1.3 מיליון גולשים הורידו את האלבום של רדיוהד
להקת הרוק איפשרה לכל גולש לשלם כאוות נפשו תמורת אלבומה החדש, או להורידו חינם באינטרנט. 71% מהמורידים טוענים ששילמו סכום כלשהו. הניסוי הצליח?
החוזה הקודם של רדיוהד עם חברת התקליטים EMI נגמר לאחרונה, וחברי הלהקה בחרו שלא לחדשו. לפי דיווח של הטלגרף הבריטי, מאז הושק האלבום והוצע להורדה, בינתיים ברשת בלבד, יותר מ-1.3 עותקים כבר הורדו, חלקם במחיר המרבי שניתן לשלם תמורתו - 99 ליש"ט.
מספר העותקים של In Rainbows שהופצו בשבוע הראשון גבוה פי ארבע משל האלבום הקודם של הלהקה, Hail to The Thief, אותו רכשו כ-300,000 איש תוך שבוע מיום ההשקה. הפעם רוב הרווחים נשארים בידי הלהקה.
בסקר, שנערך בקרב 5,000 מהמורידים, רק 1,429 טענו כי הורידו את האלבום חינם - יותר מרבע מהם. השאר, כ-71 אחוז, שילמו סכום כלשהו תמורת ההורדה, שהוצעה בשיטת האמון ו"שלם כפי יכולתך".
יותר מחצי מהם, 2,776 איש, שילמו 10 ליש"ט תמורת עשרת הקבצים שכולל האלבום, אבל רק 673 מעריצים כבדים שילמו 40 ליש"ט כדי לשמוע את קולו של הסולן, תום יורק, מתנגן מדיסק ולא מקובץ דיגיטלי.
באופן שונה מהורדות בשירותים כמו iTunes, שפועלים בשיתוף חברות התקליטים, השירים של רדיוהד מוצעים ללא הגנות נגד העתקה פיראטית (DRM), שמונעות מהרוכש להעביר את השיר למחשב אחר, לשלוח לחברים או לנגן MP3 נייד של יצרנים מסויימים.
נוטשים את חברות התקליטים
ההחלטה של רדיוהד, אחת מלהקות הרוק החשובות והמשפיעות ביותר כיום, לצד הניצחון המתוקשרת של חברות התקליטים בתביעה נגד אם חד הורית ששיתפה קבצים ב-Kazaa, עוררו שאלות בנושאים כמו תמחור האלבומים ועתידם של
הלייבלים בעידן האינטרנט.
עם או בלי קשר לרדיוהד, מספר להקות שיחררו הצהרות דומות, לפיהן יתנתקו מחברות התקליטים שלהן ויעברו להפצה ישירה של המוזיקה שלהן דרך האינטרנט, או שוקלות צעדים כאלו.
להקת הרוק התעשייתי Nine Inch Nails הבטיחה להפיץ מעתה מוזיקה ברשת באופן עצמאי, והציעה למעריציה "לגנוב מוזיקה" מהאינטרנט כאוות נפשם. אואזיס וג'מירוקוואי רמזו כי יבצעו מהלך דומה. אמנים נוספים שהציעו בעבר את מרכולתם להורדה חינם הם פרינס והשרלטנס.
המפסידות הגדולות הן כמובן חברות התקליטים, שטוענות כי הן כבין ה וכה סובלות מירידה במכירות האלבומים כתוצאה מהורדות בלתי חוקיות ברשת, ובמקביל - מירידה במוניטין עקב אלפי התביעות של RIAA (התאחדות יצרני התקליטים האמריקנית) נגד משתמשים פיראטיים.