שתף קטע נבחר
 

דו"ח: 25 מיני קופים בסכנת הכחדה חמורה

איגוד השימור העולמי: שליש ממיני הפרימטים בעולם תחת איום של הכחדה בשל הרס בתי הגידול לטובת עיור ותיעוש, ציד בלתי חוקי להשגת פרוות, ניצולם לחיות מחמד ולטובת תעשית התרופות המסורתית של אסיה. פעילי שימור בראיון ל-ynet: צריך מודעות כדי לעצור את ההידרדרות

דו"ח של איגוד השימור העולמי (IUCN) שפורסם בסוף השבוע קבע כי 25 מיני קופים נמצאים בסכנת הכחדה חמורה, ושליש ממיני הקופים בעולם נמצא בסכנת הכחדה. הדו"ח ציין כי הרס מתמיד של בתי גידול, ציד בלתי חוקי למטרות של סחר בפרוות, ושימוש באיברים ובעצמותים למזון ולתעשיית התרופות המסורתית, מחסלים בהדרגה זנים רבים של קופים.

 

 

את ברני לונג, מתאם פעילויות השימור בקרן הטבע העולמית (WWF), הממצאים המדאיגים לא הפתיעו. לונג עובד במרכז להצלת קופים בסכנת הכחדה הפועל בשמורת הטבע ב-Cuc Phuong, לא הרחק מהאנוי שבוייטנאם. המרכז, שפועל כבר 14 שנה, הוקם כדי לייצב את אוכלוסיות הקופים הרבות הנמצאות בסכנת הכחדה במדינה, ובניסיון ליצור גרעיני רבייה של המינים הנדירים.

 

"במרכז שלנו ישנם יותר מ-150 קופים, ביניהם שישה מינים ייחודים לווייטנאם שאינם נמצאים במקום אחר בעולם", סיפר לונג בראיון מיוחד ל-ynet מוייטנאם. "לצערי, אחד מהמינים שאנו מטפחים מופיע השנה גם בדו"ח של איגוד השימור, בין 25 המינים שמעליהם מרחפת סכנת הכחדה". 

 

 

צילום: Tilo Nadler/Frankfurt Zoological Society

 

 
לונג מדבר על קופי דוק אפורי ירך, השייכים למשפחת הקולוביים, שאוכלוסייתם נחשבה עד לפני ארבעה חודשים לזעומה ביותר בשטחי היערות של ויטנאם. קופי דוק אפורי הירך חיים בדרך כלל ביערות ירוקי-עד הממוקמים בהרים. הם ניזונים מעלים ופירות, ובדרך כלל חיים בקבוצות קטנות המורכבות מנקבות רבות וזכר יחיד.
 
על פי הערכות מומחים, מספרם נע מתחת לאלף פריטים בלבד. סקר שערכה קרן הטבע העולמית בשנת 2005 גילה אוכלוסייה חדשה של קופי דוך אפורי ירך, אך מימדיה לא אומתו במדוייק. רק לאחר שני סקרים נוספים, גילו ביולי האחרון המומחים כי חשפו אוצר זואולוגי נדיר ביותר. "הצלחנו לאתר לפחות 116 קופי דוק אפורי ירך במרכז וייטנאם וזאת לאחר סקירה של שטח קטן יחסית", אמר לונג בסיפוק. הוא מעריך כי קיימים קופים נוספים החיים בקרבת מקום. "זו הפתעה נעימה ביותר שנותנת לנו תקווה וכוח להמשיך במאמצי השימור שלנו".
 

הקופים חמקו מהמלכודות

מה מאיים על המשך קיומם של הקופים הנדירים? "ציד היה וימשיך להוות האיום המרכזי ביותר בחייהם של הקופים", מבהיר לונג. "מספר הקופים במין המדובר צנח למספר זעום כתוצאה מהציד, ואני חייב להודות שאין לי שמץ של מושג איך האוכלוסיה שגילינו הצליחה להתחמק ממלכודות הציידים, במיוחד כשהם חיים בלהקות גדולות וצפופות, בסמוך למשאבי טבע מהם הם ניזונים. מעולם לא ראיתי כזה דבר אצל קופים אחרים".
 
לדברי לונג, התגלית האחרונה תרמה רבות להמשך המחקר והשימור של קופי דוק אפורי ירך. מדובר בחמישית מכלל האוכלוסייה העולמית, ובמעט מאוד אתרים בעולם קיימת אוכלוסייה ברת-קיימא, מאחר שהקופים נוהגים לחיות בקבוצות המורכבות מזכר אחד ונקבות רבות. "אזורים בהם ישנם בין 10 ל-50 קופים סובלים משיעורי רבייה נמוכים ביותר, ולכן גם מתכונות גנטיות נמוכות יותר", מציין לונג. "אנו מכשירים את הפקחים שלנו לערוך סקרים ולעקוב אחר הקופים שגילינו, הודות לתמיכה טכנית וכלכלית שאנו מקבלים מגורמים ברחבי העולם. המטרה שלנו היא ליצור מעין פרוזדור הגנתי שיגן על הקופים מפני אותם איומים".
 
תמר פדרמן, פרימאטולוגית ומנהלת פארק הקופים, סבורה כי העובדה שבויטנאם קיימים ארבעה מתוך 25 הפרימאטים בסכנה קריטית מעידה על כך שהשילוב בין תרבות, הסטוריה ודמוגרפיה כלכלית מאיימים על המשך קיומים של הקופים. "לא רק שזו מדינה מאוכלסת בצפיפות קשה, היערות בה עדיין נושאים צלקות קשות בעקבות המלחמה. ההפצצות הרבות בשנים 1961-1975, בנוסף לשימוש המאסיבי בחומרי הדברה, גרמו להרס רחב היקף ביערות המדינה", אומרת פדרמן.
 
"אזורים מיוערים הפכו למופרדים ומבודדים, דבר שהקל על כניסת ציידים. הפגיעה ביערות גרמה לבידוד אוכלוסיות של קופים השוכנים על העצים, כדוגמת קופי דוק אפורי הירך". היא מסבירה. "הקופים הללו לא נוטים ללכת למרחקים ארוכים וכך לא מגיעים לאוכלוסיות אחרות, דבר המביא לרבייה בתוך המשפחה". בד בבד, עם המשך תהליכי העיור, התיעוש וכריתת היערות למטרות חקלאות ויישוב, אזורי המחייה של הקופים נהרסים בעקביות.
 
עוד מציינת פדרמן כי בוייטנאם, בדומה למדינות אחרות באסיה, לתעשיית התרופות המסורתיות יש חלק חשוב בפגיעה קריטית במיני הקופים. "אין במדינות הללו טאבו בנוגע לציד וללכידת הקופים, מאחר ומוח של קוף לנגור נחשב לבעל סגולות של חוכמה. תושבים רבים באזורים ההרריים, שם נוהגים לחיות קופי הדוק, צדים אותם גם למטרות בשר ואפילו לשימוש כחיות מחמד. אני מאמינה כי אם לא ינקטו בפעולות מיידיות ורציניות בנושא, אוכלוסיית הפרימטים האנדמית לוייטנאם תיעלם".
 

התיירות תציל את הקופים

ארגון IUCN קבע השנה כי 65 אחוז מאוכלוסיות הפרימטים בוייטנאם נמצאת בסכנה הכחדה או בסכנת הכחדה חמורה, מה שהופך את המדינה כולה לאחד מהיעדים החשובים בעולם בכל הנוגע לשימור קופים. "ככל שאנשים רבים יהיו מודעים למצבם של הקופים, ניתן יהיה לעצור את ההידרדרות", מסכם לונג.
 
"במרכז להצלת קופים נולדים מדי שנה עשרות גורים נדירים ולכן אנו מעניקים במקום דגש רב על נושא התיירות. למדנו בדרך הקשה שבמקום בו יש תיירים יש פחות ציידים. עם שיפור במדיניות האכיפה והגברת המודעות בקרב התושבים המקומיים בחשיבותם של הקופים, הן במארג האקולוגי והן בתרומה הכלכלית לתיירות המדינה, אני מעריך שנוכל להביא לעלייה במספרם של הקופים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיפוף למור במבוק גדול במדגסקר
צילום: איי פי
קיפוף למור במדגסקר
צילום: איי פי
דוק אפור הירך שהוחרם מציידים בווייטנאם
צילום: WWF
פגיעה בבתי גידול וציד בלתי חוקי
צילום: WWF
מומלצים