עתירה לבג"ץ: לעצור את הניסויים בחיילי צה"ל
שתי עתירות הוגשו לבג"ץ נגד עריכת ניסויים רפואיים בחיילי צה"ל. מעתירת ארגון "רופאים לזכויות אדם" עלה כי במהלך ניסוי למציאת חיסון לאנתרקס שנערך בצה"ל היו לכאורה כשלים רבים
ארגון "רופאים לזכויות אדם" הגיש הבוקר (יום ה') עתירה לבג"ץ בדרישה לעצור את הניסויים הרפואיים בחיילי צה"ל ולהקים ועדת בדיקה חיצונית בנושא. במקביל הוגשה עתירה נוספת ביוזמת קבוצת חיילים שהשתתפה בניסוי, המיוצגת על ידי עורכי הדין בועז בן צור ומשה לדור. החיילים דורשים שיכירו בהם כנפגעים.
עתירת ארגון רופאים לזכויות אדם הוגשה על בסיס עבודת מחקר וממצאים שאסף הארגון על ביצוע הניסוי למציאת החיסון לאנתרקס "עומר 2", שנחשף בתוכנית "עובדה". הניסוי למציאת החיסון נערך בין השנים 1999 ל-2006 והשתתפו בו כ-800 חיילים. הניסוי כלל הזרקת שבע זריקות, חלקן עם הנסיוב האמריקני וחלקן עם החומר הישראלי.
בבדיקת "רופאים לזכויות אדם" התברר כי בניסוי התגלו לכאורה כשלים רבים - החל מתהליך שכנוע החיילים ועד למעקב אחריהם במהלך הניסוי ובסיומו.
בחוות דעת משפטית-אתית שפירסם הארגון נמצא כי תהליך ההסכמה מדעת שקדם לניסוי נעשה שלא כדין. לטענתם, לחיילים הוצג מצג מטעה באופן קיצוני לגבי המידע שהיה ידוע באותה עת על בטיחותו של החיסון האמריקאי. בנוסף, בשל סודיות הניסוי, לא ניתנה לחיילים אפשרות להיוועץ עם גורמים מחוץ לבסיס הצבאי בטרם חתמו על טופס ההסכמה, וחלקם קיבלו את הזריקה הראשונה עוד ביום החתימה.
בחוק הישראלי מעוגנים ניסויים רפואיים בבני אדם בתקנות משנה, ולא בחקיקה ראשית. מהעתירה עלה כי המצב התחוקתי של ניסויים רפואיים בבני אדם הנערכים בצה"ל אף חמור יותר וחסר כל עיגון סטטוטורי.
עו"ד מיכאל ספרד, שהגיש את העתירה ביחד עם עו"ד נטלי רוזן: "כיום יותר קשה לבצע ניסוי על בעלי חיים מאשר על
חיילים. הפקודות הקיימות בצה"ל מקלות מאוד על הצבא לערוך ניסויים רפואיים ללא התחייבות לפיקוח הולם".
בימים אלה מונחת על שולחן הכנסת הצעת חוק ממשלתית המחילה את התקנות גם על מערכת הביטחון, אלא שלדברי הדס זיו, מנכ"לית רופאים לזכויות אדם: "גם הצעת החוק החדשה של הממשלה מזניחה את החיילים ולא מגדירה אותם כאוכלוסייה רגישה, כך ששוב לא יהיה מה שיגן על החיילים מפני ניסויים כדוגמת האנתרקס".