ועדת הכספים: להקפיא המכרז למימון אשפוז סיעודי
בעקבות העלות הנמוכה שהכתיבה הממשלה, חוששים חברי הוועדה חוששים לגורל קשישים סיעודיים ודורשים להקים וועדה שתקבע את העלות הריאלית של האשפוז
ועדת הכספים קראה היום למשרדי האוצר והבריאות להקפיא את המכרז על המימון הממשלתי לאשפוז קשישים נזקקים שידם איננה משגת לשלם את דמי האשפוז במוסדות הפרטיים. הוועדה קראה להטיל על ועדה ציבורית לקבוע את העלות המירבית הריאלית של יום האשפוז, במקום העלות המכסימלית של 290 שקל ליום לקשיש שמכתיבה הממשלה במכרז.
העלות המקובלת במוסדות הסיעודיים היא כ-313 שקל ליום, על פי תנאי הרשיון של משרד הבריאות וגם היא מאפשרת להם להתקיים בקושי. הורדת התקרה אמורה לחסוך למשרד הבריאות כ-8,400 שקל בשנה לקשיש סיעודי, אבל לגרום לקריסת השירות בהרעת תנאי האשפוז ואיכות חיים למקרים הסיעודיים עד לפשיטת רגל של בתי האבות והפקרת אלפי קשישים.
אזהרה זו השמיעו בוועדה יו"ר איגוד בתי האבות, רוני עוזרי, ויוזם הדיון המיוחד, ח"כ דב חנין (חד"ש). הם טענו כי את משרד הבריאות בהשראת החשב הכללי באוצר מעניין רק המחיר ולא הקשישים ואיכות השירות, או עצם קיומם של המוסדות. "רמת המחיר שמכתיב האוצר היא הורדת האשפוז הסיעודי הציבורי לרמת אפס והפיכתם למחסנים לזקנים. מדובר בניסוי בבני אדם שסופו אסון חברתי", אמרו לוועדה.
בתי האבות שהמשך קיומם בסכנה מנוהלים ברובם בידי עמותות ציבוריות, אבל הסכנה מרחפת גם על בתי אבות פרטיים קטנים שמתקיימים על אשפוז קשישים מעוטי יכולת לפי הפניה של משרד הבריאות.
בעקבות מכרז ניסיוני
לוועדה נמסר כי המחיר הוכתב למכרז הארצי בעקבות מכרז ניסיוני שנערך באזור פתח תקווה ונכשל. למכרז ניגשו רק 2 מוסדות שגם זכו בו לאחר שהציעו את המחיר הנ"ל ופחות ממנו. את משרדי האוצר והבריאות לא עניינו התוצאות שגרמו לסגירת מוסדות ולטלטול הקשישים שהיו מאושפזים בהם למוסדות רחוקים מאזור המרכז, וטרטור משפחותיהם. המכרז החדש עלול לרדוף אותם כשתוצאה דומה תפגע במקומות אשפוזם הנוכחי. "אם לא נשים קץ להפקרות הזאת נהפוך לחברה שנצטער עליה", אמר חנין.
ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר שעלות האשפוז הסיעודי צריכה להיקבע על פי סל שירותים ותבע לכלול את האשפוז בסל הבריאות. ביקורת קשה ותביעה חד משמעית לבטל את המכרז השמיעו יתר חברי הוועדה.
סמנכ"ל משרד הבריאות לתקצוב, רות רלב"ג, הגיבה כי מטרתם היתה לקבוע סטנדרט אחיד ומחייב לשירות, אבל הודתה כי יש למשרד חששות כבדים, אחרי שהתברר שתוצאות המכרז הקודם גרמו בין השאר להפרדת בני זוג שהיו מאושפזים במוסד אחד ונשלחו למוסדות שונים.
עם זאת, בתשובה לשאלת אורון מה יקרה אם גם למכרז הזה ייענו מוסדות ספורים, אמרה רלב"ג כי גם הפעם הם יצטרכו לקבוע שהמכרז נכשל. היא לא פרטה מה יהיו השלכות הכישלון אבל הגיבה במורת רוח על החלטת הוועדה לדרוש את הקפאת המכרז והעברת סוגיית העלות להכרעת ועדה ציבורית.