14 מנועי חיפוש שלא היכרתם
מכורים לגוגל אבל רוצים להיגמל? מחפשים תשובה ולא מוצאים? יש חלופות למנוע הדומיננטי ביותר ברשת. המנועים שיגלו לכם את האינטרנט מחדש
גוגל רוצה להגיע לירח, ואולי יום אחד היא גם תהיה הבעלים של כדור הארץ (שם זמני). בינתיים היא הצליחה לחנך את כולנו לחפש ולמצוא הכל במנוע החיפוש שלה. על פי מספר מחקרי שוק נע נתח השוק של גוגל מתוך שוק החיפוש העולמי בין 40 לבין 60 אחוז (תלוי את מי שואלים). האחיזה האיתנה בשוק בהחלט מוצדקת. מנוע החיפוש זריז, והוא מצויד בממשק משתמש מוצלח ביותר. אם תצרפו אל גוגל את Yahoo ואת MSN תגיעו ל-90 אחוז מהשוק.
אבל האם אף פעם לא התחשק לכם לנסות מנוע חיפוש אחר ולראות לאן הוא שולח אתכם? תוצאות החיפוש של גוגל מבוססות על רלוונטיות ועל פופולריות, מה שאומר שלא תמיד תצליחו לגלות מחוזות חדשים (שאולי מאוד רלוונטיים עבורכם, אבל זוכים לפופולריות נמוכה בקרב קהל הגולשים). הנה 14 דרכים לחפש ולמצוא את עצמכם מחדש.
Technorati
אם אתם לא כוללים בלוגים בתפריט החיפוש היומי, אתם מפסידים המון תוכן מצוין, שנוטה להיות טרי מדי עבור הזחלנים והאינדקסים של מנוע החיפוש הטיפוסי (שמייחסים חשיבות יתר לפופולריות על חשבון "טריות" החסה). בין חלופות גוגל בהקשר זה - הכלי הטוב ביותר בו נתקלנו הוא Technorati.
שירות חיפוש הבלוגים מציע שפע של דרכים לחפש עבור תכנים לוהטים. יש רשימה של החיפושים הפופולריים ביותר, רשימה של הבלוגים עם כמות הקישורים הנכנסים הגדולה ביותר, ורשימה של כותרי מוזיקה, סרטים ומשחקים אליהם מרבים הבלוגרים ליצור קישורים. החיפוש קליל, ואפשר למיין את התוצאות לפי מועד פרסומן (כדי לשלוף את המידע העדכני ביותר) או לפי חשיבותו היחסית של הבלוג (על פי מדד של מספר הקישורים הנכנסים. ככל שיש יותר, החשיבות או ה"authority" גבוהה יותר).
ChaCha
לא מוצאים את מבוקשכם? שירות ChaCha Search מאפשר לכם לנהל שיחה חיה עם אנשי מקצוע אמיתיים, שיינחו אתכם לגבי רזי הניסוח של שאילתות חיפוש, בהתאם לעניין. החיפוש מופרע למדי, מה שהופך את השימוש בו למשעשע, והוא חינמי לחלוטין.
Rollyo
נתחיל בכך שהשם Rollyo הוא קיצור ל-Roll Your Own Searh Engine. מנוע חיפוש מאפשר לערוך חיפושים כלליים, לפי קטגוריה, בבלוגים וברשת. הוא מציע למשתמש ליצור מנוע חיפוש לאתרים ספציפיים לבחירת המשתמש. למשל, יצרתי מנוע שמחפש רק בבלוגים המוזיקליים החביבים עלי.
אפשר לראות גם מנועי חיפוש של אנשים אחרים. יש יחסית מעט מקרים בהם תרצו להגביל את החיפוש לאתרים בודדים, אבל אם יכולת זו מעניינת אתכם, הרי ש-Rollyo מקל על החיים.
Kosmix
זהו מנוע חיפוש נושאי. החיפוש מבוצע לפי קטגוריות דוגמת בריאות, מכוניות, נסיעות, פיננסים, פוליטיקה ומשחקי וידאו. אל תטרחו לחפש באמצעותו שאילתות לגבי נושאים אקטואליים, משום שהוא נוטה להיות לא מעודכן. עובדה זו מאפשרת למצוא באמצעותו מידע בנושאים דוגמת התחממות גלובאלית, אבל מקשה להגיע למשל, לנאום האחרון של אחמדיניג'אד. בנושאי בריאות, למשל, סיפק מנוע החיפוש קישורים למידע רב בנושא מניעת מחלות, שיטות טיפול וגורמי סיכון.
Ask.com
אתר עשיר זה משתמש במנגנון דירוג שמבוסס על פופולריות, אבל לא במובן הרגיל של המילה. במקום לקבל רשימת תוצאות שמסודרת על פי הפופולריות של כל קישור, הרי שכאן מסתמכות תוצאות החיפוש על הפופולריות בקרב אתרים שנחשבים למומחים בנושא החיפוש. ערכנו מספר חיפושים, שהניבו תוצאות חיפוש שונות למדי מתוצאות שקיבלנו בגוגל - על אותה שאילתה. אנו אוהבים את התצוגה המקדימה של תוצאות החיפוש שמספק המנוע, כמו גם את אוסף ה-Smart Answers שהוא מציע.
Clusty
מנוע עם שם די מזעזע, אבל גישה רעננה לאופן הצגת תוצאות החיפוש. בעוד שהמנוע של גוגל מציג את התוצאות ברשימה פשוטה, הרי ש-Clusty מתחיל בריכוז תוצאות חיפוש (אגריגציה) ממספר מנועי חיפוש (גוגל לא ביניהם), ואז מסדר את התוצאות באשכולות. בשלב זה יכול המשתמש לבצע עידון של החיפוש, כדי לצמצם את תוצאותיו. למשל, חיפוש הביטוי Dell XPS, יחזיר פירוט של דגמי XPS, סקירות וקישורים לאתרי מכירה (מקובצים לקטגוריות).
StumbleUpon
מנוע החיפוש StumbleUpon זה מאפשר למורידי סרגל כלים לדרג דפי רשת אליהם הם מגיעים. ככל שהוא לומד יותר על העדפות המשתמש, הוא מסוגל לכוון אותו בדיוק רב יותר למוקדי עניין.
אפשר להוסיף לרשימת החברים אנשים שחולקים תחביבים משותפים. העדפותיהם של החברים הנוספים יסייעו למנוע לסנן את תוצאות החיפוש עוד יותר (מתוך הנחה שהן מאפיינות גם אתכם). האתר נוטה להיות איטי מדי פעם, אבל הוא עשוי לקשר אתכם לתכנים אליהם לא הייתם נחשפים בדרך אחרת.
Draze MetaSearch
מנוע Draze מרכז (באמצעות אגריגציה) תוצאות חיפוש מגוגל, יאהו! ו-MSN. דף הבית מזכיר את הממשק הטיפוסי של גוגל. אפשר לצפות בתוצאות בחיפוש של אחד או יותר ממנועי החיפוש, ואפילו להחסיר מתוצאות החיפוש את אלה שהופיעו באחד מהמנועים.
מנגנון שימושי מאפשר להציץ לתוך דף שנמצא בין תוצאות החיפוש (בקליק על המילה Peek-a-Boo נפתח חלון הצצה עם אפשרות גלילה). כך אפשר לחסוך זמן רב ולפתוח לרווחה רק דפים רלוונטיים באמת.
FindSounds
מנוע FindSounds ראוי גם הוא להיכנס גם לנבחרת מנועי החיפוש. רוצים למצוא צלילים ברשת? זו הכתובת שלכם. כאן תוכלו למצוא צלילים של חיות, כלי עבודה או תופעות טבע. תוצאות החיפוש הן קובצי אודיו בפורמטים שונים דוגמת AIFF ו-WAV.
AfterVote
אתר החיפוש AfterVote מרכז תוצאות חיפוש משלושת המנועים הגדולים הרגילים - גוגל, יאהו! ו-MSN, ומוסיף מרכיב חברתי, בכך שהוא מאפשר לגולשים להצביע "בעד" או "נגד" האתר. החיפוש בו הוא מהמשוכללים בהם נתקלנו. תוצאות בחיפוש כוללות סטטיסטיקות Alexa ו-PageRank, כפתורי Digg ו-del.icio.us ואפילו דפי ארכיב של Wayback Machines.
Can't Find On Google
זהו פחות מנוע חיפוש ויותר לוח מודעות. הוא מאפשר לגולשים מיואשים לחלוק עם גולשים אחרים שאילתות שהעלו חרס במנוע הידוע, בתקווה שמישהו יוכל לעזור להם למצוא את מבוקשם. הבעיה היא שיש הרבה יותר אנשים שמעלים לאתר שאילתות שלא סיפקו את הסחורה, מאשר אנשים שמעונינים לעזור. אם אתם ממש נואשים, אולי כדאי לכם לתרום שאילתה מיותמת משלכם.
UFOCrawler
אתם יודעים שהאמת נמצאת שם בחוץ, ושבגוגל לא מספרים לכם הכל. ב-UFOCrawler תמצאו את מה שאתם באמת מחפשים: מזימות, תככים, עמימות גרעינית, עב"מים והמון דברים מעניינים אחרים. תוצאות חיפוש רבות מצביעות שוב ושוב על אותם אתרים. כנראה שצריך לדעת איפה לחפש.
Ask Vox
מחפשים משמעות? יש לכם רק שאלה? שאלנו את Ask Vox מהי אהבה (באנגלית, כדי שהוא יבין), והוא השיב לנו באנגלית צחה (דרך רמקולי המחשב), שאהבה - פנים רבים לה, וכי יש אהבות ששווה למות למענן. Ask Vox הוא מנוע חיפוש תשובות, למי שמחפש תשובה ולא מוצא. מנוע זה בחיתוליו, והוא מבקש מכל מי שמקבל תשובה להישאר קצת בסביבה ולתרום תשובות לשאלות של אחרים. שמחנו לגלות ש-Vox מכיר לפחות את בורא עולם ואת ביל גייטס. גם זה משהו.
Baidu
אין לכם שום סיבה להיכנס למנוע החיפוש הזה (אלא אם אתם קוראים סינית), אבל שווה לכם לדעת על קיומו (למשל אם אתם שוקלים להיכנס לשוק הסיני). הוא לא תחליף לגוגל. הוא ה-גוגל הסיני, ב-ה' הידיעה. ניתן לחפש באמצעותו בנוחות באמצעות הכתיב הפונטי pin-yin של השפה הסינית (כתוב באותיות לטיניות). אם אתם ממש רוצים לטייל בו, ודאו שניתן להעביר את הדפדפן לקידוד Chinese Simplified. בשתי מילים: באמת מעניין - Zhen you yisi.
הכתבה פורסמה במקור ב-PC Magazine. לרכישת מנוי במחיר הכרות. לאתר הבית של PC Magazine .