הבית הלבן: על מושארף לפרוש מראשות הצבא
החלטת ממשלת פקיסטן לשמר את שלטונה באמצעות מצב חירום לא התקבלה בעין יפה בשאר העולם. מזכירת המדינה האמריקנית אמרה שמדובר ב"החלטה מצערת" ועמיתה הבריטי קרא למושארף לקיים בחירות הוגנות. הודו השכנה קראה להשיב את הדמוקרטיה על כנה. בנזיר בוטו: "מצב חירום משול לדיקטטורה"
מדינות רבות הגיבו בדאגה להחלטת ממשלת פקיסטן, בראשות הנשיא פרבז מושארף, להכריז על מצב חירום במדינה. הבית הלבן אף דרש מהגנרל מושארף לפרוש מתפקידו כמפקד הצבא לאחר הבחירות שצפויות להתקיים בחודש ינואר.
מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה כי מדובר בהחלטה "מצערת ביותר". בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקנית CNN אמרה רייס כי היא מקווה שמטרת ההכרזה היא לקיים בחירות הוגנות במדינה.
שר החוץ של בריטניה, דיוויד מיליבנד, הביע אף הוא דאגה לנוכח ההתפחויות האחרונות בפקיסטן, וקרא למושארף לקיים את הבחירות כסדרן. "אנו מכירים בכך שהמדינה נמצאת תחת איום לביטחונה, אך לשם שמירה על עתידה עליה לרתום על הדמוקרטיה ואת שלטון החוק על מנת להשיג יציבות, צמיחה וטיפול בטרור", אמר.
עוד ציין השר מיליבנד כי "הצעדים שננקטו היום רק מרחיקים את פקיסטן מהשגת מטרות אלה. זה חיוני שהממשלה תפעל בהתאם לחוקת המדינה ושתשמור על מחויבותה לקיים בחירות חופשיות והוגנות בזמן שנקבע".
שוטרים ברחובות איסלמבאד, הערב (צילום: AFP)
במדינה השכנה, הודו, הביעו דאגה לנוכח הכרזת פקיסטן וקראה להשיב את "הדמוקרטיה והנורמליות" למדינה. ראש ממשלת הודו, מנמוהן סינג, נפגש עם שר החוץ בממשלתו, פרנב מוקהרג'י, ודן עימו במצב בפקיסטן. "אנו מצרים על כך שפקיסטן עוברת תקופה קשה ואנו סמוכים ובטוחים כי המדינה תשוב בקרוב לנורמליוּת. כך תוחזר היציבות לפקיסטן והדמוקרטיה תוכל להמשיך להתקיים", הודיע משרד החוץ ההודי.
התבטאותה של הודו אינה מפתיעה בשל רצונה לשמור על יציבות באזור. לשתי המדינות - המחזיקות נשק גרעיני - יש היסטוריה עקובה מדם. מאז זכו בעצמאותן מבריטניה ב-1947 נאבקו פקיסטן והודו בשלוש מלחמות שונות.
מדינה במצב חירום
ממשלת פקיסטן הכריזה על מצב חירום כשהתירוץ הרשמי שסיפקה היה מעשי אלימות של ארגונים התומכים בטליבאן ובארגון אל-קאעידה. מושארף הסביר את ההחלטה באומרו כי היה זה צעד הכרחי להגן על ריבונות פקיסטן מפני אלה המבקשים לערער עליה. במצב חירום הנשיא אינו כפוף לבית המשפט העליון. עדי ראייה ובעלי רשתות טלוויזיה פרטיות דיווחו כי הממשלה החלה לחסום שידורים של כלי תקשורת פרטיים. כמו כן, דווח על חיילים שעומדים מחוץ לתחנות הרדיו והטלוויזיה הממשלתיות.
ראש הממשלה לשעבר, בנזיר בוטו, שהיתה בביקור בדובאי בעת שהוכרז על מצב החירום, נחתה הערב בבירה קראצ'י. בוטו הביעה זעם על החלטת הממשלה ואמרה כי מצב החירום משול לדיקטטורה. "אם מושארף לא יחזור בו מהחלטתו, יהיה זה קשה לקיים בחירות הוגנות. אני מסכימה איתו שאנו נמצאים בעיצומו של משבר, אך אני לא מסכימה שהפתרון הוא דיקטטורה", אמרה בוטו לרשת הטלוויזיה הבריטית "סקאי".
מושארף כידוע, תפס את השלטון בהפיכה צבאית ב-1999, והוא מכהן כראש הצבא וכנשיא המדינה מאז 2001. זו אינה הפעם הראשונה שמצב חירום מוכרז בפקיסטן. בפעמים קודמות, היה הדבר כרוך בהקפאת זכויות בסיסיות של האזרחים במדינה, וכן ביטול מינויים קודמים של שופטים.