שתף קטע נבחר

 

רוסיה: נתבע בעלות על הקוטב - עד סוף השנה

באזור שמסביב לקוטב הצפוני מצויים כ-25% מעתודות הנפט והגז הטבעי בעולם. חמש מדינות מחזיקות בשטח בתוך המעגל ומנסות לחזק את אחיזתן בו, אך רוסיה תובעת נתח גדול יותר. ב-2001 הגישה רוסיה תביעת בעלות שנדחתה

רוסיה מתכוונת לתבוע מהאו"ם בעלות על המעגל הארקטי, האזור שמסביב לקוטב הצפוני, עד סוף השנה - כך אמר הערב (יום ג') השר הרוסי לענייני משאבי טבע, יורי טרוטנב, לתחנת רדיו מקומית. רוסיה טוענת לבעלות על האזור, העשיר במשאבים טבעיים, משום שלדבריה, קרקעית האוקיאנוס הארקטי וסיביר נמצאות על אותו מדף יבשתי.

 

על פי החוק הבינלאומי, חמש המדינות שלהן שטח בתוך המעגל הארקטי - קנדה, נורווגיה, רוסיה, ארצות הברית ודנמרק (בשל ריבונותה על גרינלנד) - מחזיקות באזור המתפרש על פני 320 קילומטרים מצפון לחופיהן ומדענים מעריכים כי באזור מצויים כ-25% מעתודות הנפט והגז הטבעי בעולם.

 

בשל הקרח העבה ותנאי מזג האוויר הקשים, קידוחי נפט בקוטב אינם כלכליים - אך כל זה עשוי להשתנות עם התחממות כדור הארץ.

 

אמנת האו"ם לחוקי הים קובעת כי כל מדינה שלה חוף הגובל באוקיאנוס יכולה לתבוע בעלות על המשאבים והמינרלים הרבים המצויים באזור הקוטב הצפוני - כל עוד היא יכולה להוכיח שהאזור הוא חלק מהמדף היבשתי שעליו היא שוכנת. טרוטנב אמר, כי "נתקשה להתחיל לנצל כלכלית את השטח, שנמצא מעבר לגבולות רוסיה, בלא הסכמת המדינות האחרות ובלי אישור מהאו"ם".

 

רוסיה כבר הגישה ב-2001 תביעת בעלות לוועדת האו"ם בעניין, אך הוועדה דחתה את התביעה והמליצה לרוסיה להגיש בקשה מתוקנת, הכוללת ממצאים מחקריים נוספים. מאז, מנסה רוסיה להשיג הוכחות מדעיות נוספות שייתמכו בטענותיה.

 

באוגוסט שיגרה רוסיה צוות שנעץ את דגלה בקרקעית האוקיאנוס הארקטי - צעד סמלי שעורר את זעמן של המדינות האחרות. ואולם, אחת ממטרות המסע היתה לאפשר לאוקיאנוגרפים לחקור את קרקעית הים, ולאשר את הטענה הרוסית לבעלות. "כעת סבורים המדענים כי המידע שבידיהם מספיק כדי להגיש את בקשת הבעלות", אמר השר הרוסי, "אנחנו נילחם כדי לממש את זכותה של רוסיה על החלקה הזאת".

 

רוסיה טוענת כי רכס לומונוסוב, רכס ימי בגודל 1,240 מיילים ימיים, הוא שלוחה של המדף היבשתי הסיבירי. מנגד, דנמרק טוענת כי הרכס הוא חלק מגרינלנד ושלחה לאחרונה משלחת בת 40 מדענים כדי להוכיח את טענותיה. גם קנדה וארצות הברית מבקשות לחזק את אחיזתן באזור: קנדה הודיעה לאחרונה כי תבנה בקוטב הצפוני שני מתקנים צבאיים חדשים ואילו ארצות הברית שלחה בוקעת-קרח לאוקיאנוס הארקטי, כדי למפות את קרקעית האוקיאנוס.

 

כשנשאל טרוטנב אם היה מגדיר את המרוץ אחר המעגל הארקטי כ"מאבק", ענה: הייתי מגדיר זאת יותר כ"תחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל רוסי בקרקעית האוקיאנוס הארקטי
צילום: איי פי
מומלצים