האוצר למורים: לא נדון בהקטנת הכיתות
הערב התפוצצה פגישת מו"מ נוספת בין המורים לנציגי האוצר. לדברי אנשי האוצר, כמה מפרטי הרפורמה במערכת החינוך כלל אינם עומדים למשא ומתן: "לא ניתן לנהל את המדינה תוך התייעצות מתמדת עם ארגוני עובדים". מנגד אמר רן ארז: "האוצר לא רוצה רפורמה בחינוך העל-יסודי. לא הקטנת כיתות ולא החזרת שעות"
מבוי סתום במשא ומתן בין המורים למשרד החינוך והאוצר: שרת החינוך יולי תמיר, יו"ר ההסתדרות עופר עיני, יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים רן ארז ונציגי משרד האוצר נפגשו גם הערב (יום א') כדי לנסות לסיים את שביתת המורים - הנמשכת 34 ימים - אך עשן לבן לא יצא מהפגישה והצדדים לא הצליחו להגיע להסכמה, כאשר במוקד המחלוקת נמצאת הרפורמה במערכת החינוך. גורמים ממשלתיים טוענים שעיני "זרק" את ארז מהחדר בצעקות, אך עיני טוען שהצגת הדברים באופן זה אינה נכונה.
גורמים המעורבים במשא ומתן סיפרו ל-ynet שעופר עיני, שהיה המארח של הפגישה, פיזר את הנוכחים, כי הרגיש שהצדדים לא באו באווירה של ניהול משא ומתן, ובמקום זאת בחרו להתנגח. גורמים ממשלתיים אמרו כי הפגישה התפוצצה כיוון שארז ניסה להסיט את הדיון לנושאים שלא היו על הפרק ושאינם קשורים למתווה הפשרה שהוצע בידי עיני. גורמים המעורבים במו"מ טענו כי קצפו של ארז יצא על כך שלא התאפשר להכניס דוברים מטעמו לפגישה.
ראש אגף התקציבים באוצר, קובי הבר, אמר לנציגי המורים בפגישה כי "הקטנת מספר התלמידים בכיתות כלל אינו עומד למשא ומתן".
גורמים באוצר הסבירו את עמדת המשרד: "אכן, זוהי עמדתו העקרונית של האוצר. הממשלה כריבון היא סוברנית להחליט כיצד לנהל את המדינה. כאשר סוללים כביש חדש לא מתייעצים על כך עם עובדי מע"ץ. לא ניתן לנהל את המדינה תוך התייעצות מתמדת עם ארגוני עובדים וזאת, למרות שהממשלה קשובה לדעתם של המורים. המורים יכולים להחליט אם הם מצטרפים לרפורמה הקיימת או לא".
מנגד, אמר יו"ר ארגון המורים, רן ארז, כי האוצר הוא זה שמכשיל את ההסכם. "יצא המרצע מן השק. האוצר אינו מוכן לדון איתנו ברפורמה, וזאת אחרי כל הספינים שהפיץ בתקשורת, שהתנאי שלו להסכם הוא רפורמה. האוצר מתעקש לדון רק על שכר - ושנחזור לכיתות הצפופות. הוא אינו רוצה רפורמה בחינוך העל-יסודי. לא הקטנת כיתות ולא החזרת שעות.
עוד אמר ארז כי "האוצר נסוג מהתחייבותו המפורשת לבית הדין לעבודה, ומהתחייבותו המפורשת של ראש הממשלה במכתבו למורים. ארגון המורים יצא למאבק על יישום רפורמה מלאה בחינוך ולא על שכר בלבד. אנחנו התייאשנו מהאוצר. רק התערבותו של ראש הממשלה יכולה להביא לפתרון המשבר".
עיני, ארז ותמיר. שוב פגישה ללא תוצאות (צילום: ירון ברנר)
מוקדם יותר היום אמר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כי הוא "לא צריך דרמות מיותרות. לא צריך שראש הממשלה יישב עם ראש ארגון המורים. די ששרת החינוך ושר האוצר ישבו איתו. אין דבר המציק לי יותר ומטריד מנוחה יותר מאשר שביתת המורים. אני בקיא בכל פרט ופרט ומכיר היטב את כל הנושאים עליהם מדברים במשא ומתן. אנחנו לא נלחמים במורים, אנחנו מכבדים אותם".
לפני הפגישה אמרה תמיר ל-ynet: "אנחנו רוצים להיכנס למשא ומתן ומקווים שהוא יביא תוצאות בזמן קצר, כדי שנוכל להחזיר את המערכת לפעילות סדירה ולהיות שותפים עם ארגון המורים לאתגרים הגדולים העומדים בפני המערכת".
מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב, אמר לפני כניסתו לדיונים: "מתכנסים לקראת המתווה שהציע עופר עיני. אין מחלוקת על כך שהמורים צריכים לקבל תוספת שכר. הדיון הוא סביב מה המורים צריכים לתת בתמורה. חשוב שכל תוספת שתינתן לשכר, תהיה בתמורה לתוספת חינוך לתלמידים. אני מקווה שהיום, לאחר שהעצרת חלפה, ינוהל סוף סוף משא ומתן ענייני שיוביל להחזרת המורים והתלמידים לבתי הספר".