איש דת איראני בכיר: לקיים מו"מ ישיר עם ארה"ב
אחד מאדריכלי המהפכה האיסלאמית - המהווה היום מתנגד בולט למשטר האייתוללות באיראן - טען כי השלטונות האיראניים טועים אם הם חושבים ש"מתקפה תגרום לאזרחי איראנים להתיצב מאחורי ההנהגה שלהם - כפי שקרה במהלך מלחמת איראן-עיראק בין השנים 1980-1988". במקום זאת, קרא לקיים משא ומתן ישיר עם וושינגטון
ממשלת איראן צריכה לנהל שיחות ישירות עם ארצות הברית בכדי למנוע מתקפה אפשרית נגד איראן. כך אמר האייתוללה חוסיין עלי מונטזרי, איש הדת הבכיר ביותר המתנגד למשטר האייתוללות בטהרן.
מונטזרי היה אחד מאדריכלי המהפכה האיסלאמית שהיתה באיראן ב-1979, ונמנה עם המנהיגים האיראנים שנתנו גיבוי פומבי לכיבוש השגרירות האמריקנית בטהרן זמן קצר לאחר המהפכה. בעקבות זאת פרץ משבר דיפלומטי חמור בין שתי המדינות - שהוביל לניתוק היחסים ביניהן.
בנאום בפני סטודנטים שנשא מונטזרי ביום שישי, אמר כי "סוגיית הגרעין צריכה להיפתר באמצעות שיחות ישירות עם ארה"ב כדי למנוע מלחמה - ויש לקחת ברצינות את האיומים על פעולת צבאית אפשרית".
מונטזרי הוסיף כי השלטונות באיראן טועים אם הם חושבים ש"מתקפה תגרום לאיראנים לעמוד מאחורי ההנהגה שלהם כפי שקרה במהלך מלחמת איראן-עיראק בין השנים 1980-1988". לדבריו, "האנשים השתנו. הם לא מוכנים להקריב את חייהם כפי שעשו במהלך המלחמה עם עיראק".
באיראן נחשבת סוגיית הגרעין כאינטרס לאומי וביטחוני עליון ולכן הביקורת בנושא היא יחסית נדירה - ונחשבת לרגישה במיוחד. באיראן חוששים כעת כי המתח הגובר עם ארה"ב והמערב וסירובה של טהרן להשעות את תוכנית הגרעין שלה עלולים להביא למתקפה אמריקנית על מתקני הגרעין של איראן. בטהרן מכחישים מכל וכל את הטענות כאילו תוכנית הגרעין שלה נועדה לבניית פצצת אטום ואומרים כי היא נועדה לצרכי שלום בלבד.
מונטזרי, שנחשב כיום לאחד מגדולי האיתוללות בשיעה, היה אחד הקרובים ביותר לאיתוללה רוחאללה חומייני בזמן המהפכה והיה אמור לרשת אותו כמנהיג הרוחני של איראן. אולם לאחר שמתח ביקורת על השלטון הוחלט בסופו של דבר לבחור בעלי חמינאי לתפקיד, אשר ידיעותיו בהלכה השיעית כלל אינן מתקרבות לרמה של מונטזרי. מאז ממשיך לקרוא מונטזרי לרפורמות במשטר האיראני, ובין השנים 1998-2003 הוא הושם במעצר בית בקום, ומפאת כבודו לא הוטל עליו
עונש כבד יותר.
מונטזרי נחשב למקורב בדעותיו לתומכי הרפורמה באיראן ולא מן הנמנע כי הוא משמיע את קולו כעת על רקע רצונם של הרפורמיסטים לזכות ברוב בבחירות למג'לס (הפרלמנט האיראני) שייערכו במארס 2008 ולשוב לשלטון באיראן. בחודש שעבר הזהירה המפלגה הרפורמיסטית הגדולה מפני החרפת משבר הגרעין עם הקהילה הבינלאומית וקראה לטהרן לשקול מחדש את מדיניות הגרעין שלה.