סופית: המרצים לא יפתחו את השנה האקדמית
בתום פגישה עם נציגי האוצר הודיע סגל המרצים הבכיר: לא נפתח ביום ראשון את שנת הלימודים באוניברסיטאות. בניגוד לעבר, גם הלימודים לתארים מתקדמים יושבתו. "האוצר חוסך פרוטות על שכר, ואלפי מדענים עוזבים", אומרים המרצים. ומה בעל-יסודיים? "התקדמות ואווירה עניינית" - אך השביתה נמשכת
סטודנטים, צפו לעוד כמה ימים של חופש. הסגל האקדמי הבכיר הודיע הערב (יום ה') באופן סופי ומוחלט כי ישבית את הלימודים באוניברסיטאות החל מיום ראשון הקרוב, אז אמורה להיפתח השנה האקדמית. בין האוניברסיטאות השובתות: תל אביב, בר-אילן, בן-גוריון, חיפה, מכון ויצמן, האוניברסיטה העברית והטכניון. בניגוד לשביתות קודמות, יושבתו הפעם גם הלימודים לתואר שני ולתארים מתקדמים.
מהסגל האקדמי הבכיר נמסר בתום פגישת משא ומתן נוספת עם האוצר, כי שביתת הסגל האקדמי פורצת עקב שחיקת השכר המשמעותית. פרופ' צבי הכהן, יו"ר המועצה המתאמת
בכל שנה עולה השכר במגזר הציבורי בכ-2.5% בממוצע עקב קידום בדרגה או צבירת ותק, בתהליך הנקרא "זחילת שכר". המרצים טוענים כי מאז נחתם הסכם השכר האחרון עמם ב-2001 לא היתה זחילת שכר בקרב הסגל האקדמי, כך שהשחיקה בשכרם תואמת את העלייה בשכר במגזר הציבורי: 15% בשש שנים ועוד 5% תוספת שהשיגה ההסתדרות השנה. מנגד, באוצר דורשים לנהל משא ומתן על גובה השחיקה.
בפגישה לקחו חלק נציגי הסגל האקדמי, בראשם פרופ' הכהן, שרת החינוך יולי תמיר, הממונה על השכר אלי כהן, סגן הממונה יוסי כהן, ונשיאי האוניברסיטאות ביניהם פרופ' משה קווה ופרופ' מנחם מגידור. בשל אי ההסכמות בין הצדדים, הודיעו המרצים כי לא ידחו את השביתה והיא תפרוץ ביום ראשון בבוקר.
גם נשיאי האוניברסיטאות מאיימים להשבית את הלימודים ביום א' אם לא יקבלו תוספת של 300 מיליון שקלים לתקציב האוניברסיטאות. בשבוע האחרון התנהל משא ומתן קדחתני בין נציגי הסגל האקדמי לבין משרד האוצר והמועצה להשכלה גבוהה.
דווקא מכיוונם של נשיאי האוניברסיטאות חלה היום התקדמות במשא ומתן. אמש נשלח מכתב לראש הממשלה, אהוד אולמרט מיו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' משה קווה. במכתב הפציר קווה באולמרט לפעול אישית למען סיום השביתה. עקב כך, מינה ראש הממשלה את מזכיר הממשלה עובד יחזקאל כאחראי ישיר למשא ומתן. גם הערב נפגשים הצדדים וגורמים המעורבים במשא ומתן הביעו "אופטימיות".
מי שעוד מנהלים משא ומתן איטנסיבי הם ארגון המורים העל-יסודיים. מזה כשבוע שמשבית הארגון את הלימודים בתיכונים ובחלק מחטיבות הביניים בדרישה להעלאת שכר ושינוי תנאי ההעסקה של המורים. עדיין לא נרשמה התפתחות של ממש במשא ומתן, אולם המורים מדווחים היום על שיפור בגישה של האוצר ועל אווירה עניינית בפגישה.