ההסתדרות מצטרפת למאבק המורים
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הכריז כי הארגון יצטרף למאבק המורים ואפשר שיכריז על שיבושים וצעדי הזדהות במשק. עוד הודיע על הצעת מתווה לפתרון הסכסוך, שגובש בשיתוף ארגון המורים, שעיקרו תוספת שכר למורים העל יסודיים, בעלות של 26%, שתינתן בתמורה לתוספת שעות עבודה מוסכמת
אם משבר המורים לא ייפתר - ההסתדרות תכריז על "צעדי הזדהות" במשק. כך אמר אחרי הצהריים (א') יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. הוא ציין כי בכוונתו להציע מתווה לפתרון הסכסוך שמרכזו "עלות השכר בתמורה לתוספת שעות לימוד".
עיני אמר במסיבת עיתונאים שכינס בתל אביב, כי בימים האחרונים שקד על גיבוש מתווה למשא
ומתן לפתרון המשבר. לדבריו, המתווה מורכב מארבע נקודות ועוסק בתוספת שכר למורים העל יסודיים, בעלות של 26%, שתינתן בתמורה לתוספת שעות עבודה מוסכמת.
יו"ר ההסתדרות הדגיש, כי ההבדל בין הרפורמה עם הסתדרות המורים למשא ומתן הנוכחי, היא הדרישה כי תוספת השכר תינתן לכל ציבור המורים העל יסודיים בפריסה מוסכמת של חמש שנים, בהתאמה לתוספת שעות העבודה שהתווספו לפני שנה. "למעשה המתווה הזה ייצור מצב שהעלות היא אותה עלות, הפרישה אותה פרישה, דבר שלא יגרום למשבר כלכלי במשק כפי שטוען האוצר", אמר עיני.
עיני אמר כי הציג את המתווה ליו"ר ארגון המורים, רן ארז, "שהביע נכונות להיכנס למתווה הזה והודיע שאם שר האוצר ושרת החינוך יקבלו את המתווה השביתה תופסק לאלתר, ואז יוכלו שני הצדדים להיכנס למשא ומתן".
עיני נפגש בשבוע שעבר עם יו"ר ארגון המורים. נראה כי עיני מנסה להציג את עצמו כמי שפותר את המשבר וליצור תלות מחודשת של ארגוני המורים בהסתדרות הכללית, לאחר שנים של נתק בין הארגונים. עיני סרב התחמק במסיבת העיתונאים מהשאלה האם להסתדרות כמי שאינה מייצגת את המורים יש אפשרות חוקית לפתוח בשביתת הזדהות עם המורים, מה שמעמיד בסימן שאלה את ההערכה שעיני יעבור מדיבורים למעשים ויצטרף לשביתה.
גורמים פקידותיים המעורים בנושא מעריכים כי גם אם ההסתדרות תפתח בשביתת הזדהות עם המורים יהיה לממשלה קל מאוד להפסיק אותה באמצעים משפטיים וכי עיני מנסה ליצור דינאמיקה שתביא פיתרון למשבר יותר מאשר כוונה רצינית להצטרף למאבק המורים.
השביתה: 17 יום ללא פתרון באופק
שביתת המורים העל-יסודיים החלה לפני 17 ימים בעקבות המבוי הסתום במשא ומתן המתנהל בין משרדי החינוך והאוצר לבין המורים שדורשים לצמצם את מספר התלמידים בכיתה, תוספת שכר, שינוי תנאי העסקת מורים ופיצוי בכל מה שקשור לעבודה עם תלמידים לקויי למידה ושעות נוספות.
ההערכה בלשכת ראש הממשלה היא כי בתוך כמה ימים עשוי להבשיל פתרון למשבר מול ארגון המורים סביב הרפורמה במערכת החינוך היסודי. הממשלה מבקשת להגיע להסכם עם המורים העל-יסודיים, לפי מתווה הרפורמה בחינוך היסודי ("אופק חדש"). עם זאת, בלשכת אולמרט מציינים כי הממשלה תהיה מוכנה לשקול אפשרות של הגמשת הרפורמה בחינוך העל-יסודי.
במשרד החינוך קראו ליו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, לחזור לשולחן המשא ומתן, "שכל מטרתו היא חיזוק מעמד המורה ושיפור מערכת החינוך. ככל שהשביתה מתארכת, הנזק שנגרם לתלמידים הולך וגדל".
לפני שמונה ימים החלו גם מרצי הסגל האקדמי הבכיר להשבית את הלימודים באוניברסיטאות.
סגל המרצים הזוטר מתכוון לשבש את הלימודים ביום שלישי כצעד הזדהות עם המרצים הבכירים. 4,500 מרצי הסגל הבכיר משביתים את הלימודים באוניברסיטאות, בשל דרישתם להסכם שכר חדש.
הסכם השכר האחרון בין המדינה לאנשי הסגל באוניברסיטאות נחתם ב-2001 ומאז, טוענים המרצים, שכרם נשחק. "בכל שנה השכר במגזר הציבורי עולה בכ-2.5 אחוז בממוצע, בהליך המכונה 'זחילת שכר'", אומר פרופ' צבי הכהן, המייצג את המרצים. המרצים דורשים פיצוי על שחיקת שכרם והבטחת מנגנון אשר ימנע את המשך השחיקה בשנים הבאות.