הממשלה אישרה את התוספת לניצולי השואה
עלות תוכנית הסיוע מוערכת בכ-2 מיליארד שקל. 15 שרים הצביעו בעדה, שישה נמנעו ושרת החינוך התנגדה. אולמרט: "יש כאן מפנה היסטורי, אנחנו משלמים חוב"
הממשלה אישרה היום (א') את תוכנית הסיוע לניצולי השואה ולגמלאים שעלותה, לפי הערכות שונות, נעה בין 1.5 מיליארד שקל ל-2.5 מיליארד. שר הרווחה, יצחק הרצוג, אמר לאחר ההצבעה כי "ההסדר ההיסטורי יאפשר לגמלאים ולניצולי השואה לצאת ממלכודת העוני".
התוכנית הוגשה להצבעת הממשלה על-ידי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, השר ענייני גמלאים, רפי איתן, שר הרווחה, יצחק הרצוג ושר האוצר, רוני בר-און. 15 שרים הצביעו בעד התוכנית, שישה נמנעו ושרת החינוך, יולי תמיר, התנגדה.
במהלך הדיון אמר אולמרט, כי "מדובר במהפכה של ממש, יש כאן מפנה היסטורי. 60 שנה דיברו ולצערי לא עשו, אך הממשלה הזאת לקחה על עצמה לעשות. הדבר מחייב אמנם קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה, שזה לא דבר קל אבל צריך לעשותו. אנחנו משלמים חוב לאנשים האלה".
לפני כשבועיים, בתום סדרה של פעולות מחאה שאירגנו ניצולי השואה, הודיע אולמרט על הקצאת מיליארד וחצי שקלים לקשישים שהוגדרו "נזקקים ביותר" ולניצולי שואה מהמעגל השני, בנוסף לסכום שיועבר לניצולי שואה מן המעגל הראשון.
על פי התוכנית מיליארד שקלים יוקצו כתוספת כללית לכל מקבלי קצבת הזקנה, שהם 725,581 נפש. 500 מיליון השקלים האחרים יתחלקו בין קשישים שמצבם הכלכלי גרוע. באופן מעשי, תתקבל התוספת באמצעות קצבאות הביטוח הלאומי בסך 500-150 שקל מדי חודש.
ואולם, בקרב השרים נשמעו הערכות שונות בנוגע לעלותה של התוכנית. ראש הממשלה אולמרט אמר כאמור שמדובר בכמיליארד וחצי שקלים, אך השר איתן אמר שמדובר בשני מיליארד שקלים ואילו השר הרצוג טען שמדובר בתוכנית שעלותה כשניים וחצי מיליארד שקלים.
השר איתן בירך על ההחלטה ואמר, כי "התוכנית הזאת עומדת מבחינתנו ברומו של עולם.
ההחלטה הזאת שעושה שינוי של ממש בחיי הגמלאים וניצולי השואה". השר יצחק כהן אמר כי "ההחלטה היום מקבעת את מעמדם של יוצאי לוב ותוניסיה בין ניצולי השואה וקובעת כי אין מחנאות בקרב הניצולים".
מלשכתה של תמיר, שהצביעה נגד אישור התוכנית, נמסר כי מערכת החינוך אינה יכולה להרשות לעצמה קיצוץ בסך 26 מיליון שקלים, שנתבע ממנה במסגרת התוכנית. עם זאת, בלשכתה של תמיר "מברכים על הפיתרון שהושג בסוגייה".