מחזירים עטרה ליושנה: טורינו מתחדשת
טורינו הייתה עיר מושבה של שושלת מלוכה אך ירדה מגדולתה במאה האחרונה. במסגרת מאמציה של העיר למתגה מחדש כיעד תיירותי מבוקש, נפתח בה השבוע מחדש ארמון Venaria Reale המפואר, המתחרה אף בארמון ורסאי
הארמון, שהיה בעבר משכנה של שושלת המלוכה של בית סבוי, הוא פרוייקט השימור התרבותי הגדול ביותר באירופה, ותושבי האזור מקווים כי הוא יוסיף מעט זוהר לעיר הצפונית שאירחה את משחקי אולימפיאדת החורף ב-2006.
"העיר התעוררה לחיים לאחר האולימפיאדה - זה היה כמו לפתוח בקבוק שמפניה", אמרה אנה טוסו בת ה-66, בעלת גלריה בעיר. "בשנת 1968 הרגשתי חנוקה בטורינו וברחתי ללונדון. כיום האווירה בשתי הערים דומה".
ארמון מרשים שהושווה לארמון וורסאי בצרפת (צילום: איי פי)
טורינו היתה עיר מושבה של שושלת המלוכה של בית סבוי, ששלטה באיטליה עד 1946, ואף הוכרזה כבירתה של המדינה ב-1861. לאחר עלייתה של רומא ב-1871, ירדה העיר ממעמדה, ואיבדה את יוקרתה לטובת ערים אחרות כמו פירנצה וונציה, בעלות האוצרות התרבותיים העשירים. טורינו נותרה מפורסמת מחוץ לגבולות איטליה בעיקר בזכות היותה מרכזה של ענקית הרכב "פיאט", כמו גם בזכות קבוצת הכדורגל המצליחה שלה, יובנטוס.
הארמון, המתפרש על פני 80,000 מ"ר, גדול יותר מארמון ורסאי ששטחו 67,000 מ"ר. הוא נבנה במאה ה-17 ע"י הדוכס מבית סבוי והורחב במאה ה-18, לאחר שהמשפחה זכתה למעמד מלוכני.
במהלך השינויים הכלכליים שהתרחשו לאחר מלחמת העולם השנייה, נפגע הארמון קשות לאחר שקישוטי השיש והטיח הורדו מהקירות ונוודים לנו בחדרים הריקים. "בשנות ה-60 אף עלתה
האפשרות להרוס את המקום ולבנות במקומו שיכון ציבורי לעובדי המפעלים", אמרה אנדראה סקרינג'לה, שכתבה ספר אודות פרויקט השימור.
האתר נמצא ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו, יחד עם ארמונות מלוכה אחרים הנמצאים בשוליה של טורינו. באזור מקווים להפוך את הארמונות לנקודת משיכה תיירותית, בדומה לאלה שבעמק הלואר בצרפת. "אנו מצפים למיליון מבקרים בשנה עד שנת 2011", אמר אלברטו וונלי, המפקח על עבודות השיפוץ של הארמון.
תחייתו מחדש של ה-Venaria Reale משלימה מהפך שנעשה בטורינו בשנים האחרונות, במסגרתו הוקמה בעיר רכבת תחתית ושופצו אתרי תרבות מקומיים. העיר עברה משבר זהות קשה בעקבות הקשיים הכלכליים אליהם נקלעה חברת פיאט בתחילת המאה ה-21. בחירתה לאירוח משחקי החורף האולימפיים סימנה את השינוי בדימוייה של העיר: מפעלים תעשייתיים הוסבו למרכזי כנסים, אתרים אמנותיים שופצו, והתיירות גדלה מאז שנת 2001 ביותר מ-50 אחוזים. העיר מנסה לקדם גם את התחום הקולינרי, ונחשבת לבירת השוקולד של איטליה.