שתף קטע נבחר

 

בוש: הצבת טילים באירופה - צורך ממשי ודחוף

הנשיא האמריקני טען כי על פי הערכות מודיעיניות, עד 2015 תשיג איראן את היכולת לבנות טיל בליסטי בין-יבשתי שיוכל לפגוע בארה"ב ובמדינות אירופה. לשם כך, אמר בוש, יש צורך ממשי ומיידי להציב מערכת להגנה מפני טילים על אדמת אירופה - תוכנית שלה מתנגדת מוסקבה נחרצות

נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש אמר היום (ג') כי התוכנית להצבת מערכת להגנה מפני טילים על אדמת מרכז אירופה נחוצה בדחיפות כדי להתמודד עם האיום הגובר של תקיפה איראנית אפשרית.

 

בוש הזהיר כי ישראל וטורקיה מצויות בטווח הטילים של איראן, וכי בקרוב יכנסו למעגל הזה מדינות הבלקן ומזרח אירופה החברות בנאט"ו. לדבריו, אם איראן תחליט לתקוף והקהילה הבינלאומית לא תנקוט צעדים כדי למנוע תקיפה זו, ייתכן שהרפובליקה האיסלאמית תהיה מסוגלת להוציא לפועל את מטרתה. "עלינו לקחת ברצינות את האיום", הוסיף הנשיא האמריקני.

 

בוש שב והעלה את האיום שנשקף לעולם נוכח שאיפותיה הגרעיניות של איראן, בנאום שנשא באוניברסיטת הביטחון הלאומי בוושינגטון, שבו הגן על מדיניותו בנושאי ביטחון. הוא אמר כי על פי הערכות מודיעיניות, עד 2015 תשיג איראן את היכולת לפגוע בארה"ב ובמדינות אירופה.

 

נשיא ארה"ב חזר והזכיר שאיראן פועלת להשגת טכנולוגיה לייצור נשק גרעיני וטילים בליסטיים עם טווח מורחב. "איראן ביצעה בחודש שעבר תרגיל צבאי שבו היא שיגרה טילים שיכולים לתקוף את ישראל וטורקיה ואת החיילים האמריקנים המוצבים במפרץ הפרסי", הדגיש בוש.

 

הוא ציין שאיראן אף הכריזה על פיתוח טילים לטווח של 1900 ק"מ שיוכלו לתקוף את יוון, רומניה, בולגריה, פולין, הונגריה וסלובקיה - ואיים כי איראן מנסה לבנות טיל בין-יבשתי שיוכל לכסות את שטח אירופה ולהגיע לארה"ב בתוך שמונה שנים. "הצורך במערכת להגנה מפני טילים באירופה הוא ממשי - ואני מאמין שהוא דחוף", הבהיר בוש.

 

ואולם, שעה קלה לפני שהנשיא האמריקני אמר דברים אלה, השמיע שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב דברים הפוכים. במהלך ביקור בטוקיו, אמר לברוב כי התוכנית האמריקנית להצבת טילים באירופה מבוססת על הערכה מוטעית של האיום שנשקף מאיראן. "צפון קוריאה מהווה איום בסיסי - אך לא איראן", צוטט לברוב אומר למקבילו היפני מסהיקו קומורה בפגישה שקיימו השניים בטוקיו.

 

כידוע, מוסקבה מתנגדת נחרצות לתוכנית האמריקנית, ורואה בה חדירה גסה לתחום סמכותה ואיום על ריבונותה. בוש מנסה להרגיע את החששות של רוסיה ומנסה להציג את המערכת המוצעת כ"מאמץ משותף" נגד "סכנה הולכת וגוברת, שתאיים על כולנו". מוקדם יותר היום, אמר שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, כי ארה"ב תשקול לעכב את הפעלת המערכת ולהשאירה "במצב המתנה", בניסיון להרגיע את חששות הרוסים.

 

"אנחנו חייבים לפרוס מערכת הגנה מטילים שתהיה מוגבלת בטווח שלה. היא לא מיועדת להגן על טילים מרוסיה", אמר בוש והוסיף: "לרוסיה יש מאות טילים ואלפי ראשי חץ . אנחנו מתכוונים לפרוס עשרה מיירטים באירופה. לא צריך להיות מדען טילים כדי לעשות את החשבון".

 

בנאומו, התיחס בוש בצורה חיובית למדי להצעתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להציב את חלק ממתקני המערכת באזרבייג'ן ובדרום רוסיה - במקום בצ'כיה ובפולין, כמתוכנן. לדברי הנשיא האמריקני, המיזם כולו הוא "חלק מניסיון נרחב לזנוח את המלחמה הקרה", והוא עשוי "להוביל לשיתוף פעולה אסטרטגי חסר תקדים בין רוסיה לארה"ב".

 

עם זאת, לא נראה שדבריו של בוש יצליחו לפייס את מקבילו הרוסי, שלנוכח המשבר החל להתבטא כאילו המלחמה הקרה מעולם לא פסקה. בוש ציין כי האלטרנטיבה של פוטין "עשויה להיכלל בתוכנית נרחבת שתעקוב אחרי איומים" - אך הבהיר

כי לארה"ב יש עדיין כוונה להציב את רכיבי המערכת בצ'כיה ובפולין.

 

"כולנו ניצבים בפני האיום שנשקף מפני ירי טילים בליסטיים - ועלינו להגיב לאיום הזה ביחד", טען בוש, ומתח ביקורת על הקונגרס, שקיצץ את תקציבי הביטחון המוקצים לטיפול בבעייה במאות מיליוני דולרים. "התוכניות הללו חיוניות לשמירה על

שלומה של אמריקה - והקונגרס חייב לממן אותן במלואן", אמר הנשיא.

 

"האיום הגדול ביותר שנשקף לאומתנו במאה ה-21 היא הסכנה שנשקפת מפני ארגוני טרור או מדינות תומכות-טרור החמושים בנשק להשמדה המונית", סיכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש היום בוושינגטון. צורך ממשי ודחוף
צילום: איי פי
מומלצים