חתן פרס ישראל נגה הראובני הלך לעולמו
נגה הראובני, האיש שזוהה יותר מכל עם שמורת "נאות קדומים", הלך הבוקר (א') לעולמו בגיל 84. בשנת 1994 זכה על מפעל חייו בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. הראובני השאיר אחריו רעיה, שני ילדים ונכדה
חתן פרס ישראל, נגה הראובני, הלך הבוקר (א') לעולמו בגיל 84, לאחר מחלה קשה. מפעלו המרכזי, אותו ליווה עד סוף ימיו, החל בשנות ה-60' בסיועו של ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, ונודע לימים כשמורה הלאומית "נאות קדומים".
נגה הראובני, בנם של ד"ר אפרים וחנה הראובני, מראשוני העלייה השניה, נולד בירושלים בשנת 1924 ומילדותו ראה עצמו כשותף לדרכי הוריו. הם הניחו את היסודות למחקר המדעי של טבע הארץ במקורות ישראל והגו את הקמת "גן הנביאים ורז"ל" – גן בוטני שיושתת על צמחי הארץ, צמחי התנ"ך המשנה והתלמוד. בצעירותו היה נגה שותף מלא למחקרי הוריו בשדות הארץ ולפרסומיהם ועם סיום לימודיו בגימנסיה העברית בירושלים - החליט להמשיך בדרכם ולהגשים את חלומם.
בתחילת שנות הארבעים התגייס הראובני להגנה וייסד את לימודי "חינוך שדה", המושתתים על היכרות צמחי הארץ כפי שהוכרו בתקופת התנ"ך והתלמוד. התוכנית הונהגה על-ידו בתחילה בשורות ההגנה והפלמ"ח ולימים, כאשר הוקם צה"ל, היה הראובני בין מקימי מדור חינוך שדה - האחראי על סדרות חינוך שדה ביחידות השדה וחיל האוויר.
לאחר שחרורו בשנת 1960 פעל נגה להקמת השמורה הלאומית, ובעזרתו של בן גוריון הצליח לזכות בהקצאה לשטח, ובהכרה בנאות קדומים כשמורה ייחודית של טבע הארץ במקורות ישראל. "נאות קדומים" נחשבת גם כיום לשמורת טבע ייחודית, המושכת אליה מדי שנים תיירים מהארץ ומהעולם. בשנת 1994 זכה הראובני בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
בנימוקי השופטים להענקת הפרס נכתב כי "בעקשנותו הבלתי נלאית, במשך עשרות שנים, הצליח נגה להביא רעיון רב ערך לכלל הגשמה. הוא השכיל לגייס את תעצומות הנפש ואת המשאבים הדרושים כדי להקים מפעל לימודי המטביע את רישומו על פני חיינו ומחנך ציבור גדול, בעיקר בני נוער, לאהבת הארץ ולהבנת מרכזיותה בחיי העם היהודי."
בהמשך חייו הוציא הראובני לאור ספרים רבים, העוסקים בתרבות החקלאית בתקופות קדומות ובמארג הייחודי הקושר את טבע ארץ ישראל, עם ישראל ותרבותו. ספריו תורגמו לשפות רבות. נגה הראובני השאיר אחריו רעיה, דרורה, שני ילדים ונכדה.