סוכנות הגרעין של האו"ם: איראן משתפת פעולה
כצפוי, קבע דו"ח המיוחל שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי איראן משתפת פעולה עם פקחי הסוכנות ונוהגת בשקיפות רבה יותר בנוגע להיבטים שונים של תוכניתה הגרעינית, אך עדיין ממשיכה להפר את הדרישה להפסיק את העשרת האורניום. הדו"ח גם אישר את הטענות האיראניות על כך שטהרן כבר מפעילה 3,000 צנטריפוגות. ארה"ב: "שיתוף פעולה סלקטיבי אינו מספיק"
איראן משתפת פעולה עם סוכנות הגרעין של האו"ם, אך ישנם עדיין נעלמים רבים שאופפים את תוכניתה הגרעינית - כך נכתב בדו"ח שפרסמה היום (ה') הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. בדו"ח, שהוגש ל-35 נציגי המדינות החברות בסוכנות, גם נקבע כי טהרן עדיין ממשיכה לסרב לדרישת מועצת הביטחון להשעות את העשרת האורניום.
הדו"ח גם העניק אישור לטענות של איראן לפיהן פעילות העשרת האורניום הורחבה, וקבע כי במתקן להעשרת אורניום בנתנז פעילות 3,000 צנטריפוגות - מספר צנטריפוגות המאפשר לה להתחיל לייצר דלק גרעיני בכמויות מסחריות.
עוד קודם להגשת הדו"ח, ציינו גורמים בווינה כי אל-בראדעי עתיד לקבוע שחלה התקדמות בשיתוף הפעולה של איראן עם הסוכנות, וכי טהרן נוהגת בשקיפות רבה יותר בנוגע להיבטים שונים של תוכניתה, שהיו עד כה חשאיים.
סוכנות הידיעות AP דיווחה כי מרבית הדו"ח בן עשרת העמודים עוסק ברכישות העבר של איראן בשוק השחור ובהיסטוריית פיתוח הטכנולוגיה הגרעינית. נראה שהסוכנות אינה מתכוונת להפוך דברים אלה לנושא עקרוני, מאחר שהדו"ח קובע כי "הצהרותיה של איראן עולות בקנה אחד עם המידע שנמצא בידי הסוכנות". גורם בכיר באו"ם מסר לסוכנות הידיעות כי למרות זאת, לא נראה שחקירת פעילויות-עבר אלה הסתיימה.
איראן מיהרה לברך על הדו"ח. נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, אמר כי הדו"ח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הוכיח שאיראן אמרה אמת. לדברי אחמדי-נג'אד, "איראן מקבלת בברכה את העובדה שהסוכנות מצאה את תפקידה והעולם יבין שהאמת היתה עם איראן והנחישות שלה היתה מוצדקת", כך דווחה סוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א.
הבית הלבן הבהיר כי חרף הדו"ח, ימשיך לפעול להחמרת צעדי הענישה נגד טהרן. "אנחנו מאמינים ששיתוף פעולה סלקטיבי אינו מספיק", אמר דוברת הבית הלבן דיינה פרינו. לטענתה, הדו"ח ממחיש כי איראן לא השעתה את פעילות העשרת האורניום, וכי היא ממשיכה להתריס כלפי הקהילה הבינלאומית. "איראן ממשיכה להפנות עורף לעסקה שהוצעה לה. אמרנו להם שנאפשר להם תוכנית גרעין אזרחית כל עוד יפסיקו את העשרת האורניום", הוסיפה.
משרד החוץ הבריטי ציין כי "אם איראן רוצה לבנות מחדש את אמון הקהילה הבינלאומית בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, עליה להיות גלויה בנוגע לכל הנושאים ללא דיחוי".
הסנקציות יושפעו
על פי הערכות, הדו"ח של סוכנות הגרעין עשוי להשפיע על ההחלטה האם להחריף את הסנקציות נגד טהרן, על רקע סירובה המתמשך לשעות לדרישה הבינלאומית להפסיק את תוכניתה הגרעינית. ההחלטה להחריף את הסנקציות תושפע גם מדו"ח נוסף, שאותו יגיש בימים הקרובים הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה.
הדו"ח של סולאנה, הסוקר את תוצאות הדיאלוג שניהל לאחרונה עם בכירים איראנים בנושא, צפוי לקבוע כי איראן עדיין מסרבת להפסיק את העשרת האורניום - תהליך שמשמש לייצור אנרגיה גרעינית או לייצור חומר לפצצות גרעין. המערב חושש שאיראן חותרת לקראת ייצור פצצות גרעין, אך טהרן מתעקשת כי תוכנית הגרעין נועדה למטרות אזרחיות בלבד ולייצור אנרגיה.
גורמים דיפלומטיים העריכו השבוע כי דו"ח חיובי על איראן עשוי לעודד את רוסיה וסין - שתי חברות קבועות במועצת הביטחון המחזיקות בזכות וטו ומסתייגות מעקרון הסנקציות - לסכל את המהלך שמובילות ארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה, להחרפת הסנקציות על טהרן.
ארה"ב, בריטניה וצרפת לא הופתעו מהדו"ח, וכבר אתמול ביקשו מסוכנות הגרעין לדרוש מאיראן תשובות על עשר שאלות נוספות שהכינו. במערב מעריכים כי בסופו של דבר תתקבל החלטה נוספת נגד איראן - אך כפי הנראה המגעים על נוסח מוסכם על כל המעצמות ייארכו זמן רב יותר, והנוסח הסופי שיתקבל יהיה מרוכך-יחסית.
איראן הגישה תוכנית לייצור פצצות
שלשום מסרו דיפלומטים מערביים בווינה כי בין המסמכים שאיראן העבירה לידי סוכנות הגרעין גם תוכניות לייצור ראשי נפץ גרעיניים. על פי הדיפלומטים, שלא הזדהו בשמם, התוכניות הכילו הוראות להתכת אורניום מועשר לשם ייצור ראשי נפץ גרעיניים. עם זאת, לדבריהם, טהרן לא מילאה אחר דרישות נוספות של הסוכנות הבינלאומית.
הדיפלומטים ציינו כי לא ברור אם העובדה שטהרן העבירה לסוכנות את המסמכים הללו מעידה על כך שהיא נוהגת בשקיפות ומפגינה רצון טוב, או שמדובר בניסיון של הרגע האחרון לעכב את ההחרפה בסנקציות שהטיל עליה האו"ם.
מאז שהחל העימות בין איראן למערב על סוגיית הגרעין האיראני, טענה טהרן בתוקף כי תוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות אזרחיות בלבד ולצורך הפקת אנרגיה. עם זאת, התנהלותה החשאית בנושא עוררה במערב את החששות שהיא חותרת להשגת נשק גרעיני ועלולה לנצל את הידע הטכנולוגי שצברה בהעשרת האורניום לפיתוח פצצת אטום - טענות שטהרן כאמור שבה והכחישה. אם אכן הדיווח נכון, יעיד הדבר כי חששותיו של המערב מוצדקים - ויחזק מאוד את המחנה הדוגל בתקיפת מתקני הגרעין של איראן.