שתף קטע נבחר

הפרלמנט הרוסי אישר את השעיית אמנת הנשק

רוסיה שוב מתריסה כלפי המערב: הבית התחתון של הפרלמנט אישר פה אחד חוק המשעה את חברותה של רוסיה באמנה לאי הפצת נשק קונבנציונלי באירופה. פוטין כבר חתם ביולי על צו המקפיא את חברותה של ארצו באמנה, והחוק החדש ייכנס לתוקף ב-12 בדצמבר, לאחר שיזכה לאישורם של הבית העליון של הפרלמנט ושל הנשיא

הדומא, הבית העליון של הפרלמנט הרוסי, אישר היום (ד') פה אחד חוק חדש המשעה את יישומה של האמנה לאי-הפצת נשק קונבנציונלי באירופה (CFE).

 

הדומא נשלט בידי מפלגתו של פוטין, "רוסיה המאוחדת", ועל כן האישור לא התקבל בהפתעה. 418 חברי פרלמנט נתנו את אישורם לחוק; איש לא התנגד. החוק, המאפשר לרוסיה שלא לפעול על פי

האמנה, ייכנס לתוקף ב-12 בדצמבר, לאחר שייקבל את אישורו של הבית העליון של הפרלמנט ואת אישורו של הנשיא ולדימיר פוטין. גם שני אישורים אלה צפויים להתקבל בלי כל התנגדות.

 

כעבור שעות ספורות, הגיב נאט"ו בצער על ההחלטה הרוסית. דובר נאט"ו, ג'יימס אפאתוריי אמר כי "כל צעד שנוקטת רוסיה לעבר נסיגה מן האמנה הוא מצער מאוד".

 

פוטין הודיע על כוונתו להשעות את חברותה של ארצו באמנה כבר ביולי, על רקע הזעם הרוסי על התוכנית האמריקנית להציב במזרח אירופה מערכת ההגנה מפני טילים - המעוררת ברוסיה התנגדות רבה - ועל ההשפעה המערבית ההולכת וגוברת על מדינות ברית המועצות לשעבר.

 

אמנת הנשק הקונבנציונלי נחתמה ב-1990 בין 30 המדינות הנכללות בברית נאט"ו ובברית ורשה, ונכנסה לתוקף בנובמבר 1992. האמנה מגבילה את מספר הטנקים, הארטילריה הכבדה ומטוסי הקרב שפרוסים ומאוחסנים בין האוקיאנוס האטלנטי והרי אורל ברוסיה, ומטרתה למנוע התקפות פתע צבאיות.

 

רוסיה אשררה נוסח מעודכן של האמנה בשנת 1999, אך מדינות נאט"ו לא עשו כן. הדבר עורר ברוסיה מורת רוח רבה, ושיחות בנושא בין רוסיה לנציגי נאט"ו ביוני האחרון לא עלו יפה. אחד מסלעי המחלוקת הגדולים היו תנאי של מדינות המערב שביקש למנוע מרוסיה לרכז כוחות ליד גבולות של מדינות מסויימות. רוסיה טענה כי התנאי מונע ממנה להזיז

כוחות בתחומה שלה, וטענה כי הדבר דרוש לה משום שהמצב הביטחוני בגבולותיה התערער מאז 1991.

 

האמנה דורשת מהמדינות החתומות עליה להודיע אלה לאלה 150 יום לפני הקפאה של חברותן בהסכם. משרד החוץ הרוסי אמר כי זוהי ההודעה הרשמית על ההקפאה ולפיכך תושעה חברותה של רוסיה בהסכם בפרק זמן זה. אם לא יימצא פיתרון דיפלומטי, תפסיק רוסיה לספק מידע על פריסת כוחותיה לנאט"ו ולא תאפשר לפקחים בינלאומיים לוודא את אמיתות הדיווחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין. הכריז ביולי על כוונתו
צילום: איי אף פי
מומלצים