עתירה: למנוע את שיבוש אספקת החשמל לעזה
ארגוני זכויות אדם פנו לבג"ץ בבקשה שיוציא צו ביניים לעיכוב יישום החלטת שר הביטחון לעכב אספקת החשמל והדלק לרצועה. לטענתם, ענישה קולקטיבית של תושבי הרצועה "אינה חוקית ותביא לפגיעה בבריאותם"
העתירה הדחופה הוגשה על-ידי ארגוני זכויות אדם ישראליים ופלסטיניים, סמנכ"ל חברת המים של עיריות-החוף הפלסטיניות וחקלאי תושב בית חאנון. הארגונים, המבקשים להורות לשר הביטחון, אהוד ברק, שלא לגרום לשיבושים באספקת החשמל והדלק לרצועת עזה, טוענים כי "בניגוד לטענת הממשלה, שתושבי עזה יפגעו 'רק קצת' - השיבושים עלולים לגרום לפגיעה הומניטארית נרחבת עד כדי סיכון חיי אדם, בשל פגיעה קשה בתפקוד בתי-חולים ובמערכות הביוב והמים, בפעילותם של מכשירים רפואיים ביתיים, של מקררי מזון ושל תרופות ומערכות חיוניות אחרות".
ביום חמישי אישר שר הביטחון, אהוד ברק, לשבש בין היתר את אספקת החשמל לרצועה. גורמי ביטחון הסבירו כי לא מדובר בצעדי ענישה, אלא ביישום תהליך ההתנתקות ההדרגתית של ישראל מרצועת עזה, בעקבות השתלטות החמאס. במסגרת החלטות אלה אין כוונה לנתק את החשמל על כל ירי של רקטות קסאם, אולם הוחלט לבצע הפחתה הדרגתית של התלות בין ישראל לרצועה כדי שהחשמל שאכן יועבר ישמש את האוכלוסייה הפלסטינית, ולא עבור הטרור.
העותרים טוענים כי החלטת הממשלה עומדת בניגוד לחוק הבינלאומי. "אי אפשר לשלוט ברמת הפגיעה שתיגרם כתוצאה משיבוש אספקת החשמל והדלק, ואי אפשר לשלוט בתוצאות של פעולה כזו", נטען, "המשפט הבינלאומי אוסר על ענישה קולקטיבית באופן מוחלט".
בארגונים ציינו, כי העתירה מתייחסת לתלותם של תושבי רצועת עזה בישראל בכל הנוגע לאספקת החשמל והדלק. לטענתם, במשך 38 שנים של שליטה ישירה בעזה, עד לביצוע תוכנית ההתנתקות, ישראל "דאגה להקמת תשתית חשמל מקומית מוגבלת בלבד (כ-43% מהצריכה). ושנה לאחר ביצוע תכנית ההתנתקות, הרסה ישראל את התחנה המקומית לייצור חשמל". לטענת העותרים, התנהלות זו מטילה על ישראל "חובות מוגברות כלפי תושבי עזה, דווקא בתחום אספקת החשמל".