פקיסטן: פעילי אופוזיציה נעצרו, הבחירות יידחו
יממה לאחר שהנשיא, פרבז מושארף, הכריז על מצב חירום במדינה, החלה המשטרה לעצור את ראשי האופוזיציה. "ימיו של מושארף ספורים", אמר ראש מפלגת האופוזיציה ג'אווד האשמי, אחד העצורים. עשרות פעילי זכויות אדם נעצרו אף הם. ראש ממשלת פקיסטן: לא ברור אם נוכל לקיים בחירות כלליות בינואר, כמתוכנן
הרשויות בפקיסטן החלו לעצור את ראשי האופוזיציה במדינה - יממה לאחר שהנשיא, פרבז מושארף, הכריז על מצב חירום במדינה, השעה את החוקה, החליף את נשיא בית המשפט העליון והחשיך את מסכיהן של תחנות הטלוויזיה הפרטיות - במטרה להילחם במה שכינה "התחזקותם של הקיצונים האיסלאמים".
עיתוני פקיסטן כינו את הצעד שאותו נקט הנשיא: "ההפיכה הצבאית השנייה של מושארף". במסיבת עיתונאים שכינס ראש ממשלת פקיסטן, שאוכת עזיז, אמר כי מצב החירום יישאר בתוקף "כל עוד הוא דרוש". מושארף, מפקד הצבא שתפס את השלטון בעקבות הפיכה שביצע ב-1999, שהבטיח בחודשים האחרונים להתפטר מתפקידו הצבאי ולהפוך לנשיא אזרחי - אמר כי הבחירות הכלליות שתוכננו להיערך במדינה יתקיימו, אך לא במועדן.
"לצערנו, נאלצנו להקפיא את כל התוכניות", אמר תת-שר ההסברה, טאריק עזים, כאשר נשאל אם הבחירות ייערכו בינואר 2008, כפי שתוכנן. "אני עדיין מקווה שניתן יהיה לקיים בחירות בזמן הקרוב, אך לא אוכל לנקוב בתאריך מדויק", הוסיף. גם ראש הממשלה ציין כי טרם הוחלט מתי לקיים במדינה בחירות כלליות, שהיו צפויות להיערך בינואר הבא - והוסיף כי על פי חוקי החירום, ניתן יהיה להאריך את כהונתו של הפרלמנט הנוכחי בשנה נוספת וכך לדחות את קיום הבחירות בשנה - אך ציין כי טרם התקבלה החלטה בנושא.
אנשי ביטחון בפקיסטן מקימים מחסום כביש מאולתר (צילום: AFP)
בשעות הבוקר החלה משטרת פקיסטן לעצור פעילים פוליטים ועורכי דין שהובילו את את הקמפיין נגד שלטון צבאי בפקיסטן. במסיבת העיתונאים, כינה ראש הממשלה עזיז את המעצרים "צעד מניעתי בלבד". בין העצורים - ג'אבד האשמי, ראש מפלגת "הליגה המוסלמית של פקיסטן", שבראשה עמד ראש ממשלת פקיסטן לשעבר, נוואז שריף, השוהה בגלות מחוץ למדינה.
"ימיו של מושארף ספורים", אמר האשמי בטרם נלקח למעצר, "הגיעה העת לסיים את מעורבות הצבא בפוליטיקה. מושארף גזל את עצמאות הרשות השופטת בעת שעצר את נשיא בית המשפט ושופטים אחרים כדי להציל את שלטונו הבלתי חוקי, אך הוא לא יוכל להחזיק מעמד מול זעם הציבור", הוסיף האשמי ואמר לעיתונאים שנכחו בעת מעצרו עם עשרה מעוזריו. על רקע המצב, הכריזו עורכי הדין על שביתה כללית.
בין העצורים: פעילי זכויות אדם
לאחר הודעתו של מושארף כי הכריז על מצב חירום במדינה, אמרה ראש ממשלת פקיסטן לשעבר, בנזיר בוטו, כי "רק דמוקרטיה תמנע מפקיסטן להידרדר לאנרכיה". הבוקר מסר נציג מטעם מפלגתה, מפלגת העם הפקיסטני, כי כ-200 מפעילי המפלגה נעצרו במחוז פונג'ב שבמרכז המדינה.
מוחמד יוסף, שומר במשרדי נציבות זכויות האדם של פקיסטן, מסר כי המשטרה עצרה בין 30 ל-40 פעילים, לאחר שפשטה על משרדיהם הראשיים בעיר לאהור שבמזרח המדינה. בין העצורים גם מנהל הנציבות, איי.אי רחמן, מתנגד קולני למושארף.
שני מתנגדים בולטים נוספים של מושארף שנעצרו הם אימראן חאן, קפטן לשעבר של נבחרת פקיסטן בקריקט, ויושב ראש הוועדה לזכויות אדם, עזמה ג'הנגיר. השניים הושמו במעצר בית, אך הבוקר נודע כי חאן הצליח לברוח מביתו. "הוא חמק מהבית", סיפר קרוב משפחה של חאן לסוכנות הידיעות רויטרס.
מפקד המשטרה בקראצ'י, בירת העסקים של פקיסטן, הבהיר את ההוראות שקיבל מלמעלה: "תמו ימי המדיניות הרכה. עכשיו אנחנו נוקטים מדיניות של 'אפס סובלנות'. ננקוט צעדים, נפעל בכוח ואפילו נבצע מעצרים אם יש צורך", אמר המפקד, אזהאר עלי פארוקי.
כל העיניים נשואות לבוטו
בפקיסטן ומחוצה לה המתינו עכשיו לראות מה תעשה בוטו, הפוליטיקאית החזקה והמשפיעה ביותר במדינה.
בוטו, שלפני מעט יותר משבועיים שבה לארצה לאחר שמונה שנות גלות מרצון - בעקבות הסכם שרקמה עם מושארף לפיו ימחקו האישומים בשחיתות שהועלו נגדה - שבה אתמול לקראצ'י לאחר ביקור קצר אצל אמה החולה בדובאי - ונקטה מייד עמדה תקיפה נגד הצעדים שנקט מושארף. עם זאת, השאלה האמיתית היא כיצד תפעל בוטו - האם תורה לתומכיה לצאת לרחובות ולהפגין - או שתנסה לשכנע את מושארף לחזור בו מהצעד.
מושארף הכריז על מצב חירום בשל מעשי אלימות של ארגונים התומכים בטליבאן
ובארגון אל-קאעידה. הוא הבהיר לאומה הפקיסטנית כי הוא מקווה להשיב את הדמוקרטיה על כנה בקרוב - רק לאחר הבחירות הכלליות שיתקיימו בחודש ינואר. "אני אומר בצער רב כי ישנם אלמנטים המהווים מחסום בדרך לדמוקרטיה", הצהיר הנשיא.
ברחבי העולם נמתחה ביקורת על הצעד בו נקט מושארף. הבית הלבן דרש ממנו לפרוש מתפקידו כמפקד הצבא לאחר הבחירות שצפויות להתקיים בינואר ומזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה כי מדובר בהחלטה "מצערת ביותר". במהלך ביקורה בירושלים הודיעה רייס כי וושינגטון אף תשקול להפסיק את הסיוע הכלכלי שהיא מעבירה לפקיסטן, אך הבהירה כי שיתוף הפעולה עם פקיסטן בכל הקשור למאבק בטרור יימשך.