מדריך תיירים בלי רישיון? תשלם קנס
משרד התיירות מגביר את הפיקוח על הדרכת תיירים - ויטיל קנס על מי שאינו בעל רישיון מורה דרך מוסמך. מדריך תיירים: "זו דרך לשמור על פרנסתם של מי שעשו קורס בתשלום מטעם המשרד. יש מי שלא שילמו אבל הם מדריכים טובים לא פחות"
שר התיירות יצחק אהרונוביץ' הודיע היום (ג') כי משרד התיירות יבצע בתקופה הקרובה מבצעי אכיפה מיוחדים במטרה לאתר ולקנוס מדריכים ללא רישיון.
במהלך סיור בירושלים שערכו השר ונציגי ארגון מורי הדרך ביום חמישי שעבר, טענו מורי הדרך שקיימת פעילות ענפה של "חאפרים" בתחום הדרכת התיירים ואלה פוגעים בפרנסתם. בעקבות זאת הודיע השר כי משרדו יקפיד לקנוס אנשים שייתפסו מדריכים תיירים ומטיילים ללא רישיון כחוק. צוותי אכיפה בהם נציג משרד התיירות, נציג ארגון מורי הדרך, בליווי שוטר בתפקיד יבקרו באתרי תיירות במטרה לאכוף את החוק. הקנס על עבירה זו יעמוד על 3,000 שקל.
ממשרד התיירות נמסר כי כבר ביום חמישי האחרון, במקביל לפגישת השר אהרונוביץ עם נציגי ארגון מורי הדרך, ניתנו שני דו"חות לאנשים שהדריכו ללא רישיון. אלה הצטרפו לשני נקנסים מהשבועות האחרונים.
קבלת רישיון מורה דרך מוסמך ורישיון על פי חוק, מחייבת השתתפות בקורס בפיקוח משרד התיירות, אשר בסיומו מתקיימת בחינת רישוי בכתב ובעל פה. כל תושב ישראל מעל לגיל 21, בעל תעודת יושר ואשר עבר ועדת מיון, יכול להשתתף בקורס ועל המדריכים המוסמכים לחדש את רישיונם אחת לשנתיים, לאחר השתתפות ביום השתלמות אחד בשנה שמקיים משרד התיירות.
שר התיירות, יצחק אהרונוביץ, מסר כי "מורי הדרך מלווים את התייר לאורך כל ביקורו בארץ ומחויבים על כן במקצועיות, הכרת הארץ, אתריה ומורשתה והסברת פנים לתייר - כל אלה נלמדים במסגרת הקורסים של משרד התיירות, האמון על הכשרתם והסמכתם של מורי הדרך. פעילות לא מקצועית פוגעת באיכות המוצר התיירותי ובהכנסה של המדריך המוסמך והנה עבירה על החוק".
מדריך מטיילים ממרכז הארץ שביקש להישאר בעילום שם, סיפר ל-ynet כי "משרד התיירות רוצה לתת פרנסה לאנשים שעשו את הקורס שמעביר המשרד והשקיעו 15,000 שקל, במיוחד בימים אלה שבהם מגיעים תיירים רבים לארץ".
מקצועיות או עסק כלכלי?
א' מדריך גם תיירים, למרות שהוא יודע שהדבר אסור, אך טוען: "רבים עושים זאת, והם מדריכים טובים לא פחות מאלו המוסמכים". בנוסף, ישנם גם מדריכים שאכן עברו את הקורס "אך אינם מגיעים להשתלמויות של האגודה או משלמים את האגרה ולכן רישיונם אינו בתוקף, אבל אין לכך קשר ליכולתם או לכישוריהם להדריך תיירים".
ממשרד התיירות נמסר בתגובה ל-ynet כי "המשרד מייחס חשיבות רבה למורי הדרך המלווים את התייר לאורך כל ביקורו בארץ, ומהווים על כן חלק בלתי נפרד מהמוצר התיירותי. הצלחת המפגש בין מורה הדרך לתייר הנו אחד הגורמים המשפיעים על החלטתו של תייר לשוב ולבקר בישראל וזו הסיבה להקפדה של משרד התיירות על איכות המדריכים".
"כמו בכל מקצוע אחר, גם על מורה הדרך להתעדכן באופן תקופתי בהתפתחויות הרבות בתחום התיירות לדוגמא – תיירות אקולוגית, תיירות חקלאית, אתרים ואטרקציות חדשים, גילויים ארכיאולוגיים ועוד וכך עושים כ-5,000 מורי דרך מוסמכים העוסקים כיום בתחום".