פקיסטן: סגנה של רייס ינסה ללחוץ על מושארף
ג'ון נגרופונטה נחת אתמול בפקיסטן, וצפוי להבהיר למושארף כי סירובו להסיר את מצב החירום עשוי לעלות לו בתמיכת ארה"ב. נגרופונטה אף שוחח בטלפון עם מנהיגת האופוזיציה בוטו שהשתחררה אתמול ממעצר בית, כדי לקבל את נקודת מבטה על המשבר
ארה"ב מגבירה את הלחץ על מושארף: סגן מזכירת המדינה האמריקנית, ג'ון נגרופונטה, נחת אמש (שישי) בפקיסטן במטרה לנסות ולהשפיע על נשיא המדינה, הגנרל פרבז מושארף, להסיר את מצב החירום עליו הכריז לפני כשבועיים.
נגרופונטה, הנחשב לדיפלומט האמריקני הבכיר ביותר שנשלח לסייע בפתרון המשבר הפוליטי בפקיסטן, יפגש עם מושארף מחר ויעמיד בפניו תנאי ברור: הסר את מצב החירום באופן מיידי, או שתגרום לשיבוש הבחירות הצפויות ותסתכן באיבוד התמיכה האמריקנית החיונית לממשל בפקיסטן.
לפני הגעתו של השליח האמריקני הספיק מושארף לבצע שורה של צעדים, שאמורים להעיד על רצונו להשיב את המצב במדינה לסדרו - הוא התיר לרשתות טלוויזיה זרות לשוב ולשדר, ואף שיחרר ממעצר רבים ממתנגדיו שנעצרו לאחרונה, בהם גם חוקרת האו"ם לענייני חופש דת ואמונה בפקיסטן. עם זאת, הנשיא הפקיסטני נשמע בטוח מאוד בצדקת דרכו. "אני גאה בעובדה שבהיותי במדים העליתי את חשיבותה של הדמוקרטיה בפקיסטן - אם מאמינים בכך או לא", אמר.
נגרופונטה הגיע לפקיסטן לאחר עצירה קצרה באפריקה, במהלכה טען כי התהליך הדמקרטי בפקיסטן נמצא בהידרדרות. "המסר שלנו הוא שאנו מעוניינים לעבוד יחד עם הממשלה והעם הפקיסטני כדי להשיב את המצב הפוליטי לקדמותו בהקדם האפשרי", אמר.
אתמול, זמן קצר לאחר הגעתו למדינה, הספיק נגרופונטה לשוחח בטלפון עם מנהיגת האופוזיציה, בנזיר בוטו, הנחשבת למתנגדת הבולטת ביותר לשלטונו של מושארף."הוא היה מעוניין לשמוע את תפיסתה האשית בנוגע למצב בפקיסטן", אמר דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מקורמיק. לדבריו, בשיחה עם בוטו הבהיר נגרופונטה כי בכוונת ארצות הברית "להמשיך לשוחח ולקיים קשר עם ההנהגה בפקיסטן וגם עם האוכלוסיה האזרחית במדינה".
מדובר בשיחה חשובה עבור בוטו, המעוניינת בתמיכה בינלאומית, אולם במחלקת המדינה האמריקנית הבהירו כי לנגרופונטה אין כוונה לפגוש את ראש הממשלה לשעבר פנים מול פנים. "זה פשוט יותר לעשות זאת באמצעות הטלפון. השיחה אינה מלווה בקרקס תקשורתי, ואפשר לנהל שיחה נינוחה יותר", אמר מקורמק.
בוטו, ששוחררה רק אתמול ממעצר בית בן שלושה ימים בו הייתה נתונה, מתחה ביקורת חריפה על ממשלת המעבר הזמנית שהשביע אתמול מושארף, וטענה כי "ממשלת השרת הזו היא שלוחה של מפלגתו של מושארף ואינה מקובלת".
בוטו מקווה להקים "ממשלת אחדות לאומית" שתחליף את מושארף עוד קודם לבחירות, הצפויות להיערך בחודש ינואר. ביום רביעי טלפנה בוטו ליריביה משכבר הימים - בהם מנהיג הברית האיסלאמית קאזי חוסיין אחמד ושחקן הקריקט שהפך לפוליטיקאי אימרן חאן - כדי להציע להם להקים ביחד "קואליציה של בעלי אינטרסים".