עריקאת: הפגישה קשה, טרם החל ניסוח ההצהרה
חבר צוות המו"מ הפלסטיני אמר בתום הפגישה עם הצוות הישראלי בירושלים כי "לא נסכים להכיר בישראל כמדינה יהודית". גורם מדיני בירושלים: הפגישה לא היתה קשה, "מדובר בטקטיקה של מו"מ מצד הפלסטינים"
חלוקים בדעתם גם בפרטים הקטנים: צוותי המשא ומתן של ישראל ושל הרשות הפלסטינית נפגשו הערב (יום ב') בבית מלון בירושלים. בתום הפגישה טען חבר צוות המשא ומתן של הרשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, כי היתה "קשה" ואילו בירושלים טענו כי המשא ומתן בין הצדדים מתנהל באווירה רגועה וטובה.
עריקאת אמר כי הצוותים טרם החלו בניסוח המסמך: "בעיית תוכנו של מסמך ההצהרה המשותפת לא נפתרה עדיין". לדבריו, אחת הבעיות המהותיות היא דרישתה של ישראל להכרה כמדינה יהודית. עריקאת אמר כי הפלסטינים מכירים בזכותה של ישראל להתקיים, "אך לא נסכים להכיר בישראל כמדינה יהודית".
בירושלים דוחים את טענותיו של עריקאת. "מדובר בטקטיקה של מו"מ מצד הפלסטינים כדי להפיק הישגים נוספים", אמר גורם מדיני בירושלים.
גורמים מדיניים דיווחו, כי הצדדים מחליפים ביניהם רעיונות וטיוטות לנושאים שיעלו בהצהרה באנאפוליס. בישראל מדגישים כי "אנאפוליס היא ועדה שאמורה להתניע תהליך מדיני ולא לפתור את סוגיות הליבה. הדבר מקשה על הפלסטינים מבקשים להביא לעצמם הישגים כבר בשלב מוקדם זה ולכן הם טוענים לקשיים במשא ומתן".
משמעות ההגדרה "מדינה יהודית" - עליה מתעקשים בישראל - הוא מניעת זכות השיבה או הגבלתה באופן דרמטי. על פי התוכנית הישראלי, מדינה פלסטינית, לכשתוקם, היא שתהיה אחראית לתת פיתרון לפליטים הפלסטינים. אם ישראל לא תוכר כמדינה יהודית יאפשר הדבר החזרת פליטים רבים מאוד, שיפרו את המאזן הדמוגרפי.
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר הבוקר בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, כי "אין לי ספק שאבו-מאזן וסלאם פיאד מחויבים להסכמים ורוצים לעשות שלום עם ישראל כמדינה יהודית. אין לי ספק שהם המנהיגים היחידים בקרב הפלסטינים שניתן לנהל איתם משא ומתן".
לפנות ערב תבע סגן ראש הממשלה, אביגדור ליברמן, מאולמרט כי הממשלה תאשר כי התנאי למשא ומתן עתידי עם הפלסטינים הוא הכרה במדינת ישראל כמדינה יהודית וציונית.
"הוויכוח אינו טריטוריאלי, אלא על דמותה של מדינת ישראל: האם תהיה זו מדינה יהודית דמוקרטית, או מדינת כלל אזרחיה", כתב ליברמן במכתב ששלח לאולמרט.