המו"מ התפוצץ: מרצי האוניברסיטאות שובתים
במשך כחמש שעות ישבו נציגי המרצים בלשכתה של שרת החינוך, וניסו להגיע עמה לפשרה שתאפשר את פתיחת שנת הלימודים. גם הממונה על השכר באוצר השתתף במפגש. אלא שהמו"מ התפוצץ והמרצים החליטו לשבות. ועד ראשי האוניברסיטאות קרא לסטודנטים להגיע בכל מקרה ללימודים. הסיבה: מורים מן החוץ וחברי סגל זוטר יגיעו ללמד
הדיונים הארוכים, נסיונות השכנוע, הצעות הפשרה והשעות בלשכתה של שרת החינוך לא עזרו: מרצי האוניברסיטאות לא פותחים הבוקר (יום א') את שנת הלימודים האקדמית. בלשכתה של שרת החינוך, יולי תמיר, נועדו במשך חמש שעות נציגי האוצר והשרה, עם מרצי האוניברסיטאות. יחד עם הממונה על השכר באוצר, אלי כהן, ניסתה תמיר לשכנע את המרצים בפעם האחרונה לחזור בהם מכוונתם לשבות. אלא שהעשן הלבן בושש לבוא, ומעט לאחר השעה 1:15 יצאו הצדדים כלעומת שבאו תוך שהמרצים דוחים את הצעות הפשרה של השרה.
ממשרד החינוך והאוצר נמסר כי "במהלך השבוע האחרון התקיימו מספר רב של פגישות עם נציגי הסגל במטרה להביא לפתיחת שנת הלימודים כסדרה. אנו מצרים על כך שהסגל האקדמי בחר בטקטיקת השביתה, שתגרום לפגיעה מיותרת בסטודנטים ובמערכת ההשכלה הגבוהה במקום להמשיך לנהל משא ומתן ענייני ולהגיע לתוצאות".
ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה), שסיכם על תוספת תקציבית עם שרת החינוך ונציגי האוצר וחזר בו בשבוע שעבר מכוונה להשבית בעצמו את הלימודים, קרא לסטודנטים להגיע מחר לכיתות בלא כל קשר לשביתה. על פי הוועד, חלק מהשיעורים ינתנו על ידי מורים מהסגל הזוטר ומורים מן החוץ שאינם שובתים. כמו כן, הספריות, המעבדות והשירותים המנהליים באוניברסיטאות יעמדו לרשות הסטודנטים.
4,500 המרצים ואנשי הסגל האקדמי הבכיר שובתים בניסיון להשיג הסכם שכר חדש. הסכם השכר האחרון בין המדינה לאנשי הסגל באוניברסיטאות נחתם ב-2001 ומאז, טוענים המרצים, שכרם נשחק.
הסגל האקדמי הזוטר מצידו הודיע כי הוא תומך בשביתת הסגל הבכיר, אך מלמד כרגיל. זאת, מאחר שעיצומי הסגל האקדמי הבכיר אינם כוללים טיפול בתנאי העסקתם הפוגענית של המורים מן החוץ. עם זאת, הסגל הזוטר אינו מתכוון למלא את מטלות הסגל הבכיר.
טענת המרצים לשחיקה בשכרם נובעת מהעלייה בשכר במגזר הציבורי בהליך שאינו משפיע על שכרם של אנשי הסגל האקדמי. פרופ' צבי הכהן, המנהל את המאבק בשם המרצים, מסביר כי "בכל שנה השכר במגזר הציבורי עולה בכ-2.5 אחוז בממוצע, בהליך המכונה 'זחילת שכר'. הגורם לכך, הוא שהשכירים עולים בדרגות או צוברים ותק".
לדברי הכהן, "אצל הסגל אקדמי אין זחילת שכר כי הכי טובים עולים עד ארבע פעמים בדרגות מקסימום. הממוצעים עולים בשתי דרגות בלבד, ואם לא עולים דרגה בפרק זמן מסוים - הוותק נחסם משיקולים של מצוינות אקדמית". לטענת המרצים, שכרם נשחק ב-15% בשש השנים האחרונות, בנוסף ל-5% תוספת שקיבל המגזר הציבורי בהסכם של ההסתדרות.