אושרה תוכנית "גשר מרחף" בשער המוגרבים
הוועדה המחוזית ירושלים אישרה את התוכנית להקמת רמפה במעלה המוגרבים, שתחבר את אזור הכניסה לרחבת הכותל אל שער המוגרבים. הרמפה: גשר פלדה קל באורך של 95 מ', שירחף בגובה מעל הממצאים העתיקים הקיימים במקום - למען שימורם
הוועדה, בראשות רות יוסף, הממונה על מחוז ירושלים במשרד הפנים, היא שהחליטה להפקיד את התוכנית בוועדה המחוזית. הקמת המעלה החדש נדרשת בעקבות התמוטטות חלק מסוללת מעלה המוגרבים בחורף 2004 ורעידת אדמה שהתרחשה עוד קודם לכן. הגישה להר הבית מתאפשרת כיום באמצעות גשר עץ זמני.
בהמלצת מתכנן המחוז, גיא קבונקי, סגנית מהנדס העיר, אסנת פוסט, וארכיאולוג המחוז, ג'ון זליגמן, החליטה הוועדה על הקמת גשר פלדה קל ומינימליסטי באורך של 95 מ', שירחף בגובה של 60-100 ס"מ מעל הממצאים הקיימים במקום - למען שימורם.
תוואי הגשר עוקב אחר שביל הסוללה ששימש לעלייה להר הבית עד 2004. בתכנון הגשר נלקחו בחשבון הגן הארכיאולוגי ורחבת הכותל.
הוועדה ציינה בהחלטתה כי הפקדת התוכנית נדרשת לצורך קידום הנגישות לשער המוגרבים. הדיון בוועדה התקיים לאחר שהתוכניות לבנייתו עוררו מחלוקת רבה, מה שהביא את ראש עיריית ירושלים אורי לופוליאנסקי, להחליט בתחילת השנה על הקפאת העבודות ועל קיום דיון לגבי המשכן בוועדות התכנון.
משבר החפירות
בתחילת השנה התקבצו מאות מפגינים מקרב הציבור הערבי, שהגיעו מכל רחבי הארץ, להפגין בשער המוגרבים שבעיר העתיקה, במחאה על עבודות השיפוץ שנעשו במעלה המוגרבים, שבסמוך לרחבת הכותל.
המפגינים, חלקם חברי התנועה האסלאמית, זרמו בהמוניהם למקום. "אנחנו מתנגדים להריסת מסגד אל אקצה", אמר אחד מהם ל-ynet. "זו פגיעה בכבוד המוסלמים בעולם ובישראל. העבודות עלולות לגרום להידרדרות המצב באזור כולו ואפילו להתגברות האינתיפאדה". טענתם העיקרית של המתנגדים המוסלמים הייתה שהחפירות "עלולות למוטט את המסגדים שעל הר הבית".
גם מלך ירדן, עבדאללה השני, תקף בשעתו בחריפות את עבודות השיפוץ והחפירות שמבצעת ישראל בסמוך להר הבית, וציין כי מדובר ב"הסלמה מסוכנת". שגריר ירדן בישראל, עלי אל-עאיד, הגיש למשרד החוץ בירושלים מחאה רשמית בנושא בה נכתב: "מה שישראל עושה בפעילות שלה ובמתקפות נגד האתרים המקודשים לאיסלאם בירושלים ובאל-אקצה הוא הפרה בוטה שאינה מתקבלת בשום תנאי. הצעדים הללו יגרמו לאווירה שלא תסייע כלל למאמצים להחייאת תהליך השלום".
משרד החוץ הסורי הצטרף גם הוא למגנים ומסר כי "סוריה מגנה בתקיפות את ההפרות הללו, ורואה בכך פגיעה בוטה בהקדשים המוסלמיים וברגשות המוסלמים ברחבי העולם".
מלבד שכנותיה של ישראל הצטרף לגינויים החריפים גם מנהיגה הרוחני של איראן, האייטוללה עלי חמינאי. "מדינות האיסלאם צריכות להגיב למעשה המעליב הזה בצורה שתגרום לציונים להתחרט עליו", אמר חמינאי. "שתיקה אינה מתקבלת על הדעת נוכח המעשים האלו, העולם המוסלמי חייב להגיב".
הדברים הגיעו לידי כך, שארגון ערך במרס האחרון בדיקה לסוגיית העבודות בשער המוגרבים, בסופה "זיכה" את ישראל ממרבית ההאשמות שהוטחו בה.
מומחי הארגון שיבחו בדו"ח את ישראל על השקיפות שבה מתבצעות העבודות. הדו"ח צפוי אישר את טענת ישראל, לפיה לא נעשות כל עבודות בתוך מתחם הר הבית המסכנות את יציבותו.
עם זאת קרא הדו"ח של אונס"קו לעצירת חפירות ההצלה במעלה המוגרבים, בטענה שיש לכנס ועדה בינלאומית שתבחן את העבודות הללו.