איראן: מוכנים לשת"פ גרעיני עם מדינות זרות
שר החוץ האיראני, המבקר בכנס של ארגון שיתוף פעולה כלכלי, השיב בחיוב כשנשאל אם ארצו מעוניינת לחלוק את הידע הגרעיני שלה עם מדינות אחרות. עם זאת, הוא הדגיש כי שיתוף הפעולה ייעשה אך ורק תחת פיקוח סוכנות הגרעין של האו"ם
איראן מוכנה להתחיל בתוכנית שיתוף פעולה גרעינית עם מדינות זרות. כך הודיע הערב (יום ו') שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי. לדבריו, שיתוף הפעולה יתקיים אך ורק תחת פיקוחה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
"הרפובליקה האיסלאמית מוכנה לשיתוף פעולה עם מדינות אחרות בתחום הגרעין למטרות שלום", אמר מותקי בתגובה לשאלה שהופנתה אליו במהלך ביקורו בכנס של הארגון לשיתוף פעולה כלכלי (ECO) בעיר הרט שבמערב אפגניסטן. הוא הוסיף שאם תוכנית כזאת אכן תצא לפועל, היא תתבצע אך ורק בתנאים שתציב הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. "אני מדגיש ששיתוף הפעולה הזה יהיה חייב להתבצע במסגרת הפיקוח של הסוכנות", אמר.
איראן דחתה על הסף טענות של ארצות הברית ומדינות אחרות, שלפיהן היא מעשירה אורניום בניסיון לבנות נשק גרעיני. ארה"ב ומדינות אחרות אף מנסות להוביל מהלך של הטלת סנקציות נוספות על המשטר.
טהרן שבה וטענה כי תוכנית הגרעין שלה כוננה למטרות שלום אזרחיות כגון הפקת חשמל. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שביקר השבוע בטהרן, דחה אף הוא את טענות המערב ואמר כי לרוסיה אין מידע על כך שאיראן מנסה לבנות פצצה גרעינית. "עלינו לצאת מנקודת הנחה שאין לאיראן תוכניות כאלה. איראן עושה צעדים לקראת הדרישות הבינלאומית להפוך את תוכניותיה לשקופות לחלוטין", אמר פוטין לפני שהגיע לטהרן.
במהלך הביקור אף הבהיר פוטין כי העיכוב בהשלמת בנייתו של הכור הגרעיני האיראני בבושהר אינו נובע מהחלטה מדינית, אלא כתוצאה של בעיות טכנולוגיות ומשפטיות. הוא אף התחייב שרוסיה תסיים את העבודה בכור כפי שהובטח.
אתמול הגיע ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לביקור בן שלוש שעות במוסקבה כדי לדון עם פוטין באיום האיראני, ככל הנראה על רקע ביקורו בטהרן. פוטין הבטיח לאולמרט כי ארצו מביאה בחשבון את האינטרסים הביטחוניים של ישראל כמרכיב משמעותי בהתנהלותה באזור. בשיחה עם פוטין עלתה גם טענת איראן לפיה הגרעין נועד למטרות אזרחיות. ראש הממשלה הביע ספקנות באשר לכך, ואף ציין כי לשם כך אין צורך בהעשרת אורניום, כפי שמבקשים האיראנים לעשות. לצורך כך, טען אולמרט, הם יכולים לקבל את צורכיהם ממדינות אחרות, מבלי שיעברו לשלב של הפיכת האורניום לחומר ביקוע, היכול לשמש לייצור נשק גרעיני.