הפגנה בבית שמש: "לא נשתוק לבריונים"
המלחמה על צביון העיר: בעקבות תקיפת האישה באוטובוס וריסוס בית הספר על-ידי קיצונים חרדים, הפגינו מאות מתושבי בית שמש: "העירייה והמשטרה לא עושות דבר. לציבור נמאס". קריאה לריסון שוגרה גם לעבר ההנהגה החרדית: "אם יקרה משהו לא תוכלו לומר: ידינו לא שפכו את הדם הזה"
מאות מתושבי שכונת שיינפלד בבית שמש, רובם דתיים, הפגינו אמש (יום ב') במרכז השכונה תחת הכותרת: "די לאלימות, קיצונים נמאסתם".
בשנים האחרונות סובלת בית שמש ממתחים בין האוכלוסיות השונות המרכיבות את מרקם התושבים בעיר. המתחים צצים על רקע המלחמה על צביון העיר. בשכונות החדשות הממוקמות ברמת בית שמש, מתגוררים חרדים, דתיים-לאומיים ומיעוט חילוני.
שכונת שיינפלד. קרב מאסף? (צילום: גיל יוחנן)
בין התושבים החרדים הגיעו להתגורר באזור גם רבים מבני היישוב הישן של ירושלים המבקשים לשוות למקום אופי וצביון חרדי בסגנון של שכונת האם מאה-שערים. דרישתם זו, מתבטאת בשנים האחרונות בנקיטת פעולות קיצוניות כמו: חסימת כבישים בהם נוסעים בשבת, זריקות אבנים ותליית שלטים הדורשים מהנשים העוברות בשכונה להופיע בלבוש צנוע בלבד.
לפני כשבועיים הוכתה אישה שישבה באוטובוס ליד חייל על ידי קיצונים. בשבוע שעבר, רוסס בגרפיטי בית הספר הממלכתי-דתי "אורות לבנים", שנבנה בימים אלו בשכונת שיינפלד. על בית הספר רוססו קריאות כגון: "נצלנים. המבנה הוא שלנו. תצאו מפה, נמאסתם". אירוע הגרפיטי, כמו גם כל אירועי האלימות החוזרים ונשנים הביאו את תושבי השכונה, מרביתם דתיים לאומיים, לצאת ולהפגין.
"המשטרה לא מטפלת בבעייה, לציבור נמאס"
סגן ראש העיר, שלום לרנר (האיחוד הלאומי- מפד"ל), ממארגני ההפגנה אמר ל-ynet: "אנחנו לא נרשה יותר אלימות נגד נשים, ילדים, חילונים, חרדים או דתיים.לא באוטובוס ולא על הכביש. עיריית בית שמש ומשטרת ישראל לא מטפלות בבעייה ואם אנחנו לא נטפל כמו שצריך בנושא, אני חושש שהעניינים יצאו מכלל שליטה. הציבור חושש ונמאס לא מזה".
"אפשר לחיות ביחד"? (צילום: גיל יוחנן)
הבעיות החלו לטענתו של לרנר, עם הגעתן של קומץ משפחות חרדיות להתגורר בשכונה. הם משחיתים סמלי מדינה ורכוש ציבורי ומתנכלים למוסד החינוכי של הציונות הדתית. "הם הגיעו לפני חצי שנה לשכונה שקיימת עשר שנים. איך שהגיעו, הם התחילו להציב שלטים על הכביש שלא לעבור בשכונתנו אלא בלבוש צנוע. הכביש הוא שלהם? אנחנו צריכים להתאים את עצמנו אליהם?", תמה לרנר.
"האשמה על הציבור החרדי, שלא מרסן"
רב הקהילה בשכונת שיינפלד, הרב אורן דובדבני, אף הוא נשא דברים במהלך ההפגנה. "לא שמעתי אף פעם על מקרה בו אדמו"ר זרק אבן או על ראש ישיבה שחסם כביש. אנחנו לא נסבול מכות והשפלות", אמר הרב דובדבני. לדבריו, מדי פעם דופקים על דלתינו חרדים לבקש צדקה וחסד ואנשים נותנים צדקה בשמחה ובלב פתוח. אם האלימות תימשך ואף אחד לא יעצור אותה - לא נוכל להמשיך במתן צדקה. לא נוכל לתת את כספינו לאלה שהופכים את חיינו ואת חיי ילדינו לגיהנום".
הפגנות הצניעות בשכונה (צילום ארכיון: משה הולצמן)
הוא הוסיף: "באנו לומר - את אחי אנוכי. אלו המציגים עצמם כקנאים לדבר ה', אין בין מעשיהם לדרכי ה' דבר וחצי דבר. הקול קול יעקב והידיים ידי עשיו". הרב דובדבני הדגיש כי "לא כל הציבור הוא כזה. יש ציבור שהוא קדוש ונהדר אבל כאשר הציבור כולו אינו פועל נגד הקיצונים ולא מרסן אותם, האשמה רובצת על הציבור כולו. אם יקרה משהו, אף אחד לא יוכל להגיד: ידינו לא שפכו את הדם הזה. את היד שמכה ומרימה אבן יש לגדוע. לא נחיה תחת טרור".
חבר מועצת העיר, צבי וניצקי קרא לתושבים "לא לשתוק כנגד הכרסום המתמיד בזכויותיו של ציבור שלם. אין כאן מלחמה בין אוכלוסיות", הבהיר, "אלא נגד קומץ של בריונים".
"המגמה החרדית היא לא רק לשלוט על השכונות שלהם. לדעתי יש מגמה מסוכנת גם לקחת את ההנהגה של העיר", אומר חבר מועצת העיר לשעבר ותושב השכונה, אילן גאל-דור ובכל רומז על סלע המחלוקת שככל הנראה יעמוד בלב מערכת הבחירות לרשות העיר העומדת להתקיים בעוד כשנה מהיום. "אנחנו אומרים", קובע גאל-דור, "די לאלימות! אלימות נגד נשים, חיילים ותושבים. הייתה תקופה בה הקיצונים זרקו אבנים על כביש הגובל באזור מגורים בו גרים דתיים וחילונים לתושבים חרדים. אנשים מאוד מפחדים. מאוד חוששים ממגמת ההתחרדות של העיר".