האגודה למלחמה בסרטן הקימה מלשינון מעשנים
בשבוע הבא יכנס לתוקפו התיקון לחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, שמחמיר עם בעלי מקום שנתפסו בו מעשנים. לקראתו, כשירות לאלו שלא מעשנים ורוצים להתלונן על עשן במקומות הציבוריים, העלתה האגודה למלחמה בסרטן לאתר שלה טופס תלונה מוכן וקראה לו - גלאי עשן
ביום רביעי הבא יכנס לתוקפו התיקון לחוק למניעת העישון במקומות ציבוריים, על פיו האחריות למניעת העישון מוטלת על בעל המקום הציבורי ולא רק המעשן עצמו. לקראתו, העלתה האגודה למלחמה בסרטן באתר האינטרנט שלה טופס תלונה מוכן לסובלים מעישון פסיבי, שיועבר לרשות המקומית בה נתקלו במפגע.
על פי התיקון לחוק, איסור העישון יחול על כל בית עסק המגיש אוכל או שתייה, כגון פאבים, בארים, מועדונים, דיסקוטקים וכדומה. החוק חל לא רק על סיגריות אלא על כל מוצרי הטבק וכלי העישון, ובכלל זה נרגילה.
בנוסף, החוק החדש אוסר על הצבת מאפרה במקום בו אסור לעשן על פי חוק. בעל העסק יחוייב לפקח ולעשות ככל שניתן על מנת למנוע עישון בבית העסק. אם המעשן אינו חדל מעישון, על בעל העסק להתלונן לפיקוח העירוני. כל בעל מקום ציבורי שיעבור על החוק, ישא מרגע כניסת החוק באחריות פלילית.
בכל מקום ציבורי שבו אסור לעשן, ניתן למנות סדרנים על מנת לאכוף את איסור העישון. הסדרן רשאי לדרוש מהמעשן להזדהות, ובמקרה שהמעשן מסרב, אף לעכב אותו עד לבוא שוטר, עד שעה אחת. על כל רשות מקומית לפרסם באתר האינטרנט שלה או בדרך אחרת, מספר טלפון שיהיה פעיל 24 שעות ביממה, לצורך הגשת תלונות על עישון במקומות ציבוריים בניגוד לחוק.
קנס של 67 אלף שקל לבעלי מקום עם עשן
החוק מגדיל את הקנסות המירביים שיכול לקבוע בית המשפט. כך, על עבירה של עישון והצבת מאפרות במקום ציבורי, נקבע קנס מירבי בבית משפט על 12,900 שקלים. על עבירות של אי תליית שלטים כחוק או אי פיקוח ומניעת האיסור במקום ציבורי של מחזיק המקום, הקנס בבית משפט יכול להגיע עד 67,300 שקלים. גובה ברירת הקנס אמור להיקבע על-ידי משרד המשפטים בקרוב. החוק החדש מתייחס גם למקומות עבודה, לקניונים ומקומות ציבוריים אחרים.כאמור, לרגל כניסת התיקון לחוק לתוקפו פרסמה האגודה למלחמה בסרטן באתרה טופס בעזרתו יוכל כל אזרח לדווח על בתי קפה, פאבים מסעדות ומקומות בילוי אחרים שעברו על חוק העישון במקומות ציבוריים. האזרח יכול לסמן את העבירה על החוק ולשלוח לרשות המקומית הרלוונטית.
"מטרתנו היא אכיפת החוק הקיים שנועד להגן על רוב תושבי המדינה הלא מעשנים. הגברת הקנסות הינה אמצעי לכך ולא יעד", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "אנו מקווים כי התיקון החדש לחוק ובעיקר כיבוד החוק בישראל, יביא להפסקת העישון הכפוי ויאפשר בריאות טובה יותר לאזרחי ישראל. 75% מהציבור אינם מעשנים. מדובר בגורם מספר אחד של מוות הניתן למניעה. אנו מקווים כי תושבי ישראל יגלו מחוייבות אזרחית וידווחו לרשויות המקומיות על כל הפרה של החוק, ויעודדו בכך הצבת פקחים כנדרש. זכותם לנשום אוויר נקי".
מעשנים בקפה? מהשבוע הבא כבר לא
צילום: צביקה טישלר
מומלצים