בתוך חצי שנה: 1,464 ילדים הותקפו מינית
מנתוני משרד הרווחה שהגיעו ל-ynet עולה כי בכל שנת 2006 טופלו על-ידי משרד הרווחה 2,623 ילדים עד גיל 14 שהותקפו מינית. במחצית הראשונה של שנת 2007 המספר אפילו גדל. אז מה עושים? במועצה לשלום הילד ממליצים לטפל בחשיפה לאתרי מין, בעונשים הקלים לעבריינים וכן - גם בשביתה, ש"מותירה בני נוער ללא כל מסגרת"
עלייה מדאיגה במספר הילדים ובני-נוער שהתלוננו שהותקפו מינית: בשבע השנים האחרונות חלה עליה של 16 אחוזים במספר הילדים עד גיל 14 שנפגעו מתקיפה מינית. במחצית הראשונה של שנת 2007 טופלו על-ידי משרד הרווחה 1,464 ילדים שהותקפו מינית. בכל שנת 2006 טופלו על-ידי משרד הרווחה 2,623 ילדים.
המקרה המזעזע בו שני נערים בני 13 אנסו ילדה בת 12 בפרדס חנה, ככל הנראה תוך שימוש ב"סם האונס", העלה שוב לסדר היום את התופעה בה קטינים נופלים קורבן לתקיפה מינית. מנתונים של משרד הרווחה שהגיעו ל-ynet עולה כי רוב המעשים מבוצעים בחודשים בהם מתקיימים לימודים בבתי הספר ובגני הילדים. 318 מהנפגעים בשנת 2006 הם בני חמש ומטה, 717 ילדים בני 6-8 נפלו קורבן בשנה שעברה לתקיפה מינית. 37.4 אחוזים מהמתלוננים הם ילדים ו-62.6 ילדות.
בסוף השבוע האחרון התרחשה סדרה של מקרים בהם נפלו ילדים קורבן לתקיפה. פרט למקרה הקשה בפרדס חנה, נעצר נער בן 16 מבת-ים בחשד שאנס את אחותו בת ה-11. באותו יום נעצר מאבטח בחשד ביצע מעשים מגונים בילדות בלוד. באזור השרון נעצר ביום שישי מאבטח בבית ספר שעל-פי החשד ביצע מעשים מגונים בילדה בת 6. יום קודם לכן פורסם כי מאבטח לשעבר בבית ספר בנגב המערבי שידל ילדות בנות 10-12 לבצע אקטים מיניים.
ילדים ובני נוער שהותקפו מינית מטופלים על-ידי עובדים סוציאליים של לשכות הרווחה העירוניות. לאור חומרת הבעיה, קיבל משרד הרווחה לתקציב השנה הבאה תוספת של חמישה מיליון שקלים ומהכספים האלו הוא מקים שמונה מרכזי סיוע לילדים שהותקפו מינית, אשר יציע לקורבנות טיפול מקיף וארוך טווח.
מהנתונים מתברר כי התוקפים הם לא בהכרח מבוגרים. בששת החודשים הראשונים של השנה נחקרו 282 ילדים ובני-נוער על-ידי חוקרי ילדים בחשד שתקפו מינית.
יש לציין כי מדובר במקרים בהם הילדים דיווחו על המעשה, וישנם עוד מקרים רבים בהם לא הוגשה תלונה.
המועצה לשלום הילד: להפסיק להתעלם
גם במועצה לשלום הילד מדווחים על עליה משמעותית של עשרות אחוזים בפניות של ילדים שנפגעו מינית ושל הורים שילדיהם נפגעו. רוב הפניות החדשות הן לפרויקט הליווי של המועצה לשלום הילד, כאשר במסגרת הפרוייקט מקבלים הילדים ובני משפחותיהם סיוע. בשיחה עם ynet אמר מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, כי כבר התריע על כך שהיעדר מסגרת חינוכית לילדים יביא לתוצאות כאלו.
ד"ר קדמן: "אולי סוף סוף זה יעיר את אלה ששובתים. הימצאות ללא כל מסגרת משפיעה על התנהגותם של ילדים. העניין חמור אך לא מפתיע. רק ביום חמישי קיבלנו שש פניות חדשות לפרוייקט הליווי". ד"ר קדמן מציין כי ישנן שלוש סיבות להתנהגות כזו של הילדים. "אחת הסיבות זו חשיפה לאתרי מין באינטרנט, ככל שילד צעיר יותר הילדים לא יודעים להבדיל בין סרט פורנו למציאות", הוא אומר.
סיבות נוספות, לדברי ד"ר קדמן, הן עונשים קלים שמקבלים עברייני מין וגם היעדר טיפול הולם לנפגעי תקיפה מינית. "הוכח מחקרית שילדים שהותקפו מינית הופכים לתוקפים מינית. כל זמן שהמדינה תמשיך להתעלם מהטיפול בדבר, המגמה הזו תימשך".
גלית דשא, מרכזת פרוייקטים חינוכיים במרכז לנפגעי תקיפה מינית, אמרה כי רמת האלימות המינית עלתה מאוד בעת האחרונה, במיוחד בין חברים ו"זה מה שצריך להדאיג את הציבור". "בכדי להתגבר על הבעיה", טוענת דשא, "על המדינה להשקיע בפרוייקטים חינוכיים והסברתיים. צריך להרחיב בצורה אינטנסיבית את העבודה עם הילדים ועם הנוער, וגם צריך לעבוד עם כל הצוותים החינוכיים בבתי ספר וגם עם ההורים. כל מי שנוגע בטיפול בילדים ובכלל בבני אדם צריכים לעבור הכשרה מקצועית וחינוכית, הנושא צריך להיות גלוי ומדובר".
גם בכנסת מודאגים מהנתונים. יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ נדיה חילו, אמרה כי בכוונתה לכנס דיון דחוף בנושא האלימות המינית וצריכת אלכוהול וסמים על-ידי בני-נעור. ח"כ חילו: "מערכת החינוך שובתת וכל אותם קטינים מסתובבים ללא השגחה וזה עניין חמור מאוד. אנחנו נצטרך לבחון בוועדה כמה היבטים, הן את התופעה של מכירת הסמים והאלכוהול לקטינים והן אחריות פלילית של אותם קטינים שתקפו".