"האבא" של הכבשה דולי חוזר בו מתמיכתו בשיבוט
טוען כי שיטה שפותחה ביפן לגידול תרבית ורקמות מתאי המטופל עצמו ושאינה מצריכה שיבוט, עדיפה
פרופ' איאן וילמוט, "האבא" של הכבשה המשובטת "דולי", חזר בו מתמיכתו ב"שיבוט לצרכי ריפוי" בראיון לאתר הטלגרף הבריטי. זאת, ימים אחדים בלבד לאחר שחוקרים אמריקנים הודיעו על פריצת דרך בשיבוט קופי אדם.
וילמוט ואנשי צוותו עלו לכותרות בשנת 1997 כאשר חשפו את הכבשה המשובטת דולי שנולדה ביולי 1996. ואולם כעת הוא החליט שלא לעשות שימוש ברישיון לשיבוט עוברי אדם, למרות שזה הוענק לו לפני שנתיים, כחלק ממניע לגילוי טיפולים חדשים למחלות שבהם נגרמת פגיעה בעצבים המוטוריים.
פרופ' וילמוט מאוניברסיטת אדינבורו מאמין כי שיטה מתחרה שנוסתה ביפן היא בעלת פוטנציאל לפיתוח תאי עובר של אדם, וניתן לעשות שימוש בגידול רקמות ותאים של החולה למגוון רחב של טיפולים, החל מטיפול בשבץ מוחי, דרך התקפי לב ועד לפרקינסון, ושיהיו פחות שנויים במחלוקת לעומת השיטה של דולי המבוססת על העברת גלעין התא.
בראיון לעיתון הבריטי טלגרף אמר פרופ' וילמוט כי הכרזתו עשויה לסמן את תחילת הסוף של השיבוט לצרכי ריפוי, בו הושקעו עשרות מיליוני דולרים בכל רחבי העולם בעשור האחרון. "החלטתי לפני כמה שבועות לא להמשיך בהעברת גלעיני התא", הוא אמר.
פרופ' וילמוט הדגיש כי המניע שלו הוא בעיקר מעשי, אך גם הודה בראיון כי הגישה היפנית קלה יותר לקבלה מהבחינה החברתית. וילמוט מתייחס למחקרו של פרופ' שיניה יאמאנאקה מאוניברסיטת קיוטו, שטען כי מצא דרך ליצור תאי גזע עובריים של אדם בלא שיידרש לביציות אנושיות, שנמצאות במחסור מתמיד, וללא הצורך ליצור ולהרוס עוברי אדם משובטים, דבר הזוכה להתנגדות מצד מי שמכנים עצמם "תומכי החיים".
פרופ' יאמאנאקה הראה כי ניתן להפוך תאי עור של עכברים למה שנראה כמו תאי גזע ורסטיליים בעלי יכולת פוטנציאלית להתגבר על השפעות המחלה.
לפני שנים אחדות כבר טען מדען אחד כי הצליח להתגבר על המכשול - פרופ' הואנג וו-סוק מדרום קוריאה, שווילמוט אף החל לשתף פעולה עמו ואולם לפני כשנה התגלה כי עבודתו של פרופ' הואנג היתה תרמית. לאחר מכן, החליט וילמוט שלא להמשיך במחקר בכיוון זה אלא בעבודתו המקורית - שיבוט - עד שכאמור לפני שבועות אחדים הוא השתכנע בנכונות השיטה היפנית עד כדי כך שהחליט להפסיק את הניסויים.
מידע נוסף
- דו"ח של האו"ם: לאסור שיבוט בני אדם