באמת שמצטער על המכתב
ביום חמישי האחרון קיבלו 33 מתוך 45 עובדי תיאטרון חיפה - בכללם השחקנים הקבועים - מכתב פיטורין שזכה לכינוי "מכתב הדמעות". בהנהלת התיאטרון ובעירייה מתעקשים שהמוסד לא נסגר. אז למה זה מריח כמו מכירת חיסול?
פיטורים המוניים בתיאטרון חיפה: 33 מתוך 45 עובדיו הקבועים של התיאטרון קיבלו ביום חמישי האחרון מכתבי פיטורין. ביניהם רובם המוחץ של עובדי ומנהלי המחלקות הטכניות, וששת השחקנים הקבועים של התיאטרון (יוסף אבו ורדה, נורמן עיסא, יואב ברלב, רוברטו פולק, סלים דאו ואלברט אילוז). הנהלת התיאטרון והעיריה אמנם מצהירות על המשך פעילותו של תיאטרון יוצר בחיפה, אך לצד הפיטורין, הגירעון האדיר ותפקודו של התיאטרון ללא מנכ"ל ומנהל אמנותי מזה חודשים, קשה לראות את ההצהרה קורמת עור וגידים.
במקביל למכתב הפיטורין, קיבלו העובדים את מה שהם מכנים "מכתב הדמעות". הכוונה,
למכתב שכותרתו "פרידה כואבת", עליו חתום יו"ר הדירקטוריון, דני נישליס. "ברגעים אלה מצוי מכתב הפיטורים מתיאטרון חיפה בידיך", כותב נישליס, "זהו רגע כואב במיוחד. זוהי לא רק פרידה ממקום עבודה שהיה בית, זוהי פרידה ממשפחה, מתקופת חיים שאולי לא תחזור יותר. לצערי הרב הגענו לרגע הזה מבלי שתהיה לאיש מאתנו שליטה עליו, ודאי שלא לך ולשאר העובדים המפוטרים היום מהתיאטרון. תיאטרון חיפה מאבד היום חלק מנשמתו, וגם אם נצליח להפיח בו רוח חיים חדשה זה כבר לא יהיה אותו הדבר". נישליס מבטיח לעשות ככל שביכולתו לדאוג לשיפור תנאי הפרישה של המפוטרים ומוסיף: "לא נשקוט עד שנוודא במאה אחוז שכל עובד שפוטר מצא תעסוקה מכובדת. אני מצטער שהגענו לרגע הזה, מודה לך על כל שעשית עבור התיאטרון ומקווה שמר יצא בסופו של דבר מתוק. לפעמים שינוי בחיים הוא לטובה".
סופו העגום של תיאטרון חיפה, אומרים היום העובדים המפוטרים, הוא תחילתה של דרך מסוכנת למוסדות התרבות בארץ. כשאולם הבית של התיאטרון מתפקד כאולם להשכיר ומוצגות בו בעיקר הפקות אורחות, כשהפעילות ההפקתית מוקפאת לזמן בלתי מוגבל וכשמשרד התרבות ועירית חיפה, הגופים המתקצבים את התיאטרון, מודיעים כי אין בכוונתם לסייע, כנראה שסגירת התיאטרון הרפרטוארי היחיד הפועל בצפון הארץ היא עניין של זמן.
כמו מדינת עולם שלישי
"כולנו בסערת רגשות", אומר היום ל-ynet רפי עובדיה, מנהל מחלקת התאורה שעובד בתיאטרון מזה 30 שנה. "לפני שנה כשנכנסנו לתכנית הבראה ביקשו מאיתנו, העובדים, לוותר על אחוזים משכרנו על מנת לסייע לתיאטרון לעמוד על הרגליים. למרות שלא אנחנו אלה שגרמנו לגירעון, ויתרתי על 30% מהמשכורת תמורת הבטחה לעתיד טוב יותר, והיום אני ואשתי, שמנהלת את מחלקת ההפקות בתיאטרון, בחוץ.
"אחרי 30 שנה זורקים אותך כמו כלב בלי להסביר, בלי ללחוץ את היד. תיאטרון חיפה לא יכול להמשיך לפעול במתכונת החדשה, הוא סוס מת שגמר את הקריירה". מפוטר נוסף שמעדיף להשאר בעילום שם אמר ל-ynet כי "אלה לא פיטורין נורמליים. פיטרו אותנו בלי מו"מ כמו בעולם השלישי. אין דין ואין דיין. פיטרו משפחות שלמות, אנשים שנתנו לתיאטרון עשרים ושלושים שנה. גם בהסתדרות לא הצליחו לעזור מכיוון שהמקום הזה מתנהל כמו חונטה סגורה".
אלברט אילוז. גם עליו לא פסח "מכתב הדמעות" (צילום: מאיר פרטוש)
שחקן התיאטרון, יואב ברלב, מתקשה למצוא את המילים. "קיבלנו הודעה אחרי ישיבת הדירקטוריון האחרונה", הוא אומר "שככל הנראה התיאטרון שלנו יהפוך לאולם שקונה הצגות. לצד זה הוא יתחייב, ככל הנראה, להפיק שתי הצגות בשנה שיכולות להיות גם קופרודוקציה. זה מריח כמו דרך נוחה לקבל כסף מהמדינה או ניסיון לטשטש את העובדה שנסגר כאן תיאטרון יוצר. לשכור מחזאי, במאי ושחקנים להפקה ספציפית זה אומר להפיק, ולאולם להשכיר שמממן הפקות קוראים תיאטרון הצפון. בשביל זה לא צריך את תיאטרון חיפה. סגירת תיאטרון היא תקדים שלא היה במדינת ישראל וזה בעיני פשע.
אנשים מדברים על התדרדרות של החינוך והתרבות, בעיני האקט הזה שווה לשריפת ספרים. היום זה אנחנו בחיפה ומחר זה תיאטרון באר שבע ותיאטרון 'החאן'. זה תקדים שההשלכות שלו עלולות לשנות את פני התרבות בארץ. כולם יתנו על זה את הדין".
"כשאין מנהל אמנותי, תכנית אמנותית והפקות, אין צורך לעבוד עם להקת שחקנים קבועה וצוות רחב של עובדים. לכן נשארו מכל מחלקה עובד או שניים", אומר יו"ר הדירקטוריון, דני נישליס, "ברגע שנעבור את השלב הזה תתחיל בנייה מחדש של התיאטרון בתקציב נתון עם אמצעים זולים, ואנשים שיסתפקו במשכורות מצומצמות יותר כי זה מה שיש".
בשבוע שעבר הצהיר יו"ר הדירקטוריון על אימוץ התכנית של מנהל תרבות שכוללת הקטנת תקציב התיאטרון ל-14 מיליון שקל, קיצוץ דרסטי במשכורות ורפרטואר של ארבע הפקות שבחלקן יועלו כקופרודוקציות. היום מאשר נישליס
כי בכוונת הדירקטוריון למנות לתיאטרון מנכ"ל ולוותר על משרת המנהל האמנותי. "לצד המנכ"ל יפעל יועץ אמנותי", הוא מוסיף. תכניות עתידיות הוא מעדיף לא לפרט אבל מדגיש: "הגיע הזמן שהתיאטרון הזה יפעל במינימום האפשרי. אני מקווה מאד שאחרי השלב הכואב של הפיטורין, שמשרד התרבות והעירייה יכניסו יד לכיס ויכסו את הגירעון שבסוף השנה יעמוד על 6.7 מיליון שקל. אם זה לא ייעשה, אפשר לסגור את התיאטרון ולשלוח את כולם הביתה".
בעיריית חיפה ממשיכים לדבר בסיסמאות. "ברמת המדיניות בחיפה ימשיך להתקיים תיאטרון יוצר", אומר דובר העירייה צחי טרנו, "אנחנו נמצאים על מסלול הבראה ומקווים שכפי שמדינת ישראל נזעקה לסייע לתיאטראות אחרים במדינת, תל אביב, כך ראוי שתעשה גם בחיפה. הכי קל לסגור תיאטרון, אבל למרות המצוקה האמיתית אנחנו נלחמים על המשך קיומו של התיאטרון הרפרטוארי היוצר היחיד בצפון".