שתף קטע נבחר

 

חברות חדשות במועה"ב: קרואטיה וקוסטה ריקה

אל השתיים הצטרפו גם לוב, וייטנאם ובורקינה פאסו. המצטרפות החדשות ישמשו כחברות זמניות במועצה, ללא זכות וטו בהצבעות. הצטרפותן של קרואטיה וקוסטה ריקה התאפשרה לאחר שצ'כיה והרפובליקה הדומיניקנית הסירו את מועמדותן

קרואטיה, קוסטה ריקה, לוב, וייטנאם ובורקינה פאסו - מדינות אלה נבחרו היום (ג') לחברות זמניות במועצת הביטחון של האו"ם לשנים 2008-2009.

 

בחירתן של קרואטיה וקוסטה ריקה לוותה במירוץ צמוד, כאשר גם צ'כיה והרפובליקה הדומיניקנית התמודדו על אותם המושבים למועצה. עם זאת, שלוש המצטרפות האחרות נבחרו בלי תחרות, מה שאפשר להן להשיג בקלות את הרוב הדרוש לבחירתן - של לפחות שני שליש מקרב 192 חברי האסיפה הכללית.

 

ניצחונן של קרואטיה וקוסטה ריקה במאבק התאפשר לאחר שצ'כיה והרפובליקה הדומיניקנית החליטו לפרוש מההצבעה במועצת הביטחון. במהלך שני סבבי ההצבעה לא נרשם פער משמעותי בתמיכה שלה זכו קרואטיה וצ'כיה, וכן קוסטה ריקה והרפובליקה הדומיניקנית.

 

בסבב הראשון, קיבלה קרואטיה 95 קולות בעוד שצ'כיה רשמה לזכותה 91 קולות. קוסטה ריקה גרפה 116 קולות ואילו הרפובליקה הדומיניקנית השיגה 72 קולות. מאחר שאף מדינה לא השיגה רוב של שני שלישים, נוצר לכאורה מצב של שוויון בין המדינות.

 

לאחר סבב הצבעה נוסף, שבו התקרבו קרואטיה וקוסטה ריקה להשיג את הרוב הנחוץ להצטרפותן, החליטו צ'כיה והרפובליקה הדומיניקנית להסיר את מועמדותן, ובכך סללו את הדרך לבחירתן של קרואטיה וקוסטה ריקה.

 

התחרות בין קרואטיה, שלא הייתה חברה במועצה עד היום, לבין צ'כיה, החברה במועצה מאז 1994-95 הייתה צמודה במיוחד. שתי המדינות ניהלו קמפיין אגרסיבי, כאשר ראש ממשלת קרואטיה, איבו סאנאדר, ועמיתו מירק טופולנק, קיימו אתמול פגישות נפרדות עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון. 

 

מנגד, קוסטה ריקה הובילה בשיעור ניכר על פני הרפובליקה הדומיניקנית, במסגרת התחרות על מושב נציגת אמריקה הלטינית והאיים הקאריביים במועצה. מתוצאות ההצבעה עולה כי אף מדינה מדרום אמריקה לא תיוצג במועצת הביטחון בשנה הבאה.

 

המדינות שנבחרו היום ייזכו בינואר 2008 להימנות על 15 החברות במועצת הביטחון. עם זאת, כל המדינות שנבחרו היום, מתוקף היותן חברות זמיניות, לא יחזיקו בזכות וטו בהצבעות.

 

קוסטה ריקה כבר הייתה בעבר חברה פעמיים במועצת הביטחון.

 

בחירתה של לוב למועצת הביטחון היא צעד משמעותי נוסף להצטרפותה המחודשת לקהילה הבינלאומית, לאחר שנים בהן הואשמה על ידי המערב בתמיכה כלכלית בטרור.

 

המדינות שיפנו את מושבן במועצת הביטחון עד סוף 2007 הן קונגו, גאנה, פרו, קטאר וסלובקיה. המדינות שיישארו במועצה הן בלגיה, אינדונזיה, איטליה, פנמה ודרום אפריקה, ביחד עם החברות הקבועות: ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים