שתף קטע נבחר

 

סוריה: היעד שהותקף לא היה כור גרעיני

גורם רשמי במשרד החוץ בדמשק מכחיש את הדיווח לפיו המתקן שהותקף בסוריה היה כור גרעיני, המסתמך על תמונות לוויין: "זה חלק ממסע השמצות מתמשך נגד סוריה", אמר הגורם. לפי התמונות, נבנה הכור בסוריה לפי המודל של הכור ביונגביון שבצפון קוריאה

גורם רשמי במשרד החוץ בדמשק מכחיש הערב (יום ד') את הדיווח שפורסם מוקדם יותר ב"וושינגטון פוסט", לפיו המתקן שהותקף בסוריה היה כור גרעיני, שהסתמך על תמונות לוויין. "סוריה מכחישה בתוקף את הדיווחים לפיהם היעד שהותקף היה מתקן גרעיני", אמר הגורם הסורי. לדבריו, הדיווחים הללו מהווים "חלק ממסע השמצות מתמשך נגד סוריה".

 


מימין: המתקן בצפון קוריאה. משמאל: המתקן בסוריה (צילום: דו"ח ISIS)

 

מתצלומים של המתקן - שצולמו כחודש לפני התקיפה הישראלית הסודית ב-6 בספמבר - נראה מבנה גבוה ורבוע, שמזכיר בצורתו את סוג המבנים שמאכלסים כורים גרעיניים. דיוויד אולברייט ופול ברנן, מומחים אמריקנים מהמכון למדע ולביטחון בינלאומי (ISIS) העוקב אחרי נשק גרעיני והפצת חומר גרעיני בעולם, פרסמו דו"ח המנתח את התצלומים, בהן נראה גם מתקן שעשוי להיות תחנת שאיבת מים, שנועדה לקירור הכור.

 

מומחים אמריקנים ובינלאומיים וכן גורמי ממשל המכירים את האתר שהותקף ציינו שקיימת אפשרות גבוהה שהמתקן שהופצץ, הוא המתקן המופיע בתצלומים. המתקן ממוקם כ-10 קילומטרים צפונית לכפר א-תבנה באזור דיר א-זור - ומרוחק כ-150 קילומטרים מהגבול עם עיראק.

 

אולברייט, שהיה בעברו פקח נשק מטעם האו"ם, אמר כי גודלו של המבנה

 מעיד כי ייתכן שסוריה ניסתה לבנות כור של בין 20 עד 25 מגה-ואט, בדומה לכור הגרעיני ביונגביון, שהוא המתקן הגרעיני המרכזי בצפון קוריאה. "אני משוכנע למדי שסוריה ניסתה לבנות כור גרעיני", אמר אולברייט בראיון. 

 

התמונות של המתקן בסוריה צולמו בידי לוויין של חברת "DigitalGlobe" ב-10 באוגוסט. על-פי הדו"ח שחיברו שני מומחי הנשק, סמוך למתקן נראו משאיות וניכרה פעילות בנייה מסביב למבנה באורך 47 מטרים, וברוחב זהה. אם אכן נבנה שם כור גרעיני במודל הצפון קוריאני, היו מסוגלים הסורים לייצר פצצה גרעינית מדי שנה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוריה מכחישה
צילום: איי אף פי
מומלצים