שתף קטע נבחר
 
צילום: jupiter

קטנות בצלחת: קרמבו

הוא נולד בדנמרק, עלה לארץ בשנות ה-50, נקרא בשם "כושי" וכבש את המדינה עם 50 מיליון יחידות שנמכרות בכל חורף. הנה דברים שלא ידעתם על הגלידה החמה שלכם - הקרמבו

  • מייד אין דנמרק: הקרמבו נולד לפני כ-200 שנה בדנמרק, שם הוא מכונה כיום Flødebolle.


על מי הייתם מוכנים לוותר - על הנס כריסטיאן אנדרסן או על הקרמבו? דנמרק (צילום: דני שדה)

 

  • עשה עלייה: הקרמבו הגיע לארץ לפני יותר מ-50 שנה על ידי קונדיטורים שעלו לארץ מדנמרק ומגרמניה.

 

  • הכושי עשה את שלו: בשנת 1951 החלה חברת גלידות פלדמן לייצר את הקרמבו בישראל. למוצר ניתן בהתחלה השם "כושי", ועל העטיפה התנוסס ציור של אישה שחורה. מאוחר יותר שונה שם המוצר ל"מנבו".


אוהבת קרמבו? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

  • ביסלי: בשנת 1966 החלה חברת ויטמן לשווק את הקרמבו בארץ תחת השם "קרמבו", המורכב מצירוף המילים "קרם" ו"בו", ושם זה הפך לכינוי גנרי למוצר.

 

  • שם לא טוב: תהליך שינוי השם אינו ייחודי לישראל. למעשה, כמעט בכל המדינות אליהן הגיע הקרמבו הוא זכה לשמות שכללו התייחסות פוגענית לשחורים, ובמהלך השנים עברו השמות התאמה לעידן התקינות הפוליטית. כך למשל בצרפת הפכו "ראשי הכושי" (Têtes de nègre) ל"נשיקות מוס" (Bisous de Mousse).


נשיקות מוס? פצצות שוודיות? תלוי איפה אתם נמצאים (צילום: מאיה מרום)

 

  • קרמבו בתפוצות: אם אתם מחפשים קרמבו בחו"ל, עליכם לבקש Schwedenbomben ("פצצה שוודית") באוסטריה, Schokokuss ("נשיקת שוקולד") בגרמניה, Tunnocks בבריטניה, Mallomars בארצות הברית, Whippet בקנדה ו-Negerzoen בהולנד.

 

  • גלידה חמה: הקרמבו נתפס בישראל כתחליף האולטימטיבי לגלידה בעונת החורף. עונת הקרמבו מתחילה רשמית באוקטובר ונמשכת עד פברואר, ורק במהלכה מיוצרות גבעות השוקולד הרכות.


עונת הקרמבו, הידועה גם בשם "חורף" (צילום: אפי שריר)

 

  • תשעה על אחד: ישראל נחשבת למדינה עם צריכת הקרמבו הגדולה בעולם. בישראל נאכלים יותר מ-50 מיליון קרמבואים בעונה. כלומר, בממוצע צורך כל ישראלי כ-9 קרמבואים בשנה.

 

  • טעמי: בשנת 1967 החלו לייצר קרמבו בטעם מוקה. לאורך השנים נעשו ניסיונות להמציא טעמים נוספים (בין היתר, קרמבו ורוד בטעם תות-בננה, קרמבו בטעם תותי פרוטי וקרמבו בטעם תפוז), אולם רובם ככולם נכשלו.

 

  • מנצח: טעם הקרמבו הנפוץ ביותר הוא קרמבו וניל.

 

  • מספרים: משקלו של קרמבו אחד הוא כ-25 גרם והוא מכיל כ-115 קלוריות.

 

  • הקרמבו המכאני: איך מייצרים קרמבו? כל תהליך הייצור נעשה במכונה אחת ארוכה במיוחד: שני מכלים מזינים את המכונה, באחד מהם יש תמיסת סוכר ובשני תמיסת חלבון ביצים. החומרים מועברים למיכל אחר, אליו מוזרם אוויר ותהליך ההקצפה מתחיל עד אשר מתקבל קצף קשה ויציב. החומר מועבר למכונה המזריקה כדורי קצף על גבי הביסקוויטים. השלב הבא הוא מנהרת ציפוי השוקולד, שלאחריו מקררים את הקרמבואים על מנת שהשוקולד יתקשה.

 

  • רגישות: את הקרמבו המוכן והעדין ניתן לעטוף בנייר הכסף הדק באופן ידני בלבד. אורז מיומן עוטף כ-30 קרמבו בדקה. 

 

  • מלמעלה למטה: מסקר שערכה חברת גלידת שטראוס בנושא הרגלי האכילה של הקרמבו עלו הממצאים הבאים: 69% מהישראלים מעדיפים לאכול את הקרמבו מלמעלה; 12% מעדיפים להתחיל לאכול את הקרמבו שלהם מהביסקוויט; 4% אוכלים את הקרמבו בכל פעם בצורה שונה; 10% אוכלים ביחד את הביסקוויט ואת הקצפת.

 

  • הומאז': בסרט "מבצע סבתא" מתואר כיצד זכה אלון (בגילומו של השחקן רמי הויברגר) לכינוי "קרמבו" - כשהיה ילד בקיבוץ גנב עשרות קרמבואים ואכל את כולם בבת אחת. ב-2005 פורסם כי דמותו של אלון מבוססת על אדם אמיתי, המשמש כיום כראש אגף בשב"כ.


מגנב הקרמבואים של הקיבוץ לראש אגף בשב"כ. "קרמבו" (במרכז)

 

  • לכל שאלה תשובה: ב"להיות מחובר", אלבומו של המוזיקאי הדתי אהרן רזאל, מופיע שיר בשם "קרמבו". רזאל הלחין שו"ת שקרא ובו נשאלה שאלה לגבי נושא ההפרדה בין הביסקוויט והקרם בשבת, שבה אין בוררים מזון.

 

  • בלגאן: לפי ההלכה היהודית, על העוגייה שבקרמבו יש לברך "בורא מיני מזונות" ואילו על המילוי ועל קרם השוקולד יש לברך "שהכל נהיה בדברו". את הברכה במזונות משולבים יש לבחור על פי החלק העיקרי של המזון. אולם לגבי הקרמבו יש ויכוח לגבי מהו העיקר ומהו הטפל. לכן רבים בציבור הדתי בוחרים לפרק את הקרמבו לביסקוויט ולקצפת - ולברך על כל אחד מהם בנפרד.

 

  • הברחה: ב-2005 נעשה ניסיון להחדיר קרמבואים "מזוייפים" מעזה לישראל. על עטיפות המוצרים, שנתפסו במעבר קרני, התנוסס - כמו לא היה בעולם פוליטיקלי קורקט - השם "סמבו".

 

19. הגרסה הקרה: ב-2007 השיקה נסטלה את ה"לקבו" - גרסה של קרמבו קפוא הממולא בגלידה.

 

  • as seen on TV: הידעתם שמכינים את הקרמבו מקרם חם? ראיתם פעם קרמבו ערום? בואו לצפות בתהליך הייצור של הקרמבו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
על פס הייצור
צילום: שי רוזנצוויג
לא הלך. קרמבו תפוז
מומלצים