זחאלקה: ערבי שיעשה שירות לאומי יהיה מצורע
יוזמת הממשלה לגייס ערבים לשירות לאומי ממשיכה להכות גלים במגזר. בכנס מחאה נגד היוזמה אמר ח"כ גמ'אל זחאלקה: "נקיא מקרבנו כל מי שיתנדב. מנסים לעשות ישראליזציה לבני הנוער שלנו". בוועדת המעקב העליונה נוקטים בעמדה מתונה יותר: "צריך להתווכח עם המתנדבים, אך לא להוקיע אותם"
"מי שיבחר להתנדב לשירות הלאומי יחשב בעינינו כמצורע, והחברה הערבית תקיא אותו מתוכה" – כך אמר ל-ynet יו"ר תנועת בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה. הדברים נאמרו במהלך שיחה שהתקיימה במסגרת כנס מחאה הנערך היום (שבת) בחיפה נגד היוזמה הממשלתית לגיוס צעירים ערבים לשירות לאומי.
בוועדת המעקב העליונה לערביי ישראל, שהיתה אחת ממארגנות הכנס, נוקטים בעמדה מתונה יותר. הם אומרים כי הם מנהלים ויכוח בלתי פוסק עם אלה שבחרו להתנדב באמצעות מסע הסברה ומנסים כל העת להקטין את כמות המתנדבים.
במהלך השנה האחרונה הוכפל מספר המתנדבים לשירות לאומי מ-280 בני המגזר הערבי ל-560. "אלמלא היינו מקיימים את מסע ההסברה הזה היינו עדים למספר הגבוה פי כמה וכמה - אולי אפילו לאלפים שהיו בוחרים להתנדב לשירות אזרחי", אמר מנכ"ל ועדת המעקב העליונה, עבד ענבתאוי.
בכנס שהתקיים היום בחיפה ביוזמת "בלדנא", עמותה שבה נוטלים חלק צעירים ערבים מכל הקשת הפוליטית, השתתפו חברי כנסת, ראשי המגזר וצעירים ממפלגות שונות. המשתתפים ביקשו למחות על היוזמה הממשלתית שצפויה לקרום עור וגידים כבר בתחילת ינואר 2008.
ח"כ זחאלקה אמר כי ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, "הציע בעבר שהשירות יהיה חובה. אז התבטאנו ואמרנו שנכשיל יוזמה זו. בממשלה ראו שיש התנגדות חריפה והחליטו להסב זאת לשירות לאומי. ברור לנו שמדובר בתרגיל וברור לנו שההתנדבות תהפוך בסופו של דבר לשירות חובה", אמר.
(באי כנס המחאה. צילום: באדיבות עמותה למען נוער וצעירים ערבים)
"יש מיעוטים נוספים שגם פטורים משירות"
זחאלקה וחברי מפלגתו הם מראשי המאבק נגד ההתנדבות לשירות הלאומי בישראל. "זכותנו כמיעוט לאומי לשמור על הזהות שלנו. בעצם ההתנדבות לשירות אנו רואים ניסיון לעשות ישראליזציה לבני הנוער שלנו, ויש לנו בעיה קשה עם כך", אמר.
על השאלה כיצד הם כאזרחים המתגוררים בישראל בוחרים לתרום למדינה, ענה זחאלקה: "אנו בהחלט תורמים לחברה. אנו חברה עובדת, משלמים מיסים ונאמנים לחוקים. בכל מדינה דמוקרטית הזכויות הן מוחלטות והחובות הן יחסיות... כבר היו דברים מעולם, שכן פוטרים בארץ מיעוטים נוספים מלשרת בצה"ל".
גם בוועדת המעקב של ערביי ישראל מבקשים לאחד את השורות בעשייה נגד השירות האזרחי, כפי שהם מכנים זאת. אולם הם אינם מבקשים להוקיע מקרבם את אלה שבחרו להתנדב. "אנחנו דוחים על הסף את השירות האזרחי על כל נגזרותיו, אך מצד שני אנו גם נותנים את הדעת על טיפוח פרויקטים של תרבות התנדבותית כלפי החברה (הערבית)", אמר ענבתאוי. לגבי אלה שבחרו להתנדב, הוא מוסיף: "צריך להתווכח איתם ולהסביר להם את החומרה שבעצם ההתנדבות הזאת, אך לא להוציא מתוכנו את אלה שמתנדבים".
הממשלה אישרה לפני כחודשיים הקמת מינהלת חדשה לעידוד ההתנדבות בשירות הלאומי. ראש המינהלת, ד"ר ראובן גל, אמר אז כי בכוונתו לשים דגשים על תחומים חדשים של התנדבות במינהלת, בהם גיוס ערבים וחרדים. לדברי ד"ר גל, יש כבר הבנות עם חלק מהרשויות המקומיות הערביות ועם אחדים מהרבנים החרדיים בעניין זה. הכוונה, בין היתר שמתנדבים ערבים ישרתו במגזר הערבי ורצוי שישרתו קרוב למקום מושבם.
היוזמה עוררה ביקורת קשה מקרב ערבים, ובחודש שעבר אף הושק קמפיין שקרא לצעירים ערבים שלא להשתתף בשירות האזרחי. זאת, מפני ששירות מסוג זה, בסופו של דבר, הוא כדין השירות בצה"ל. הקמפיין הוא פרי יוזמה של עמותת "בלדנא" (ארצנו), עמותה למען נוער וצעירים ערבים, והסלוגן המרכזי שלו מבליט ישירות את המסר המרכזי: "שירות לאומי - הדרך שלך לצבא".