ביניש מזהירה: זכויות האדם ייפגעו בגלל פרידמן
ועדת השרים לענייני חקיקה תדון היום בהצעתו של שר המשפטים להגביל את כוחו של בג"ץ ולאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שבית המשפט פסל. בניסיון לגבש תמיכה רחבה, ריכך השר פרידמן את ההצעה ועיגן את זכותו של בג"ץ להתערב. ביניש מצדה עדיין מתנגדת: "זו פגיעה בזכויות האדם בישראל"
האם תתן הממשלה ידה להצעת חוק שתגביל את כוחו של בג"ץ לפסול חקיקה של הכנסת? על שולחנה של ועדת השרים לענייני חקיקה תונח הבוקר (יום א') הצעתו של שר המשפטים, הפרופסור דניאל פרידמן, שנועדה להסדיר את יכולתו של בג"ץ לפסול חוקים, ולהגביל אותה במקביל. תפקידה של ועדת השרים יהיה לקבוע את עמדת הממשלה בעניין ולהכריע אם יש לתמוך בחוק.
על פי הצעת החוק "תיקון - ביקורת שיפוטית על תוקפם של חוקים", הכנסת תוכל להצביע מחדש על חוק שנפסל בידי בית המשפט העליון ולהותיר אותו על כנו. בחלוף חמש שנים יוסיף החוק לעמוד בתוקפו, אלא אם כן יחליט בית המשפט מחדש על ביטול החוק. אז תוכל הכנסת לחדש שוב את תוקף החוק באותה הדרך.
בהתנגשות הטריה הזו בין הבג"ץ לבין משרד המשפטים שוב מוצאים עצמם משני צדי המתרס נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, ושר המשפטים דניאל פרידמן. ביניש מתנגדת נחרצות לתיקון, בשל פגיעתו בכוחו של בג"ץ. "מתכונת זו פוגעת יתר על המידה בזכויות האדם בישראל", היא טוענת.
לדברי הנשיאה, הצעת החוק במתכונתה הנוכחית פוגעת במבנה החוקתי הקיים בשיטת המשפט בישראל. "ההצעה נוגעת לסוגיות המצויות בלב המשפט החוקתי בישראל, שעליהן להיות מוכרעות בראייה כוללת, לאחר שיח ציבורי מקיף ועמוק לגבי חוקה לישראל - או למצער, במסגרת דיונים על חקיקת חוק יסוד: החקיקה".
פרידמן מצדו דאג נסות ולהקטין את התנגדות הנשיאה להצעה וקבע בהצעת החוק
כי ידרש רוב מיוחד של 66 חברי כנסת כדי לאשר מחדש חוק שפסל בג"ץ. בייניש מצדה טוענת כי "ההצעה מסתפקת ברוב משוריין קטן יחסית בקריאה שלישית, לשם חקיקת חוק המנוגד לחוקי היסוד בדבר זכויות האדם. לשם השוואה, חוק יסוד: הכנסת דורש רוב של 80 ח"כים בכל שלוש הקריאות כדי לסטות מהוראותיו המשוריינות".
השר סבור כי ההצעה שלו דווקא תחזק את בית המשפט העליון. לראשונה, הוא אומר, תעוגן זכותו של בג"ץ לפסול חוקים. "הצעת החוק אמנם מעגנת במפורש את סמכותו של בית המשפט העליון לבקר חקיקת כנסת העומדת בניגוד לחוקי היסוד", אומרת ביניש מנגד. "עם זאת, החוק המוצע מקנה לכנסת סמכות לעקוף את פסיקת בג"ץ במתכונת שאין לקבלה".