שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: רוסיה וסין מעכבות הסנקציות על איראן

יום לפני שחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה מתכנסות בלונדון כדי להתחיל לגבש טיוטה להחלטה חדשה של מועצת הביטחון של האו"ם להטלת סנקציות נוספות על איראן, האשים תת-מזכירת המדינה האמריקנית את רוסיה וסין כי הם מעכבות את החרפת הסנקציות. וושינגטון מאותתת כי סבלנותה הולכת ופוקעת

חמישה חודשים לאחר שפג תוקפו של האולטימטום השני שהציבה מועצת הביטחון של האו"ם לאיראן, בו נדרשה טהרן להשעות את תוכניתה הגרעינית, יתכנסו מחר (יום ו') המעצמות הגדולות כדי לדון באפשרות להטיל סבב סנקציות נוסף על איראן.

 

בכינוס שיערך בלונדון ישתתפו חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון - ארצות הברית, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין - וכן גרמניה, על רקע ההתחמקות של רוסיה וסין מהטלת סנקציות נוספות בחודשים האחרונים. ארה"ב קיוותה לקדם החלטה כבר במהלך הכינוס השנתי של עצרת האו"ם, שנערך בחודש ספטמבר.

 

הממונה מטעם ארה"ב לטיפול בנושא הגרעין האיראני, תת-מזכירת המדינה למדיניות ניק ברנס, האשים היום את רוסיה וסין כי הן מנעו קבלת החלטה שלישית, מאז ההצבעה השנייה על הסנקציות נגד איראן שהתקבלה ב-24 במרס, עם אולטימטום של 60 יום. בשיחה עם כתבים בווינה, הדגיש ברנס שאיראן קיבלה תקופת חסד ממושכת לשנות את דרכיה - אך לא עשתה כן. "רוסיה וסין בולמות קבלת החלטה שלישית מאז מרס האחרון", טען ברנס.

 

בעוד שרוסיה וסין תובעות להקדיש זמן למגעים הדיפלומטיים עם איראן, מוכנה ארה"ב - בלית ברירה - להמתין שבועיים נוספים בלבד, עד שיוגשו הדו"חות של ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מוחמד אל-בראדעי על שיתוף הפעולה של איראן, ושל המתווך האירופי לשיחות הגרעין עם איראן, חוויאר סולאנה, על מגעיו הדיפלומטים עם האיראנים.

 

דבריו של ברנס מאותתים כי וושינגטון מחריפה את הקו שלה וכי לא תסכים לשתף פעולה עם משחקי ההשהיה מעבר לשבועיים נוספים. הדיפלומט האמריקני הבכיר אמר כי ארה"ב מקווה ששהחלטה השלישית "תעבור בהקדם האפשרי". כן הביע ברנס תמיכה בסנקציות חד-צדדיות על איראן מצד האיחוד האירופי, והבהיר כי כל שותפי המסחר של איראן בעולם חייבים לצמצם את היקף הסחר עימה "ולהפגין לאיראנים שהעסקים אינם כרגיל".

 

בשבוע הבא יבקר בוושינגטון נשיא צרפת ניקולא סרקוזי. בהופעתו לצד הנשיא ג'ורג' בוש, ידגישו השניים את עמדתם הנחרצת על הצורך לבלימת האיום הגרעיני האיראני. הנשיא בוש הזהיר לפני שבועיים שאיראן גרעינית תוביל את העולם למלחמת עולם שלישית. גם סרקוזי אמר דברים דומים בנאומו בפני עצרת האו"ם בספטמבר.

 

סין היא נקודת התורפה

ברנס ייצג את ארה"ב בשיחות שיערכו מחר בלונדון, בהשתתפות המנכ"לים של משרדי החוץ של חמש החברות במועצת הביטחון וגרמניה. נציגי השישייה יתחילו לדון בטיוטה להחלטה החדשה של מועצת הביטחון להחרפת הסנקציות. הפגישה מחר בלונדון היא אמנם טכנית בעיקרה, אבל חשיבותה בעצם קיומה - שכן היא מעמידה את מועצת הביטחון בפני האפשרות של החלטה נוספת בעקבות הדו"חות של אל ברדאעי וסולאנה.

 

ארה"ב אמנם ממשיכה להשתתף במשחק הדיפלומטי, אבל בשל חוסר-סבלנותה להמתין לסין ורוסיה, הודיעה בשבוע שעבר על סנקציות נוספות שהיא מטילה נגד איראן, בהן ההכרזה על משמרות המהפכה ועל יחידת העילית "קודס" כעל ישויות טרור.  המאמץ האמריקני העיקרי עד היום היה להשיג נוסח המקובל על כל חברות מועצת הביטחון - גם אם מדובר בנוסח מרוכך - שיקנה לגיטימציה בינלאומית למהלכים הנעשים מחוץ למועצת הביטחון לחנוק את הפעילות הפיננסית של איראן, כמו הסנקציות החד-צדדיות האמריקניות והאירופיות.

 

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב מתח השבוע ביקורת על האמצעים החד צדדים שארה"ב נקטה ורמז כי "זה לא מסייע להמשך המאמץ הקולקטיבי". אבל בניגוד לעמדה הפומבית הזו, רוסיה מודאגת מתהליך הגרעיני באיראן וצפויה בסופו של דבר להסכים להחלטה נוספת של מועצת הביטחון. נקודת התורפה האמיתית היא סין, שלה יש אינטרסים כלכלים משמעותיים בשיתוף פעולה עם איראן בתחום האנרגיה. עד היום סין הלכה בעקבות רוסיה בהצבעות במועצת הביטחון, ולמרות התנגדותה לסנקציות, קשה להעריך שהיא תישאר בודדה במערכה ותימנע מהצבעה, או תטיל וטו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניק ברנס. רוצה החלטה בהקדם
צילום: אורי פורת
מומלצים