האם יוסר הפרסום באיילון? תלוי את מי שואלים
הצעת חוק של חבר הכנסת יואל חסון (קדימה) מבקשת להעניק לרשויות המקומיות סמכות להציב שלטים בדרכים בין עירוניות שבשטחן. לדעת הגופים הירוקים מדובר בהצעה המעדיפה את האינטרס הכלכלי של חברות הפרסום, על פני האינטרס הציבורי
בשנה שעברה פסק בית המשפט לעניינים מנהליים בתל-אביב כי על חברות הפרסום להסיר את פרסומות הענק "המעטרות" את הנוף הבין עירוני, עד תחילת 2008. הצעת חוק שיזם חבר הכנסת יואל חסון (קדימה), מבקשת עתה, כחודשים וחצי לפני פקיעת האולטימטום, להעביר את רוע הגזירה.
בהצעתו מבקש חסון להעניק לרשויות המקומיות את הסמכות להציב שלטים בדרכים בין עירוניות. לכאורה הצעה טכנית בלבד, שמהותה השלטת סדר בנוהג הקיים. בפועל טוענים אנשי "פעולה ירוקה", תייתר ההצעה את פסיקת בית המשפט ושלטים ימשיכו להתנוסס תוך פגיעה בסביבה ובבטיחות.
"משמעות אישור ההצעה על-ידי השרים היא שינוי החוק הקיים", מסבירים בארגון. דבריהם מכוונים לחוק הדרכים שילוט משנת 1966, הקובע כי אסור להתקין שילוט הנושא אופי פרסומי, שנראה לעיני מי שנוהג בדרך בין עירונית. מטרות החוק, כפי שהן מופיעות בהסבר לחקיקה משנת 1965, נראות היום רלבנטיות מתמיד: מבחינה בטיחותית מדובר בהסחת דעתם של הנוהגים בכביש, ומבחינה סביבתית מדובר במפגע המכער את הנוף.
זיהום המרחב האורבני? פרסומות באיילון (באדיבות פעולה ירוקה)
לטענת ח"כ חסון, הצעתו מכוונת רק לאזורים שבהם מתקיימת בניה עירונית, ומכאן שאין בכך פגיעה בשטחים הירוקים. לדבריו, "נושא שילוט החוצות כיום פרוץ והצעת החוק באה לעשות סדר. להבדיל מהצעות חוק אחרות, אנחנו מאפשרים הצבת שלטים רק בתוך ערים ואין בכך פגיעה בנוף או בסביבה ירוקה. על כן לא ברורה התנגדות הגופים הירוקים".
מבחינת הארגונים הירוקים מדובר ב"נסיון לייפות את המציאות". לדברי אבי לוי, מנכ"ל "פעולה ירוקה", "יש פה נסיון להשתלטות בוטה על המרחב, תוך זלזול באינטרס הציבורי לעשיית רווחים".
"חברות הפרסום בלחץ"
החוק הקיים קובע כי הצבת שילוט מצריך את אישורן של הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה. בפועל, רשויות מקומיות רבות נטלו לעצמן בעבר את הזכות, בניגוד לחוק, להתיר הצבת שלטים ופרסומות ולגרוף לקופותיהן סכומים נאים. אשתקד, עתרו אנשי "פעולה ירוקה" נגד עיריות תל-אביב, רמת-השרון ורמת-גן שבתחום שיפוטן עוברים נתיבי איילון וכן נגד חברת נתיבי איילון, המשרד להגנת הסביבה וחברות הפרסום "נור" ו"ברעם". בפסיקת בית המשפט כאמור הוחלט לשים קץ לתופעה, החל משנת 2008.
הפסיקה אמורה להיכנס לתוקפה בעוד כחודשיים וחצי, אך בארגון "פעולה ירוקה" החלו כבר לתכנן את המשך המאבק. "חברות הפרסום נמצאות עכשיו בלחץ", פוסק לוי. לדבריו, "פרסומות הענק המוצבות בדרכים אמורות להיעלם עד ה-1 בינואר 2008. מבחינתינו, אם הן לא יוסרו, כבר ב-2 בינואר תוגש תביעה בגין בזיון בית המשפט".
הצעתו של חסון היתה אמורה לעלות הבוקר (ב') לדיון בוועדת שרים לענייני חקיקה, אולם אמש הוחלט להסירה לפי שעה לשם בחינה מחודשת.
הסרתה של ההצעה מסדר יומה של הוועדה, נתפסת על-ידי הארגונים הירוקים כנצחון זמני. בימים האחרונים השיקו אנשי "פעולה ירוקה" קמפיין, שמטרתו הפעלת לחץ על חברי הוועדה. "הרבה אנשים נענו לקריאה ושלחו מכתבים לשרים ולחברי הוועדה וזה בוודאי יצר לחץ", אומר לוי.
יהודה גנוט, העומד בראש ארגון "חרדים לסביבה", מסר כי "מאז הצעת החוק של חבר הכנסת מרציאנו, שהיתה דומה מאוד להצעה הנוכחית, אנו מפעילים לחץ על ש"ס". לדבריו, "התפלאתי לגלות שהם תומכים בהצעות הללו. אחרי הכל, יש להם פה אינטרס נוסף והוא הסרת פרסומות התועבה מן המרחב הציבורי".
מלשכתו של ח"כ יואל חסון נמסר: "משרד התחבורה תומך בהצעת החוק ומומחים מטעמו קבעו כי אין סכנה בטיחותית לנהגים. כל הצבת שלט תקבל על פי החוק את אישורה של ועדה מקומית לתכנון ובנייה, שם יושבים נבחרי הציבור המקומיים, נציגים ירוקים ונציגי ציבור שיכולים לאשר או למנוע את הצבת השלטים באופן פרטני ומאוזן".