שתף קטע נבחר

 

גורם ביטחוני: האפלה בעזה עלולה ליצור הסלמה

החשש הוא כי בעקבות הצעדים לקיצוב אספקת החשמל - ירי הרקטות יגבר והארגונים ישגרו רקטות לטווחים ארוכים יותר. ישראל תסתפק במתן אישורי מעבר ל-70 משאיות ליום. כל מה שנחשב לא חיוני - יישאר בחוץ. "בטווח הרחוק הם יבינו כי ישראל אינה פרטנר", אומרים במערכת הביטחון

"אנחנו נכנסים למהלך מורכב, לא פשוט שטומן בחובו לא מעט תרחישים שאינם מעודדים, כולל הסלמה בטווח הזמן הקרוב". כך אמרו גורמי ביטחון ל-ynet, על רקע החלטת שר הביטחון אהוד ברק לאשר סדרה של הגבלות שלטוניות ברצועת עזה, כולל קיצוב אספקת החשמל, והעברת אספקה לרצועה בתחומים שונים.

 

במערכת הביטחון מסבירים כי נוכח הגברת ירי הקסאמים מהרצועה על ידי ארגון החמאס ויתר חוליות הטרור, לא ניתן לשבת באפס מעשה ולכן יש לשקול בין חלופות, האחת מבצע קרקעי נרחב והשנייה - הקטנה משמעותית של התלות בין ישראל לשלטון החמאס. "הבחירה בחלופה השנייה מציבה שאלות קשות הקשורות בשלב היישום", מודים הגורמים.

  

בכל הקשור להכנסת סחורות, היקף המשאיות שיגיעו למעברים יקטן בתקופה הקרובה. ישראל תסתפק במתן אישורי מעבר ל-70 משאיות ליום במקום ב-120 כיום, והן יעבירו לרצועה בעיקר מזון ותרופות. כל מה שנחשב ללא חיוני - פשוט יישאר בחוץ.

 

ניתוק החשמל - כך זה יעבוד

החלטת שר הביטחון היום פירושה לא רק הקטנת האספקה המועברת לתוך הרצועה, אלא גם הפסקות חשמל יזומות. התהליך יתבצע דרך משרד התשתיות, לאחר שזה יקבל פנייה ממשרד הביטחון. "הפסקת החשמל תהיה לרוב קצובה בזמן ובגזרה, ומטרתה להמחיש לפלסטינים כי הם צריכים לדאוג לעצמם ולא להיות תלויים בישראל", מסבירים במערכת הביטחון.

 

כ-70% מאספקת החשמל לרצועה מגיעים מישראל, כ-25% הם מייצור פלסטיני עצמי והיתר, כ-5%, ממצרים. במסגרת התכנית לא תפחית ישראל את העברת הסולר לרצועה, כיוון שהוא משמש גופים חיוניים כמו בתי חולים. גם מזוט ימשיך לזרום עבור תחנות הכח, אולם היקף אספקת הבנזין המשמש לצרכים ביתיים - תקטן. "האזרח הפלסטיני יעשה חשבון האם לנסוע עם הרכב ארבע פעמים בשבוע או רק שלוש. אין בכך פגיעה המוניטרית", אומר גורם ביטחוני.

 

על אף הרמיזות והדיווחים השונים, במערכת הביטחון מתעקשים כי אין "סולם ענישה" לפיו ינותק זרם החשמל על פי היקף ירי הרקטות, אולם מודים כי במסגרת ניתוח המצב, לא מן הנמנע כי בטווח הזמן המיידי - המהלך הישראלי יגביר את הלחץ על ארגוני הטרור להגדיל את היקף הירי ואף לעשות שימוש ברקטות בעלות טווח גדול יותר.

 

"זה יכול להביא למצב של החמרת הצעדים של ישראל ומעין 'פינג-פונג' בינינו לבין הפלסטינים, עם זאת

 בטווח הרחוק יותר הם יבינו כי ישראל אינה פרטנר וכדי להמשיך ולקיים שגרת חיים, הם צריכים להתעסק במה שקורה אצלם בפנים ולא בירי קאסמים", אומרים הגורמים הביטחוניים.

 

"להתנתקות הזאת יש מחיר לפלסטינים, מחיר כלכלי וחברתי, הם יהיו צריכים לעשות בסופו של דבר את חשבון הנפש". לכל זה מתווסף פרמטר נוסף, בזירה הבין-לאומית. והוא התגובות להן תזכה ישראל עם הפעלת מנוף-לחץ שכזה על הרצועה. גם פה, מודים במערכת הביטחון, כי צריך יהיה להיערך נכון לגל הביקורת הצפוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
ברק. הפסקות יזומות
צילום: אפי שריר
תחנת חשמל בעזה. 25% ייצור עצמי
צילום: איי אף פי
עמוד חשמל שנפגע מקסאם בשדרות. ארכיון
צילום: רונן כרם
מומלצים