ארה"ב: ספקית גדולה מגבילה שיתוף קבצים
בדיקה של AP מגלה כי Comcast, ספקית האינטרנט השנייה בגודלה בארצות הברית, הצטרפה לרשימה המתארכת של ספקיות המגבילות את שיתוף הקבצים
ספקית האינטרנט Comcast מגבילה את משתפי הקבצים המנויים על שירותיה, בניגוד למדיניות המסורתית של יחס ניטרלי כלפי התכנים המועברים על גבי תשתית הרשת. החסימה, שהתגלתה בבדיקות שערכה AP בכל רחבי המדינה, היא החמורה ביותר מסוגה שהתגלתה בארה"ב.
לצורך הבדיקה, כתב של AP ניסה להוריד, באמצעות תוכנת שיתוף הקבצים BitTorrent, עותק דיגיטלי של התנ"ך משני מחשבים באזור פילדלפיה וסאן פרנסיסקו, שניהם היו חוברים לאינטרנט באמצעות ת שתית הכבלים של Comcast. בשניים מתוך שלושה ניסיונות, ההעברה נחסמה. בניסיון השלישי, ההורדה החלה לאחר עיכוב בן 10 דקות.
כאשר ניסו הבודקים להעלות לרשת קבצים נוספים, מבוקשים יותר, החיבורים נחסמו. לעומת זאת, ניסיונות לשתף את התנ"ך במקביל באמצעות תשתית האינטרנט של טיים וורנר, Cablevision וחיבור נל"ן עלו בהצלחה.
אמנם, מנויי החברה יכולים להוריד קובצי ביטורנט ללא הפרעה, אך הבדיקות גילו כי כאשר המוריד מנסה לשתף קובץ שלם עם גולש אחר, ההעלאה נחסמת או מעוכבת על ידי Comcast. מאחר והעלאת קובץ על ידי אדם אחד היא ההורדה של אחר, משמעות החסימה היא פגיעה בשיתוף הקבצים ברשת ביטורנט. כל אחד מהמחשבים השותפים בתהליך מקבל פקודה הנסתרת למשתמש, המורה לו להפסיק את התקשורת. התברר כי הכשל נובע מהוראת "איפוס" פאקטים שנשלחה לשני המחשבים.
עם זאת, מקור ההודעות האלה אינו אף אחד מהמחשבים האלה – היא מגיעה משרתי Comcast - המזייפים את מקור ההודעה ויוצרים את הרושם כי היא נשלחה מהמחשב השני. אם היה מדובר בשיחת טלפון, תהליך כזה משול למרכזנית המתפרצת לשיחה ואומרת למשוחחים: "מצטערת מאוד אך עליכם לסיים לדבר עכשיו".
יחס מפלה הסותר את עקרון הניטרליות
ספקיות אינטרנט רבות מדווחות כי משתפי קבצים משתמשים בכ50-90 אחוזים מהפס שלהן, ומדובר בעלות גבוהה עבורן. עם זאת, יחס מפלה כלפי סוג מסוים של תעבורת אינטרנט סותר את עקרון השוויון של ספקיות האינטרנט כלפי כל התכנים המועברים על גבי התשתיות שלהן. עקרון זה אינו מעוגן בחוק אך נתמך על ידי חלק מהמדינות. דיון על עתיד ניטרליות הרשת מתנהל בחודשים האחרונים גם בארה"ב, לאחר שחברות אינטרנט גדולות ניסו לקדם את תוכניתן
להציע יחס מועדף לספקי תכנים שישלמו להן עבור שימוש בתשתית.
Comcast, מפעילת הכבלים השנייה בגודלה בארצות הברית וספקית האינטרנט השנייה, לא הגיבה באופן ספציפי לטענה לגבי חסימה, אך דובר החברה אישר כי היא משתמשת באמצעים מתוחכמים כדי לוודא שהתשתית תפעל כשורה. עם זאת, Comcast לא חוסמת אף ישום, כולל ביטורנט, הוא מסר. "חובתנו היא לנהל את הרשת כראוי כדי לוודא כי כל המנויים שלנו ייהנו מחווית פס רחב".
ההגבלה של Comcast פוגעת בכל סוגי התכנים ולא רק תכנים המפרים זכויות יוצרים. למשל, מפיק סרטים עצמאי המנוי בחברה עשוי לגלות כי אין באפשרותו להפיץ את יצירותיו באופן חופשי באמצעות BitTorrent.
אם תאומץ מדיניות זו על ידי ספקיות אינטרנט נוספות, תהיה זו מכה קשה למשתפי הקבצים. Comcast מעוניינת להגביל שיתוף קבצים עקב הצריכה הגבוהה של רוחב פס בתשתית שלה.
Comcast לא לבד
על פי דיווחים, גם ספקיות אינטרנט בבריטניה משתמשות בטכניקה הקרויה "עיצוב פאקטים או תעבורה" (packet shaping או Traffic shaping), המאפשרת להם לקבוע עדיפות נמוכה לתכני P2P. שיטה זו אינה יכולה להבדיל בין תכנים פיראטים ללגיטימיים, בהם מושקעים לא מעט כסף ואינטרסים. גולשים בבריטניה גילו השנה כי מהירות ההורדה שלהם ירדה בחצי לאחר שצרכו שלושה גיגה בייט בחודש מסוים.
ומה קורה בישראל? ספקיות האינטרנט נטוויז'ן ואינטרנט זהב מתמודדות עם בעיית "שתיית הפס" באמצעות ניתוק או דרישה לתוספת תשלום ממורידים "כבדים", שצורכים יותר מחמישה גיגה בייט בחודש. על פי תלונות של מנויי 013 ברק, ספקית זו (ואולי גם אחרות) מתמודדת עם הבעיה באמצעות אפליה לרעה של תעבורת נתוני ה-P2P ביחס לתעבורת מידע אחרת, שמתבטאת ישירות בקצב העברה איטי, טענה שהוכחשה על ידי החברה.