טהרן: הפגנה לציון יום השנה לכיבוש קן המרגלים
היום מלאו 28 שנים להשתלטות שביצעו סטודנטים איראנים על השגרירות האמריקנית בטהרן, שכונתה "קן המרגלים". האירוע צוין בתהלוכת מחאה קולנית בבירה, שבה שרפו מפגינים את דגלי ישראל וארצות הברית, וקראו קריאות בגנותן. המפגינים גם ניצלו את ההזדמנות להביע תמיכה בתוכנית הגרעין האיראנית השנויה במחלוקת
אלפי סטודנטים ותלמידים איראנים השתתפו הבוקר (א') בתהלוכת מחאה שנערכה בטהרן נגד ארצות הברית וישראל. סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי המפגינים שרפו את דגלי שתי המדינות וקראו קריאות "מוות לארה"ב" ו"מוות לישראל".
התהלוכה נערכה לציון יום השנה ה-28 להשתלטותם של סטודנטים איראנים על "קן המרגלים", כפי שכונתה השגרירות האמריקנית בטהרן, אירוע שהתרחש ב-4 בנובמבר 1979. ההשתלטות על השגרירות, שבה נלקחו 52 עובדיה כבני ערובה, הובילה למשבר דיפלומטי בין טהרן לוושינגטון, שארך 444 ימים.
שורפים דגלי ארה"ב בהפגנה בטהרן (צילום: AFP)
בעקבות משבר חטיפת הדיפלומטים, נותקו היחסים הדיפלומטים בין שתי המדינות - ומאז לא חודשו. בשנה האחרונה, התחדש הדיאלוג בין איראן לארה"ב, אך רק במסגרת דיונים שערכו בנוגע לייצוב המצב הביטחוני בעיראק, שנערכו בדרג נמוך. לאחר שנשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, נבחר לתפקיד, פורסמו במערב הערכות - שטרם אומתו - כי גם הוא השתתף בחטיפה והיה שותף לתכנונה.
המפגינים המשתייכים לאגודות הסטודנטים האסלמיות באיראן ותומכים בממשלתו של אחמדי-נג'אד גם קראו קריאות בזכות תכנית הגרעין של טהרן ועל אחד הכרזות שנשאו נכתב "הסנקציות לא יביאו לשום תוצאה". בכרזה אחרת נכתב "אנחנו לא פוחדים מהסנקציות". אחד המפגינים, תלמיד בן 16, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "באנו לכאן להראות לארה"ב שהיא לא יכולה לעשות שום דבר ושהאומה האיראנית תשמיד אותם אם האמריקנים יפלשו למדינה שלנו".
שר הפנים, מוסטפה פור-מוחמדי, אמר כי המפגינים התכנסו כדי "להביע הזדהות עם האירוע הגדול והמפואר" של ההשתלטות על השגרירות האמריקנית. גם הוא הדגיש שאיראן לא תוותר על תכנית הגרעין שלה.
דגל ישראל עולה באש בהפגנת הסטודנטים בטהרן (צילום: AFP)
הפגנות מן הסוג הזה מאורגנות ומתוכננות מראש על ידי המשטר הקיצוני בטהרן. התלמידים בבתי הספר מחוייבים להגיע להפגנות ולהשתתף בהן כדי להציג למערב חזית אחידה. "שווה לבוא לכאן רק כדי לא להיות בבית ספר כמה שעות", אמר עלי-רזה, תלמיד בן 15. תלמיד נוסף, בהמאן בן ה-14, סיפר כי מוריו הביאו אותו להפגנה.
כמה מהסטודנטים שהשתתפו בהשתלטות על השגרירות האמריקנית ממלאים היום תפקידים בכירים במפלגה הרפורמיסטית באיראן. לפני חודשיים מונה מפקד חדש למשמרות המהפכה, מוחמד-עלי ג'עפרי, שמקורות חייו שפורסמו באיראן עולה כי היה שותף להשתלטות על השגרירות. בין היתר, נכתב בדיווחים בסוכנויות הידיעות באיראן כי ג'עפרי כיהן כנציג באגודת הסטודנטים האיסלאמית, והיה פעיל ב"כיבוש קן המרגלים בטהרן" - הכינוי שלו זכתה שגרירות ארה"ב בטהרן בקרב חברי משמרות המהפכה.