שתף קטע נבחר

 

בגלל המחיר: שוב שיבושים באספקת לחם אחיד

בלעדי: בעלי המאפיות טוענים כי מחיר החיטה התייקר במאות אחוזים בחודשים האחרונים ודורשים את ייקור מחירי הלחם מיידית או לחילופין את הוצאתו מפיקוח באופן מיידי. משרד התמ"ת לא מסכים לכך בינתיים ומוכן לאשר את העלייה רק לאחר שתקציב המדינה יאושר. מנכ"ל מאפיות אנג'ל: "מושכים אותנו בכחש ובמרמה כבר למעלה מחודש. כשתהיה העלאת מחירים נחזור לייצר כרגיל"

שיבושים באספקת הלחם. ל-ynet נודע, כי מחלוקת בין משרד התמ"ת לבעלי המאפיות על מחיר הלחם שבה לגבות קורבנות וייצור חלק ממוצרי הלחם הופסק היום (א'). בעלי המאפיות טוענים כי מחיר החיטה התייקר בחודשים האחרונים במאות אחוזים ודורשים את ייקור הלחם מיידית, או לחילופין להוציא כעת מחיר הלחם האחיד מפיקוח.

 

הבעיה, מבחינת המאפיות, היא ששר התמ"ת אלי ישי אמר בשבוע שעבר כי הלחם יוצא מפיקוח רק לאחר שהתקציב יאושר. מאחר שזה לא יקרה לפני סוף דצמבר, המאפיות החליטו להפסיק לייצר חלק מהלחמים שבפיקוח, על מנת ליצור לחץ מול שר התמ"ת. זאת, בדיוק כפי שהיה ביולי האחרון, כאשר ישי סירב להעלות את מחיר הלחם, המאפיות הפסיקו לייצר לחמים בפיקוח, ואחרי כשבועיים ישי התקפל ואישר העלאה.

 

ברשתות השיווק יודעים גם לספר, כי מאז המשבר האחרון המאפיות הגדולות התחילו להתחכם עם הלחם האחיד, מביאות פחות מוצרים, ושולחות למשל לחם פרוס שהוא לא אחיד.

 

"אנחנו עובדים בהפסד"

"מחיר החיטה התייקר בחודשים האחרונים מה שחייב את ייקור מחיר הלחם ב-11-12%", אמר היום ל-ynet ירון אנג'ל, מנכ"ל מאפיית אנג'ל. "במשרד התמ"ת דוחים את קבלת ההחלטה, כשבפועל אנחנו משלמים מחירים גבוהים על הקמח ועובדים בהפסד והם נמנעים מהעלאת מחיר הלחם.

 

"השר יצר תוכנית פיצוי לשכבות החלשות וקושר את הפיצוי בזה שהלחם ייצא מפיקוח, כשאין בעצם קשר בין הדברים. לנו מגיעה העלאת מחירים ואחרי זה שיתנו לחלשים. בינתיים מושכים אותנו בכחש ובמרמה כבר למעלה מחודש, מה שהביא אותנו למצב שאיננו יכולים לשלם לטחנות הקמח ולמכור את הלחם. לכן מאפיית אנג'ל מפסיקה לחלק החל ממחר חלק מהמוצרים בהם: לחם שחור רגיל, לחם לבן רגיל וחלות רגילות.

 

"צריך העלאת מחירים מיידית או הוצאה מיידית מפיקוח, אבל אי אפשר לא זה ולא זה. אנחנו עובדים בהפסד, זה נעשה לנו כבר בעבר ואנחנו שבעי הבטחות לא ממומשות. כשתהיה העלאת מחירים נחזור לייצר כרגיל". 

 

מנסים למזער נזקים

גם במאפיית דגנית עין בר, יש שיבושים בייצור הלחם והחל מהיום אין בחנויות לחם אחיד. "פנינו היום לציבור הלקוחות וביקשנו את סליחתם על כך שהפסקנו לייצר לחם אחיד מאחר שההפסד שלנו ענק", אומר יוחנן אהרונסון, יו"ר איגוד האופים ומבעלי מאפיות מרחבית קריית שמונה ודגנית עין בר.

 

"המחיר שלו מכסה רק את עלות הקמח. זו פעולה מינימלית שבה נאלצנו לנקוט כדי למזער נזקים. אם לא יימצא בקרוב פתרון, אני לא יודע מה יהיה. מה שכן אנחנו לא נעבור על החוק.

 

"שר התמ"ת רוצה להביא בשורה לשכבות החלשות ובינתיים מסרבים לדבר איתנו, לא מעלים ולא מוציאים מפיקוח. אנחנו משלמים לטחנות לפי עלות החיטה שבמשך כמה חודשים הכפילה את המחירים שלה וצריך כיסוי לזה. אנחנו בני ערובה ביד התמ"ת, הלחם לא קשור לאג'נדה החברתית המבורכת של השר. מי שברמה היומיומית מתעמת עם האוכלוסייה שסובלת זה המאפיות, לא מי שכל הזמן מדבר, אנחנו אלה שנותנים בסתר".

 

יצחק ברמן, בעלי מאפיות ברמן: "אנחנו עובדים עם שתי טחנות קמח. אחת מהן רוצה לעצור לנו את האספקה אם לא נאשר להן תוספת נוספת בתשלום. הם מספקים לנו היום קמח במחיר של 2,070 שקל לטון והחל מראשית נובמבר רוצים להעלות את המחיר ל-2,400-2,600 שקל לטון, תלוי בסוג הקמח. אם הם יפסיקו לנו את האספקה המלאי ייגמר, יש לנו מלאי נוסף ליומיים שלושה ובמלאי החירום אסור לנו לגעת כך שבוודאי שהייצור ייפגע. יש לנו טחנה נוספת שמספקת לנו וגם היא מתחננת על נפשה".

 

"הטענות שיש לנו הם כלפי משרד התמ"ת. הבטיחו לנו שמיד לאחר סוכות יעלו את מחיר הלחם. החוק מחייב את הממשלה לעלות את המחירים אבל הם רוצים לשתק אותנו ולהביא אותנו למצב שכביכול נביא את האספקה לסיום בתיאום כדי שיוכלו להאשים אותנו בהידברות ואנחנו לא ניתן להם את זה. הפתרון צריך להיות בדמות העלאת מחירים כי גם אם הם יסירו את הפיקוח באופן חד צדדי מחירי הלחם שבפיקוח יעלו לפי התחשיבים ב-35-55% זה ההפסד התמחירי שלנו ולא נוכל להמשיך ולספוג את ההפסדים".

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "משרד התמ"ת עובד כיום על הצעת מחליטים אשר תביא פתרון למכלול הבעיה של סוגיית הלחם. ההצעה כוללת מספר מרכיבים: מתן פיצוי כספי חד פעמי שינתן לשכבות מועטות יכולת, הפיצוי יינתן באמצעות הביטוח הלאומי. כמו כן, ההצעה כוללת ביטול פיקוח המחירים על הלחמים הנמצאים כיום בפיקוח. כיוון שהנושא קשור למספר משרדים (משרד הרווחה אחראי על הביטוח לאומי, משרד האוצר) המשרד ממתין להתייחסות המשרדים הרלבנטיים. ההצעה אמורה לידון בממשלה במסגרת הצעת מחליטים".

 

המידע הראשוני התקבל באמצעות האי-מייל האדום

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחסור בלחם
צילום: שאול גולן
מומלצים