שתף קטע נבחר

גובר לחץ המערב על החונטה הצבאית במיאנמר

יפן הודיעה כי תפסיק לסייע כלכלית למיאנמר בעקבות פיזור ההפגנות השקטות בחודש שעבר. האיחוד האירופי החליט להחריף את הסנקציות נגד החונטה וארה"ב מאיימת בצעד דומה. שליח האו"ם קרא לחונטה להפסיק מייד ברדיפת מתנגדי המשטר. סין דווקא מזהה רגיעה, ומקווה שתימשך

מדינות המערב הגבירו את הלחץ על החונטה הצבאית במיאנמר (לשעבר בורמה) בניסיון לגרום לה להנהיג רפורמות דמוקרטיות. יפן הודיעה היום (ג') כי תפסיק את הסיוע הכלכלי למיאנמר בעקבות הדיכוי האלים של הפגנות הנזירים השקטות, יום לאחר שהאיחוד האירופי החליט להחריף את הסנקציות נגד הגנרלים ונשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, איים בצעד דומה.

 

אולם לא רק מקלות מונפים מול פני מנהיגי החונטה במיאנמר, אלא גם גזרים. ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, הציע להעניק למדינה הענייה שבדרום-מזרח אסיה סיוע כלכלי אם תנקוט צעדים לקראת כינון דמוקרטיה. תאילנד הציעה לכנס פורום אזורי, שאליו יוזמנו גם נציגי סין והודו, בניסיון להפעיל לחץ נוסף על החונטה כדי שתוביל רפורמות דומות.

 

שר החוץ היפני, מסהיקו קומורה, אמר כי טוקיו תשעה את הסיוע בסך כ-4.7 מיליון דולרים בעקבות פיזורם האלים של ההפגנות שנערכו בחודש שעבר בערים הגדולות במיאנמר. זאת על רקע מותו של עיתונאי יפני שניסה לתעד את המאורעות בינגון. מיאנמר טוענת רשמית כי עשרה בני אדם נהרגו בסך הכל בעימותים בין המפגינים לכוחות הביטחון, אולם ארגוני אופוזיציה במדינה טוענים כי המספר גבוה בהרבה, וקרוב למאתיים.

 

"עלינו להביע את עמדתה של ממשלת יפן", אמר שר החוץ קומורה לעיתונאים. "אנו לא יכולים לנקוט בשלב זה בפעולה התומכת במשטר הצבאי", הוסיף, אך ציין כי תוכנית הסיוע הרפואי למיאנמר תמשיך לפעול כרגיל. אתמול הסכימו שרי החוץ של 27 המדינות החברות באיחוד האירופי להחמיר את הסנקציות נגד החונטה והזהירו כי יאסרו להשקיע במדינה.

 

"האיחוד האירופי החליט כי הכרחי להגביר את הלחץ הישיר על המשטר", נאמר בהודעת השרים. "לכן הוחלט לאמץ חבילה של צעדים שלא יפגעו באוכלוסיה, אלא באחראים לדיכוי האלים ולמשבר הפוליטי במדינה". בין הצעדים עליהם הוחלט איסור על ייצוא של ציוד לחברות העוסקות בענפי העץ, הברזל, המינרלים ואבני החן במדינה.

 

נשיא ארה"ב בוש אמר כי דרוש "לחץ בינלאומי עצום" כדי להבהיר לגנרלים בבורמה כי הם יהיו מבודדים לחלוטין אם לא יפעלו להגברת החירות והדמוקרטיה בארצם. הוא איים להטיל סנקציות חדשות נגד מיאנמר. "לפעמים גופים בינלאומיים לא מצליחים להביא לתוצאות. כלומר, הם טובים בדיבורים אך אין לא בהשלכות. בשלב מסוים, חייבות להיות השלכות", אמר בנאום שנשא במדינת ארקנסו.

 

וושינגטון החריפה כבר בחודש שעבר את הסנקציות נגד מיאנמר שהטילה לפני כמה שנים ומאז לוחצת על האו"ם לפעול בנושא. מנגד שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר ומקבילו הבריטי, דייוויד מיליבנד, אמרו כי על האיחוד האירופי לשקול לנקוט צעדים חיוביים כדי להביע בפני מיאנמר "נכונות כנה לפעול ביחד למען פיוס".

 

שליח האו"ם המיוחד למיאנמר, אברהים גמברי, גינה בבנגקוק בפתח ביקורו באזור את המשך המעצרים וההפחדה של פעילי אופוזיציה. "על הפעולות האלה להיפסק מייד", אמר לעיתונאים בדרכו למלזיה, התחנה הבאה במסעו. גמברי צפוי לשוב למיאנמר רק בחודש נובמבר, בינתיים הוא פועל לגיבוש חזית אחידה בקרב מדינות אסיה מול מיאנמר.

 

תת מזכירת המדינה האמריקנית, כריסטופר היל, אמר היום באוסטרליה כי על סין וארגון מדינות דרום-מזרח אסיה להפעיל את השפעתן כדי לשים קץ ל"מצב הנורא" השורר במיאנמר. "אין מדינה אחת שיכולה לפתור את הבעיה הזאת, עלינו לפעול ביחד בנושא הזה", אמר היל בראיון לתאגיד השידור האוסטרלי.

 

היל קרא לסין להבהיר למנהיגי החונטה כי אינם יכולים לצפות שתיחלץ להגנתם. "בסין מתגברת ההבנה כי בטווח הארוך המצב בבורמה אינו טוב למוניטין שלה ולא טוב לאזור". אולם סין הסתפקה היום בקריאה להמשך הרגיעה במיאנמר. שר החוץ הסיני, יאנג ג'יאצ'י, אמר כי הרגיעה היחסית באזור "היא תוצאה של עבודה קשה ושיתוף פעולה של כל הצדדים. אנו מקווים שמיאנמר תמשיך לשמור על הרגיעה, תשפר את חייהם של האזרחים ותקדם את הדמוקרטיה והפיתוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש: דרוש לחץ עצום
צילום: אי אף פי
בראון: מעדיף גזר ולא מקל
צילום: רויטרס
גמברי למיאנמר: הפסיקו המעצרים
צילום: איי פי
מומלצים