, ו-19 ארגונים. ארגון הצלב האדום זכה בפרס שלוש פעמים, ואילו נציבות הפליטים העליונה של האו"ם (UNHCR) זכתה בו פעמיים.

 

בשנים האחרונות, נטתה ועדת הפרס להתרחק מתחומים "מסורתיים" של השכנת שלום וזכויות אדם. ב-2004, הוענק הפרס לפעילת הסביבה הקנייתית ווגנארי מאתהי, על פעילותה לעידוד נטיעת עצים על ידי נשים באפריקה.

 

ב-2005 זכו בפרס הד"ר מוחמד אל-בראדעי והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שבראשה הוא עומד, לציון יום השנה ה-60 במספר להפצצה האטומית האמריקנית על הערים היפניות הירושימה ונגסקי. ולסיכום, בשנה שעברה, הוענק הפרס לכלכלן איש בנגלדש מוחמד יונוס, שהבנק שאותו ייסד, "בנק גראמין", העניק הלוואות זעירות כדי לנסות ולחלץ מיליוני תושבים - בעיקר נשים - ממעגל העוני.

 

בין השמות הבולטים שסומנו כזוכים אפשריים השנה: נשיא פינלנד לשעבר מרטי אהטיסארי, אדריכל הסכם השלום בחבל אצ'ה באינדונזיה; הנזיר הווייטנאמי טיץ' קוואנג דו, על פעילותו למען הדמוקרטיה; רבייה קאדיר, שפועלת למען זכויותיו של המיעוט האויגורי בסין; ועורכת הדין הרוסייה לידיה יוסופובה, שנלחמה למען נפגעי המלחמה בצ'צ'ניה.

 

ההכרזה על הזוכה היום היתה החמישית במספר בפרסי הנובל לשנה זו. קודם לכן השבוע כבר הוענקו פרס נובל ברפואה לפורצי הדרך בטיפול הגנטי, פרס נובל בפיזיקה למשפרי הדיסק הקשיח, פרס נובל בכימיה לחוקר כימיית פני השטח, ואתמול - פרס נובל בספרות, שהוענק לסופרת הבריטית דוריס לסינג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזוכה גור. בגלל ההתחממות
צילום: איי פי
מומלצים