משבר המעצמות: פוטין ייבש את רייס 40 דקות
המשבר בין ארה"ב לרוסיה שובר שיאים חדשים. מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, ומזכיר ההגנה, רוברט גייטס, לא הצליחו לשכנע את נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, כי מערכת ההגנה שתוצב בפולין ובצ'כיה מיועדת להגנה מפני האיום האיראני. פוטין החליט להראות לאמריקנים מה קורה כשהוא מתרגז
המשבר בין ארה"ב ורוסיה הגיע בסוף השבוע לשיאו, בעקבות הפגישה הכושלת של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, עם שני השליחים הבכירים של הנשיא בוש, מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ומזכיר ההגנה רוברט גייטס.
פוטין אירח את רייס וגייטס באווירה קרבית במעונו הכפרי מחוץ למוסקבה, כדי להודיע במלוא החומרה על דחיית התוכנית האמריקנית. הוא נתן לשניים להמתין 40 דקות לפני שהופיע ופתח במונולוג ארוך שבו מתח ביקורת על הנשיא בוש ואיים שאם ארה"ב תמשיך באופן חד-צדדי, רוסיה תנטוש את ההסכם שהושג עוד בתקופת ברית המועצות והמלחמה הקרה (ב-1987) הקורא לצמצם את מספרם של הטילים לטווח בינוני.
לוחצים יד מרחוק (צילום: איי.פי)
אז על מה כל המהומה? ארה"ב מתכוונת להציב בפולין עשר מערכות הגנה ליירוט טילים ובצ'כיה את מערכות המכ"ם לאיתור הטילים. פולין וצ'כיה, בעבר שתיים ממדינות "ברית ורשה" וכיום חברות בברית נאט"ו. רוסיה רואה בהצבת הטילים מתחת לאפה איום ישיר עליה, בעוד ארה"ב מנסה להסביר כי מדובר בהגנה על מדינות ברית נאט"ו מהאיום האיראני.
רייס הגיעה למוסקבה עם מזכיר ההגנה גייטס, בניסיון לשכנע את פוטין שהצבת הטילים אינה מכוונת נגד רוסיה. אבל פוטין, המנסה להחזיר לרוסיה את מעמדה כמעצמת-על וזוכה לתמיכה נרחבת בזכות החזרת הכבוד הרוסי האבוד - השמיע בפגישה עם הבכירים האמריקנים איום, אם ארה"ב תמשיך בשלה.
"ייתכן שנחליט יום אחד להציב מערכות להגנה מטילים על הירח", אמר פוטין לאורחיו, "אבל לפני שאנחנו מגיעים לזה, אנחנו עלולים להחמיץ הזדמנות להשיג הסכם, בגלל שאתם מיישמים בצורה חד-צדדית את התוכנית שלכם". ואז השמיע פוטין את האיום שלו לבטל הסכמים שנחתמו בעבר.
הקרח לא נשבר
לאמריקנים הבכירים לא עמדו ההסברים המפורטים לעמיתיהם הרוסים. רייס וגייטס הביאו איתם שלושה בכירים כדי להסביר את העמדה האמריקנית לשר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, ושר ההגנה אנאטולי סרדיוקוב. הם הסבירו שהטילים מכוונים להגנת אירופה כולל רוסיה, ממדינות קיצוניות כמו איראן, אבל הרוסים חוששים שהטילים האמריקנים מתחת לאפם מכוונים להגנה מפני הטילים הגרעיניים הרוסים.
במסיבת עיתונאים משותפת של שרי ההגנה והחוץ של שתי המדינות, אמר שר החוץ הרוסי לברוב לכתבים כי "אנחנו רואים שתי בעיות רציניות בהצעות הללו". לדברי הרוסים, איראן אינה מפתחת יכולת גרעינית. "אנחנו מתנגדים להצבת מערכות נגד טילים שיש להן אופי אנטי-רוסי ושיוצבו באירופה", הציג לברוב את עמדת הקרמלין.
רייס אמרה שרוסיה וארה"ב אינן רואות תמיד עין בעין, אבל הבטיחה להמשיך ולהידבר "ברוח חיובית", במאמץ "להגיע לשיתוף פעולה".
למשבר החמור בין שתי המדינות עלולה להיות השלכה שלילית על החלטה שלישית של מועצת הביטחון על החרפת הסנקציות על איראן. תוקף האולטימטום של מועצת הביטחון על איראן פג בתחילת חודש יוני, ועכשיו מקווים האמריקנים להגיע בשבועות הקרובים להסכמה על נוסח החלטה שלישית וחריפה יותר. גם כך נתקלים האמריקנים, ביחד עם הצרפתים והבריטים, בהתנגדות רוסית וסינית להחרפת הסנקציות. מדובר בחוסר הסכמה בין חמש המדינות בעלות זכות וטו במועצת הביטחון.
את היום הדיפלומטי המתיש, סיימה מזכירת המדינה רייס במתקן החלקה על הקרח במרכז מוסקבה, שם צעדה על שטיח שהונח על הקרח. למרות ניסיונה בספורט הזה בנערותה, החליטה רייס לא לקחת סיכון. נפילה אחת במוסקבה הספיקה לה.