קינואה מאדום לשחור
בשורה מסעירה לחובבי האוכל הבריאותי: קינואה שחורה וקינואה אדומה הגיעו זה עתה ארצה. יעל גרטי התנפלה על הגרגרים החמודים, בישלה והתלהבה
עורו, חובבי הקינואה! אל מדפי חנויות הטבע הצטרפו שני סוגי קינואה שהגיעו זה עתה ארצה: קינואה אדומה וקינואה שחורה. צורתם וגדלם דומים למדי לצורתה של הקינואה הלבנה, וגם הם, בדומה לקינואה הלבנה, תופחים בעת הבישול, מתקשטים בפס לבן ומתאימים את עצמם בקלילות לכל ירק או עשב תיבול. יתרונותיהם הבולטים הם טעמם, המעודן יותר, וצבעם, אדום-חמְרה או שחור, שנשמר בבישול והופך את המנות לססגוניות ומרגשות.
הקינואה (לטובת מי שלא התעדכן בגזרת האוכל הבריאותי בשנים האחרונות) היא פריו של ה"חנופודיום קינואה", צמח ממשפחת הסִלקיים שמוצאו בהרי האנדים. בעברית נקרא הצמח כף האווז, על שום הדמיון בין צורתם של עלי הצמח לכף רגלו של אווז. בעולם קיימים כ-120 זנים שונים של חנופודיום קינואה, שצבעם נע מוורוד ועד חום, אלא שרק שלושה זנים ראויים למאכל אדם: קינואה לבנה, קינואה אדומה וקינואה שחורה. הקינואה איננה דגן כפי שנהוג לחשוב, כי אם גרגר של צמח, עשיר בחלבון זמין ואיכותי, ויטמין B, E, ברזל, אבץ, אשלגן וסידן. הקינואה איננה מכילה גלוטן, כך שהיא מתאימה לחולי צליאק.
מאדומה (צילום: ירון ברנר)
"כשטעמתי את הקינואה הלבנה בפעם הראשונה -לא נדלקתי", מגלה הרצל ביבי, יבואן ובעל רשת חנויות הטבע "ניצת הדובדבן", "אך כשטעמתי את הקינואה האדומה והשחורה בפעם הראשונה - נדלקתי באופן מיידי".
ערכיהם התזונתיים של הסוגים החדשים דומים לערכיה של הקינואה הלבנה, אלא שהקינואה האדומה, לדברי ביבי, עשירה בליקופן, שהוא נוגד חימצון חיוני - והקינואה השחורה עשירה יותר בברזל.
"למה לא ייבאת את הקינואה האדומה והשחורה קודם לכן"? אני חוקרת את ביבי. "כמות הקינואה השחורה בעולם היא קטנה מאוד", הוא עונה, "היבול העולמי השנה הסתכם ב- 150 טון בלבד. כרגע הבאנו מכולה אחת בלבד לנסיון, אם זה יצליח - נביא עוד".
מה מכינים?
אפשר להכין עם קינואה אדומה או שחורה כל מה שמכינים עם קינואה לבנה, אלא שניתן לנצל את צבען למשחקים ססגוניים: אפשר לשלב קינואה אדומה או שחורה עם ירקות ירוקים, צהובים, כתומים או אדומים ואפשר לשלב קינואה לבנה עם אדומה; קינואה אדומה עם שחורה או את שלושתן יחדיו. רעיונות? בבקשה:
- קינואה שחורה עם פלפלים אדומים/צהובים קלויים וגרעיני דלעת
- קינואה אדומה/שחורה עם דלעת צלויה וטחינה ירוקה
- קינואה אדומה/שחורה עם זוקיני צרוב, שמיר ולימון
- קינואה אדומה עם זוקיני צרוב, נענע וטחינה
- קינואה אדומה עם פול ירוק, שמיר ולימון
- קינואה אדומה עם אפונה עדינה, בצל וכרישה
- קינואה אדומה עם בורגול, מש וגזר צלוי
- קינואה אדומה עם ממרח לימונים כבושים, צנוברים וכוסברה
- קינואה לבנה עם קינואה אדומה, פול ירוק, פטרוזיליה וטחינה ירוקה
- פלפלים כתומים ממולאים בקינואה שחורה ומש
- פלפלים ירוקים ממולאים בקינואה אדומה וצנוברים
- קישואים עגולים ממולאים בקינואה אדומה, עשבי תיבול וצנוברים
איך מבשלים?
כמו קינואה רגילה, אלא שיש שתי שיטות: השיטה הראשונה (בה אני דוגלת) מציעה לטגן את הקינואה במעט שמן זית במשך חצי דקה בלבד לפני הוספת המים הרותחים (ביחס של 2 כוסות מים לכוס קינואה), והשיטה השניה דוגלת בבישול הקינואה כמו פסטה, עם מים רותחים, ללא כל טיגון בהתחלה. אחרי שהמים מתאדים יש להניח את הסיר בצד, ללא אש, במשך 10-30 דקות ולהפריד בין הגרגרים בעזרת מזלג. לאחר מכן מומלץ להוסיף ירקות, אגוזים, פירות מיובשים או עשבי תיבול לפי בחירתכם. ירקות קפואים (כגון: אפונה עדינה או פול ירוק) ועשבי תיבול (כגון: שמיר או נענע) ניתן להוסיף כבר בהתחלת הבישול, אך ירקות צלויים ואגוזים למיניהם מומלץ להוסיף רק כשהקינואה מוכנה. יש הממליצים לשטוף את הקינואה לפני בישולה: אני לא רואה בכך צורך – ומעולם לא חשתי באותה מרירות עליה מדברים הדוגלים בשטיפתה.
היכן משיגים?
ניתן להשיג קינואה (אורגנית) אדומה ושחורה בכל סניפי "ניצת הדובדבן" (תל אביב, בני ברק, הרצליה, רעננה, ירושלים ואפרת) במחיר של 10.90 שקלים ל-500 גרם.
בנוסף ניתן להשיג את שני סוגי הקינואה החדשים בחנויות הטבע הבאות: "רותם", "זיו" ו"באר טבע" בבאר שבע, "אמא אדמה" בחיפה, "החנות האורגנית" בקרית ביאליק ו"הגן האורגני" בקרית טבעון.
(צילום: ירון ברנר)
קינואה אדומה עם אפונה עדינה ושמיר
תבשיל מהיר וטעים מאוד, שאפשר להכין גם עם קינואה לבנה או שחורה. חשוב להשתמש בהכנת תבשיל זה באפונה עדינה ולא באפונה רגילה. אם ניתן, רצוי להוציא את האפונה מהמקפיא כשעה לפני התחלת הבישול - אך אין זה הכרחי.
המרכיבים (ל-2-3 מנות):
1 כף שמן זית
1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק
1 כוס קינואה אדומה
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1/2 חב' ( 300 גרם) אפונה עדינה קפואה ("סנפרוסט")
1/2 חב' (של מרכול) שמיר טרי, שטוף וקצוץ
אופן ההכנה:
- מרתיחים מים בקומקום. מחממים שמן זית בסיר על אש גבוהה ומטגנים בצל עד להזהבה.
- מוסיפים קינואה אדומה, מלח ופלפל שחור גרוס גס ומטגנים במשך חצי דקה.
- מוסיפים אפונה ושמיר ומערבבים במשך חצי דקה.
- מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מערבבים, מנמיכים את האש ומכסים. מבשלים במשך 15-20 דקות, עד שכל המים מתאדים. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה למשך 10-20 דקות נוספות. מפרידים גרגרים בעזרת מזלג. בודקים תיבול ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך. מגישים חם.
(צילום: ירון ברנר)
קינואה שחורה עם דלעת צלויה
המרכיבים (ל-2-3 מנות):
שמן זית
700-800 גרם דלעת, שטופה
מלח
פלפל שחור גרוס גס
2-3 ענפי רוזמרין טרי (לא חובה), שטופים, עלים בלבד
1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק
1 כוס קינואה שחורה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות.
- משמנים תבנית בשמן זית (או מרפדים בנייר אפיה או נייר אלומיניום) ומניחים את הדלעת. מזליפים שמן זית, מפזרים רוזמרין, מלח, פלפל שחור גרוס גס ומעסים את הדלעת קלות. מכניסים לתנור ואופים במשך שעה עד שעה וחצי או עד שניתן לנעוץ מזלג בדלעת. מוציאים ומצננים עד שניתן לחתוך את הדלעת.
- בינתיים מרתיחים מים בקומקום, מחממים שמן זית בסיר על אש גבוהה ומטגנים בצל עד להזהבה.
- מוסיפים קינואה שחורה, מלח ופלפל שחור גרוס גס ומטגנים במשך חצי דקה.
- מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מערבבים, מנמיכים את האש ומכסים. מבשלים במשך 15-20 דקות, עד שכל המים מתאדים. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה למשך 10-20 דקות נוספות. מפרידים גרגרים בעזרת מזלג.
- חותכים את הדלעת לקוביות ומערבבים עם הקינואה. בודקים תיבול ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך. מגישים חם.