שתף קטע נבחר

 

דיווח: ה-CIA "העלים" 30 חשודים בטרור

ה"וושינגטון פוסט" דיווח כי על אף טענת שירותי הביון האמריקנים לפיה "חוסלו" מתקני המעצר הסודיים במדינות זרות, עדיין לא ידוע מה עלה בגורלם של חלק מהעצירים

חור שחור: לפני מעל לשנה, ב-6 בספטמבר 2006, הודיע נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, כי שירותי הביון האמריקנים סגרו את מתקני המעצר הסודיים שהפעילו ברחבי העולם. עוד אמר הנשיא בוש כי 14 ממנהיגי אל-קאעידה, שהיו כלואים בהם, נלקחו למתקן המעצר בגוונטנאמו. הבוקר (שבת) דיווח ה"וושינגטון פוסט" האמריקני כי עדיין לא ברור מה עלה בגורלם של 30 אסירים נוספים, שנעלמו מעין.

 

מראיונות שנערכו עם גורמים בפקיסטן ואירופה עולה כי חלק מהאסירים הוחזרו למדינות המוצא שלהם, שם נשארו במעצר הרחק מעין הציבור. אחרים נעלמו ללא כל זכר, ואין לדעת האם הם עדין נתונים בצורה כזו או אחרת לשליטת ה-CIA.

 

בין האסירים שנעלמו נמצא לדוגמה גם מוסטפה סטמאריאם נאסר, בעל אזרחות סורית וספרדית, שנחשב למנהיג רוחני בכיר באל-קאעידה ונראה לאחרונה לפני כשנתיים. ב-31 באוקטובר 2005 הגיע נאסר לעיר קטה שבגבול פקיסטן. הוא לא ידע שעל ראשו מונח פרס של 5 מיליון דולר ולא הבחין שעוקבים אחריו.

 

המשטרה כיתרה אותו ואת תומכיו כאשר עצרו לארוחת ערב. זמן קצר לאחר מכן הוא הועבר לידי מרגלים אמריקנים ונעלם במבוכי רשת בתי המעצר הסודיים. מאז נעלמו עקבותיו. דיווחים שונים טוענים כי הוא נמצא בסוריה, אפגניסטן ואפילו הודו, אך אף אחד מהם לא אומת.

 

בכירים במערכת הביטחון בפקיסטן דיווחו כי כמעט כל אנשי אל-קאעידה שנלכדו במדינה הועברו לידי שירותי הביון האמריקנים. מאז לא ידוע מה עלה בגורלם. הממשלה הפקיסטנית סירבה ועודנה מסרבת להתייחס לתביעות שהוגשו על-ידי קרובי משפחתם של העצורים, שדרשו מידע על גורל יקיריהם.

 

במקרים ספורים ידוע כי העצירים הועברו לידי מדינות זרות, בהן נשמר בסוד עצם דבר קיומם. מאז שנת 2004 ה-CIA העביר לידי הממשל בטריפולי חמישה לוחמים ממוצא לובי, שני לוחמים אחרים הועברו לסין ולתאילנד. חמושים אחרים, שנלכדו בפקסיטן, הוחזקו לטענת מקורות לובים בבתי מעצר אמריקנים באפגניסטן ובמזרח אירופה. ממשלת לוב לא סיפקה מידע על המצאות העצירים בתחומה, ובטח שלא על גורלם, אך אנשי אופוזיציה גולים דיווחו כי העצירים מוחזקים בבידוד מלא, ללא כל כוונה להעמידם למשפט.

 

הקשר העיראקי

לפי הדיווח, עד כה ידוע רק על עציר אחד ששוחרר ממתקן המעצר של ה-CIA. מדובר באחמד חליל איברהים סמיר אל-עני, סוכן מודיעין עיראקי שנלכד לאחר הפלישה האמריקנית לעיראק בשנת 2003. הוא הוחזק במיקום סודי ושוחרר בשנה שעברה.

 

אל-עני היה מבוקש בידי האמריקנים עוד טרם הפלישה לעיראק. זאת, בשל דיווחים לפיהם נפגש בפראג עם מנהיגם של מחבלי ה-11 בספטמבר, מוחמד עטא. בכירים אמריקנים, בהם סגן הנשיא דיק צ'ייני, טענו כי הפגישה מהווה הוכחה לקשר בין אל-קאעידה למשטרו של סדאם חוסיין. טענה זו הופרכה לאחר מכן בידי סוכנויות הביון האמריקניות והוועדה לחקר אירועי ה-11 בספטמבר. הייתה זו הוועדה שחשפה בשנת 2004 כי אל-עני נמצא בידי ה-CIA.

 

הוא עלה לכותרות בשנית לפני חודשים ספורים, כאשר בכירים צ'כים דיווחו שהגיש תביעה של מיליוני דולרים, בטענה כי מעצרו התבסס על דיווחים מוטעים של המודיעין הצ'כי.

 

בנאום שנשא בניו יורק בחודש שעבר אמר ראש ה-CIA, מייקל היידן, כי "פחות ממאה בני אדם" הוחזקו בבתי המעצר של ה-CIA מחוץ לתחומי ארצות הברית מאז שנת 2002. קואליציה של ארגוני זכויות אדם דיווחה ביוני האחרון כי 39 בני אדם שהיו בחזקת שירותי הביון עדיין נעדרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"המתקנים נסגרו". בוש
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
מתקן המעצר בגוונטנאמו
צילום: איי פי
מומלצים