עיר הבה"דים: ביהמ"ש עצר את הדחפורים
ראשוני הדחפורים הגיעו הבוקר לתחילת עבודות התשתית באחד הפרויקטים הצבאיים הגדולים של השנים האחרונות: העברת בסיסי ההדרכה לריכוז אחד, סמוך לצומת הנגב. ראש המועצה האזורית חגג: "זהו רגע היסטורי. שהתל אביבים לא יסבירו על איכות הסביבה בנגב". אבל, לבקשת ארגוני הסביבה - הקפיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע את העבודות - עד לדיון בשבוע הבא
עיר הבה"דים בנגב יצאה לדרך - והוקפאה. משרד הביטחון שלח הבוקר (ד') את ראשוני הדחפורים ליישר את השטח בצומת הנגב, במקום שבו יקום הבסיס הצה"לי הגדול, שאמור לפתוח את שעריו בפני אלפי חיילים ב-2012. בית המשפט המחוזי בבאר שבע הוציא זמן קצר לאחר תחילת העבודות צו מניעה - ועצר את המהלך.
ההחלטה להקדים את העבודות נבעה ככל הנראה מהרצון להימנע מעימותים שעשויים היו
להתרחש מחר, המועד המקורי של תחילת העבודות, אל מול נציגי הארגונים הירוקים. החשש במערכת הביטחון היה מפני הפגנות מאולתרות באזור העבודות, ואף ניסיון למנוע את עבודת הדחפורים במקום. במערכת הביטחון אף הדגישו השבוע כי הציבור תומך בהקמת המתקנים במקום.
בית המשפט כאמור הוציא צו מניעה לעבודות, במעמד צד אחד. הצו הוצא לבקשת ארגון "אדם טבע ודין", המתנגד להקמת אגד הבסיסים במיקומו הנוכחי. כמו כן, בית המשפט קבע דיון במעמד שני הצדדים ב-19 בחודש. מארגון "אדם טבע ודין" נמסר: "אנו מברכים על צעד זה של בית המשפט שהבין שמהלכיו הפזיזים של משרד הביטחון עלולים לעלות לנו ביוקר".
"משרד הביטחון ילמד ויכבד כל החלטה של בית המשפט לאלתר, לפיכך הופסקו העבודות באתר", נמסר מדוברות המשרד לאחר קבלת ההחלטה. "העבודות להקמת קריית המדע בצומת הנגב הינן פועל יוצא של החלטת הממשלה מ-1 באפריל 2007. לאחר שבית המשפט דחה ביום ו' האחרון את עתירת הארגונים למען איכות הסביבה, נערך המשרד הבוקר להתחלת העבודות כמתוכנן. הבוקר, כאשר התקבלה החלטה שונה, נפסקו העבודות.
"אנו משוכנעים שבדיון שיתקיים בבית המשפט לאחר שמשרד הביטחון יציג את העבודה המקיפה שנעשתה בנושא, יקבל בית המשפט את עמדתנו ונוכל להמשיך בעבודות כמתוכנן. בהוראת מנכ"ל משרד הביטחון ימשיך המשרד לשתף פעולה עם ארגוני איכות הסביבה לשמירה בלתי מתפשרת על ערכי איכות הסביבה, לחיילי צה"ל בפרט ולתושבי הנגב כלל".
במשרד הביטחון השלימו בימים האחרונים את קבלת כל האישורים לתחילת העבודות. "אנו עובדים בדיוק לפי התכנון", אמר גורם שמעורב בנושא. "נושא איכות הסביבה הוא חלק בלתי נפרד מתכנון קריית ההדרכה, לאורך כל תהליך העבודות נמשיך לבצע סקרים ובדיקות בנושא זה כדי להיות בטוחים מעל לכל ספק שעד מועד פתיחת המקום, נעשה כל מה שצריך כדי להבטיח את שלומם של החיילים שיבואו בשערי הבסיס", אמר אותו גורם.
העבודה הוקפאה מיד עם תחילתה (צילום: הרצל יוסף)
במשרד הביטחון הבטיחו עם תחילת העבודות ועוד טרם שהוקפאו כי בכוונתם לצרף כבר בימים הקרובים נציג של אחד הארגונים הירוקים לוועדת ההיגוי של הפרויקט: "אנו רואים בהם שותפים לתהליך. הבטחת מנכ"ל המשרד כי המתקן לא יאוכלס ללא ביטחון של מיליון אחוז בבטיחות האזור - עומדת בעינה".
ראש המועצה האזורית רמת הנגב, שמוליק ריפמן, אמר טרם הקפאת העבודות: "בשבילי ובשביל כל תושבי הנגב זהו רגע היסטורי. אחרי כל המאבקים והדיבורים אני מלא הערכה להחלטת שר הביטחון להתחיל את העבודות היום. הרבה אחרים היו מתקפלים מזמן לאור ההתנגדויות הרבות שצצו. אנחנו היום בנקודת האל חזור".
ריפמן התייחס גם למחאת ארגוני הסביבה, ואמר: "אנחנו לא זקוקים שאנשים מתל אביב וירושלים יסבירו לנו איך לדאוג לאיכות הסביבה בנגב. נזמין את כל תושבי הנגב כדי שיבואו ויראו כמה המקום הזה חשוב להם. כמו כן נראה לכמה תל אביבים שומרי איכות הסביבה שזה לא מקום שמפגינים בו".
מאבק הירוקים: סמיכות מסוכנת לרמת חובב
עד הימים האחרונים ממש נאבקו ארגוני הסביבה השונים בכוונה להקים את העיר בסמוך לאזור רמת חובב, שנחשב לטענתם ל"פצצת זמן" סביבתית של ממש. הארגונים הבטיחו - וקיימו - שהמאבק יימשך.
במוקד הוויכוח עומדת השאלה האם נעשו כל הבדיקות והסקרים באשר לבטיחות הסביבתית באזור, עקב אותה סמיכות לרמת חובב. ביום חמישי האחרון עתרו הארגונים לבית המשפט המחוזי בבאר-שבע, במטרה למנוע מוועדת המתקנים הביטחוניים לתת את ההיתר לעבודות. בקשת העותרים לקיים דיון דחוף בעתירה נדחתה, אך בית המשפט הקפיא כאמור את העבודות, לפי שעה.
"יש טעם לפגם בהתחלה של העבודות במקום לפני שהממצאים מתפרסמים, במיוחד
מאחר והממצאים אמורים להתפרסם בימים הקרובים", אמר לאחרונה יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, ח"כ אופיר פינס. "אני מציע לא לנסות לקבוע עובדות בשטח, ולחכות עם זה".
בארגון "מגמה ירוקה" הזהירו כי פגיעה בבריאות תושבי המתקן החדש תעלה כסף רב. "טווח הראיה של מקבלי ההחלטות בממשלה הוא קצר מועד, ולכן לא לוקח בחשבון השלכות בריאותיות של עוד 10-20 שנה", אמרה דידי זילברמן, דוברת אזור הדרום של מגמה ירוקה. "אנחנו הולכים בעיניים פקוחות לעבר אסון הקישון 2 - לוקחים סיכון במקום לא ידוע".